Principalele boli oculare. Care sunt cele mai întâlnite simptome și cum se tratează

Publicat: 11 octombrie 2024, 07:23 / Actualizat: 15 octombrie 2024, 18:34

Ochii pot suferi de mai multe probleme de sănătate, de aceea este important să mergi la un consult oftalmologic când observi simptome. Andrei Filip, medic oftalmolog, a fost invitatul medicului specialist Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre principalele boli oculare.

Andrei Filip a vorbit despre riscurile folosirii în exces a tratamentelor pentru boli oculare, a discutat despre cele mai întâlnite probleme oftalmologice și a precizat ce alte afecțiuni pot indica semnele vizibile de la nivelul ochilor.

Principalele boli oculare

Medicii oftalmologici recomandă ca de fiecare dată când observi simptome persistente la nivelul ochilor, să te prezinți la un consult. Doar aceștia pot stabili cauza și pot indica un tratament corespunzător. Dacă suferi de o boală oculară, trebuie să respecți doza de medicament precrisă de oftalmolog.

În mod normal, tratamentul este recomandat și supravegheat de medic. În funcție de afecțiune, acesta stabilește cantitatea. Folosirea în exces a picăturilor pentru ochi poate provoca mai multe efecte adverse. De exemplu, dacă substanța chimică din picături este un antiinflamator steroidian cortizon și folosești o cantitate mare, poți dezvolta cataractă sau glaucom. De asemenea, poate apărea afectarea nervului optic din cauza apariției glaucomului cortizonic.

,,Am operat de cataractă oameni tineri care au folosit în exces picături pentru ochi.”

– Andrei Filip, medic oftalmolog

Conjunctivită

Atunci când scade imunitatea, poate apărea o suprainfecție. De obicei, infecțiile nu provoacă forme grave, chiar dacă se regăsesc printre principalele boli oculare. Conjuctivitele sunt autolimitate, de aceea organismul se luptă cu infecția și se vindecă. Însă, lăsate netratate, pot rămâne alte afecțiuni care pot persista mai mult timp.

Conjunctiva este membrana pielii, care învelește ochiul. Este stratul exterior și transparent al părții albe și vizibile a ochiului. În același timp, conjunctiva tapetează pleoapele prin interior. În cazul conjunctivitei, aceasta se inflamează. Conjunctivitele virale sunt foarte contagioase deoarece se iau prin contact direct cu o suprafață contaminată. Acestea pot fi contractate inclusiv din apa din piscină.

Iritații

Contactul cu apa din piscină poate provoca iritații la nivelul ochilor. Dacă deschizi ochii sub acea apă, se pot irita de la substanțele dezinfectante. Când ieși la suprafață, poți vedea în ceață deoarece corneea poate avea de suferit din cauza substanțelor chimice din compoziție. În mod normal, până a doua zi se vindecă de la sine. Dacă simptomele persistă, este indicat să te prezenți la un consult oftalmologic pentru a primi un tratament adecvat.

Hemoragie subjunctivală

Hemoragia subjunctivală apare când se observă o zonă bine delimitată compactă și roșie pe suprafața albă a ochiului, fiind printre principalele boli oculare. Poate apărea din mai multe motive, cum ar fi: creșterea tensiunii arteriale, stări de nervozitate, stări de oboseală, pusee de hipertensiune sau lovituri inconștiente noapte. De cele mai multe ori, se vindecă de la sine. Însă, dacă se repetă destul de des, este de preferat să mergi la un medic cardiolog. Aceasta poate fi o manifestare a unei tulburări cardiace.

,,Indiferent de ce problemă apare la ochi, este bine să te consulte un medic ca să vadă de ce tip de picătură ai nevoie.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Blefarită

Blefarita seamănă cu un fel de mătreață care apare pe gene. În pleoapă există canale, care secretă un tip de grăsime. Grăsimea secretată este una dintre componentele filmului lacrimal. Aceste canale pot căpăta tulburări.

În cazuri rare, poate apărea o vietate, denumită Demodex care poate trăi în rădăcina genelor. În cazul oamenilor cu scuame pe gene, dacă se smulge o geană și se pune sub o lamă la microscop i se pot observa membrele. Are un ciclu de împerechere de trei săptămâni. Pentru a scăpa de aceasta, se poate opta pentru tratamente foarte simple, dar trebuie aplicate timp de o lună. De exemplu, se pot folosi șervețele cu diverse extracte și substanțe chimice pentru a intoxica această insectă.

,,Niciodată nu recomandăm să folosim ceaiuri. Niciodată nu punem pe ochi lucruri care nu sunt destinate tratamentelor oftalmologice.”

– Andrei Filip, medic oftalmolog

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI