Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei: ce este și ce avantaje are

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 18 septembrie 2023, 08:07

Pentru bolnavii cu diabet, dar nu numai, sistemul de monitorizare continuă a glicemiei este o tehnologie inovatoare de evaluare a nivelului de zahăr din organism. Iată cum funcționează aceste dispozitive medicale, cât de mult ajută în gestionarea diabetului și ce altă utilitate mai au.

Reclamă

Primele dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei au fost dezvoltate în anii 1990, iar de câțiva ani, ele au devenit accesibile și în România. Aceste sisteme sunt extrem de utile pentru persoanele care au diabet de tip 1 sau 2. Sistemele de monitorizare continuă a glicemiei sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin Programul Național de Diabet Zaharat, dar numai pentru bolnavii cu diabet de tip 1.

Monitorizarea regulată a glicemiei este esențială în diabet din mai multe motive:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • previne fluctuațiile glicemice mari care duc la complicații imediate, cum sunt hipoglicemia (scăderea bruscă a glicemiei), hiperglicemia (creșterea bruscă a glicemiei) și cetoacidoza (acumulare periculoasă de cetone în corp). Netratate, acestea pot să punî viața în pericol;
  • previne și complicațiile pe termen lung ale bolii, cum ar fi neuropatia (afectarea nervilor), retinopatia (afectarea ochilor), bolile cardiovasculare, insuficiența renală și rănile dificil de vindecat;
  • permite bolnavilor să monitorizeze răspunsul la tratament, regim alimentar și exerciții fizice. Acest lucru permite ajustarea planului de tratament pentru un control optim al glicemiei.

Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei vs. glucometrul

Sistemul furnizează date în timp real despre nivelul glicemiei, la intervale regulate, de obicei la fiecare 5-10 minute. Spre deosebire de glucometrele uzuale folosite la măsurarea glicemiei, aceste noi dispozitive medicale oferă informații mai detaliate despre modul în care alimentația, medicamentele, activitatea fizică și alte factori influențează nivelul glicemiei pe parcursul zilei. 

Reclamă

Sistemele de monitorizare continuă a glicemiei pot emite avertizări sonore când glicemia crește sau scade prea mult, potrivit informațiilor publicate de American Diabetes Association. Alertele ajută bolnavii cu diabet să ia măsuri prompte pentru a-și menține constant nivelul zahărului din sânge.

Monitorizarea continuă permite un control mai strict al glicemiei și reduce riscul de fluctuații glicemice mari. Pot fi prevenite astfel complicațiile pe termen lung asociate diabetului. 

Cui îi este recomandat sistemul de monitorizare continuă a glicemiei

Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei a fost creat inițial pentru persoanele diagnosticate cu diabet. În special cele cu diabet de tip 1 au nevoie de această evaluare constantă a nivelului de zahăr din organism, pentru că pancreasul lor nu produce insulină. Aceste dispozitive medicale sunt recomandate și bolnavilor cu diabet de tip 2, dar pot fi folosite și de persoanele care nu au diabet. 

Reclamă

În general, orice persoană preocupată de sănătatea metabolică, de modul în care alimentele îi influențează metabolismul, poate apela la un astfel de sistem. În cazul sportivilor, de exemplu, controlul glicemiei ajută la creșterea performanțelor. 

Cm funcționează sistemul de monitorizare continuă a glicemiei

Sistemele de monitorizare continuă a glicemiei nu măsoară nivelul glucozei din sânge, ci din lichidul interstițial care se află în spațiul dintre celulele pielii. Glucoza tinde să circule din vasele de sânge către țesuturile înconjurătoare. Nivelul de glucoză din lichidul interstițial este similar celui din sânge, dar cu o întârziere de 10-15 minute. Aceasta înseamnă că orice creștere a nivelului glicemiei în circulația sangvină duce la o creștere și în lichidul interstițial, dar după 10-15 minute. 

Iată ce componente are sistemul de monitorizare continuă a glicemiei și cum funcționează:

Senzorul

Cea mai importantă componentă a acestui sistem este senzorul de mici dimensiuni care se implantează subcutanat, în stratul de grăsime al pielii. El efectuează măsurători ale nivelului de glucoză din lichidul interstițial la intervale regulate – de obicei, la fiecare 5 sau 10 minute.

Iată cum funcționează:

  • Kitul sistemului de monitorizare conține un dispozitiv special (aplicator) de implantare;
  • Zonele comune de implantare sunt brațul, abdomenul, piciorul, zona lombară (deasupra feselor);
  • Procesul de implantare nu este foarte dureros, dar disconfortul variază în funcție de sensibilitatea individuală. Unele persoane simt doar o înțepătură ușoară, în timp ce altele au un disconfort mai mare;
  • Purtarea în sine a dispozitivului nu este dureroasă;
  • Senzorul nu este afectat de contactul cu apa. El se fixează pe piele cu  benzi adezive rezistente la apă. Poți înota și poi face duș sau baie fără probleme pe durata purtării. Adezivul împiedică și dezlipirea sau agățarea senzorului în timpul activităților de zi cu zi;
  • Senzorii trebuie înlocuiți la intervale regulate pentru a asigura acuratețea și funcționarea corespunzătoare a sistemului. În funcție de model, înlocuirea poate fi necesară la fiecare 7, 10 sau 14 zile. Fiecare producător are propriile recomandări privind durata de utilizare;
  • Zona de implantare trebuie schimbată și ea periodic.

Receptorul sau dispozitivul de citire 

Un transmițător atașat senzorului trimite măsurătorile efectuate către un alt dispozitiv capabil să capteze semnalul. El poate fi:

  • smartphone
  • tabletă
  • cititor dedicat
  • pompa de insulină (dacă senzorul este integrat cu o astfel de pompă).

Iată cum funcționează:

  • Receptorul sau dispozitiv de citire primește datele de la senzor și afișează în timp real valoarea glicemiei;
  • Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei poate furniza alerte sau notificări în cazul în care nivelul de glucoză scade sau crește peste limitele prestabilite;
  • Dispozitivele moderne stochează toate aceste date și pot arăta fluctuațiile glicemice pe o perioadă mai lungă de timp. Această informație ajută pacienții și medicii să înțeleagă modul în care organismul reacționează la alimentație, activitate fizică, medicație și alți factori;
  • Sistemele avansate de monitorizare continuă a glicemiei pot fi integrate cu pompe de insulină care fac posibilă terapia automatizată. Aceasta înseamnă că, pe baza datelor primite de la senzorul implantat sub piele, pompa de insulină poate ajusta automat doza de insulină pentru a menține nivelul glicemiei în limitele normale.

Calibrarea

Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei nu înlocuiește neapărat glucometrul tradițional, care măsoară nivelul glicemiei printr-o înțepătură în deget. De câteva ori pe zi, trebuie să-ți măsori nivelul de zahăr din sânge cu acest aparat pentru a compara valorile reale ale glicemiei din sânge cu cele obținute de senzor din lichidul interstițal. 

Valorile măsurate cu glucometrul se introduc în dispozitivul de citire al sistemului de monitorizare continuă a glicemiei. Acesta va compara datele cu măsurătorile efectuate de senzor și va ajusta algoritmul de funcționare pentru a asigura măsurători viitoare cât mai precise. Procesul se numește calibrare și ajută la corectarea posibilelor abateri ale senzorului. Pentru o calibrare corectă, este important să urmezi instrucțiunile producătorului și recomandările medicului.

Unele sisteme de monitorizare continuă a glicemiei sunt concepute să funcționeze fără calibrare manuală. Aceste sisteme cu autocalibrare utilizează algoritmi și tehnologii avansate pentru a ajusta automat datele măsurate de senzor, fără a avea nevoie de măsurători obținute cu un glucometru. 

Unii senzori au o acuratețe mai mare decât alții, dar ea poate fi influențată și de factori externi, cum ar fi gradul de deshidratare. Deshidratarea reduce cantitatea de lichid interstițial și întârzie echilibrarea nivelului de glucoză cu cel din sânge. Anumite medicamente pot, de asemenea, să scadă acuratețea măsurătorilor.

Decizia de a utiliza sistemul de monitorizare continuă a glicemiei trebuie luată împreună cu medicul, în funcție de nevoile individuale, stilul de viață și modul în care fiecare persoană își gestionează diabetul.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiul pe care trebuie să-l eviți dacă ai prediabet. Metoda simplă prin care poți ține glicemia sub control
Obiceiul pe care trebuie să-l eviți dacă ai prediabet. Metoda simplă prin care poți ține glicemia sub control
Obiceiul pe care trebuie să-l eviți dacă ai prediabet. Metoda simplă prin care poți ține glicemia sub control
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Reclamă
PARTENERI
icon