Antena

Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 11 august 2024, 07:48

Atunci când simți că vederea devine neclară, acest simptom poate indica o afecțiune sau un obicei dăunător care o provoacă. Tratamentul acestei probleme medicale depinde de cauza de bază. Citește despre vederea încețoșată.

Reclamă

Apariția vederii încețoșate se manifestă ca o capacitate redusă de a distinge clar obiectele. Încordarea privirii poate ameliora temporar acest simptom. De obicei, nu se vindecă de la sine și se poate agrava odată cu trecerea timpului, dacă este lăsată netrată.

Ce cauzează vederea încețoșată

Vederea încețoșată este un simptom frecvent întâlnit, care poate avea la bază mai multe cauze potențiale, inclusiv problemele oculare foarte frecvente, cum ar fi sindromul de ochi uscat. În marea majoritate a situațiilor nu indică o afecțiune gravă, însă de cele mai multe ori are nevoie de un tratament.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă observi că brusc începi să vezi neclar sau îți pierzi vederea, aceasta necesită o intervenție medicală de urgență a unui oftalmolog deoarece poate fi un semn al unei boli oculare grave. În caz contrar, poate provoca orbire.

De asemenea, poți preveni numeroase simptome oftalmologice dacă reduci timpul petrecut în fața ecranului și eviți să te freci la ochi.

Reclamă

Sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat poate provoca vedere încețoșată și se poate atenua atunci când clipești. Acesta se poate manifesta prin simptome, precum: senzație de mâncărime, roșeață și durere. Tratamentul poate include folosirea lacrimilor artificiale.

Vicii de refracție care provoacă vedere încețoșată

Vederea încețoșată este cel mai frecvent cauzată de vicii de refracție. Termenul de viciu de refracție denumește o tulburare care apare atunci când ochii nu pot focaliza corect imaginile. Categoria include afecțiuni, precum: astigmatism, hipermetropie și miopie. Acestea pot fi corectate cu: ochelari de vedere, lentile de contact sau intervenții chirurgicale.

Nevrita optică responsabilă de vederea încețoșată

Nevrita optică se referă la inflamația și iritarea nervului optic. Se poate întâmpla de la sine sau ca urmare a unei alte afecțiuni, cum ar fi scleroza multiplă. Nevrita optică apare cel mai frecvent la un ochi, dar se poate dezvolta la ambii.

Reclamă

Glaucom

În cazul glaucomului, acumularea de lichid în ochi pune presiune asupra nervului optic, potrivit Cleveland Clinic. Deteriorarea nervului optic poate duce la pierderea parțială a vederii sau la orbire. Aceasta poate cauza vederea încețoșată.

Cataractă

Ochii dezvoltă cataractă atunci când cristalinul devine încețoșat și opac, mai exact devin dificil de văzut prin acesta. Poți dezvolta cataractă la unul sau ambii ochi. Aceasta poate cauza vedere încețoșată și pierderea contrastului. În plus, poți vedea halouri în jurul luminilor când stai în întuneric.

Degenerescență maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată. Aceasta îți afectează vederea centrală, astfel încât nu mai poți distinge ceea ce este direct în fața ta. Se poate dezvolta la unul sau la ambii ochi.

Detașarea retinei

Detașarea retinei apare atunci când retina, stratul subțire din spatele ochiului, se îndepărtează de vasele de sânge care îi furnizează oxigen și substanțe nutritive esențiale, conform Medical News Today. Atunci când se dezlipește complet poate determina simptome, precum: puncte negre, umbre pe părțile laterale ale vederii sau sclipiri de lumină. Aceasta necesită intervenție medicală de urgență pentru că poate cauza pierderea permanentă a vederii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon