Antena

Simptomele de autism la adulți. Cum se manifestă la vârsta adultă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 septembrie 2024, 07:23

Până de curând, autismul a fost prea puțin înțeles și conștientizat, motiv pentru care mulți dintre adulții care au această tulburare nu au primit un diagnostic în copilărie. Autismul se manifestă de-a lungul întregii vieți, iar adulții afectați de el pot întâmpina multe dificultăți de comunicare și comportament. Citește despre simptomele de autism la adulți.

Reclamă

Tulburarea de spectru autist (TSA) se diagnostichează de obicei în primii ani de viață, până la vârsta școlară. Intervenția timpurie oferă rezultate mai bune, deoarece creierul copilului este mai receptiv la învățare și schimbare.

Simptomele de autism la adulți

Din lipsă de cunoștințe și de conștientizare a autismului, mulți dintre adulții de astăzi care se confruntă cu această tulburare de neurodezvoltare nu au primit un diagnostic. Până în ultimul deceniu, criteriile de diagnostic erau limitate la cazurile severe, cu simptome observabile, iar formele mai subtile, cum ar fi sindromul Asperger, nu erau recunoscute. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Astăzi, este cunoscut faptul că autismul are un spectru larg de manifestări și o severitate foarte variabilă. Criteriile de diagnostic au evoluat semnificativ în ultimii ani, astfel că autismul nu mai este privit ca o afecțiune rară și severă. 

Autismul are manifestări foarte variate, motiv pentru care este denumit tulburare de spectru autist. Termenul „spectru” face referire la gama largă de simptome și niveluri de funcționare, prezentă inclusiv la adulți. 

Reclamă

Iată care sunt simptomele de autism la adulți și ce dificultăți întâmpină aceștia:

Ai sentimentul că ești diferit de ceilalți

Multe persoane cu autism se simt altfel decât cele din jur, „ca un extraterestru uneori”, spun specialiștii consultați de HuffPost. Ocazional, cu toții avem sentimentul că suntem în afara grupului social, pentru că gândim și acționăm diferit de cei din jurul nostru. Însă, pentru persoanele autiste, acest sentiment nu se manifestă ocazional și nu apare doar într-o perioadă specifică a vieții. De la caz la caz, acest sentiment poate fi subtil sau copleșitor.

Totuși, persoanele autiste nu se simt neapărat tot timpul în afara grupului, menționează dr. Vanessa Bal, directorul Clinicii de Servicii Psihologice pentru Autism la Adulți de la Universitatea Rutgers, din New Jersey, SUA. Ele pot găsi medii mai incluzive pentru persoanele neurodivergente, mai precis cele cu o funcționare neurologică diferită. 

Reclamă

De asemenea, unii adulți cu autism spun că se simt mai confortabil cu ceea ce sunt și nu-și fac multe griji cu privire la diferențe. Uneori, le privesc ca puncte forte pe măsură ce îmbătrânesc, spune dr. Bal.

Ai dificultăți în interacțiunile sociale

Problemele de comunicare socială se numără, de asemenea, printre simptomele de autism la adulți. Aceștia pot avea dificultăți în interpretarea subtilităților comunicării nonverbale, cum ar fi:

  • expresiile faciale;
  • contactul vizual;
  • limbajul corporal;
  • tonul vocii.

O persoană cu autism poate să nu înțeleagă cât de mult contact vizual este potrivit sau când ar trebui să înceteze să mai zâmbească în timpul unei conversații, a spus Gardner-Wright. Ele pot reuși să mascheze aceste incertitudini învățând ce este potrivit și ce nu, dar nu au un simț înnăscut, așa cum au persoanele neurotipice. Aceste dificultăți pot fi o provocare în menținerea relațiilor sociale sau profesionale.

Reacționezi diferit la stimuli senzoriali

Multe persoane cu autism au o sensibilitate senzorială diferită, ceea ce înseamnă că procesează și răspund diferit la informațiile senzoriale din mediul înconjurător, cum ar fi:

  • sunetele;
  • luminile;
  • mirosurile;
  • texturile;
  • gusturile.

Pentru unele persoane cu autism, stimulii obișnuiți pot părea foarte deranjanți și chiar copleșitori. De exemplu, ticăitul unui ceas, sunetul unei sirene și alte zgomote care par normale pentru ceilalți pot fi foarte deranjante pentru o persoană cu autism. Uneori, sunt atât de supărătoare, încât provoacă disconfort sau chiar durere.

La polul opus, alte persoane cu autism pot avea o sensibilitate scăzută la stimulii senzoriali. Acestea pot să nu le perceapă sau să aibă nevoie de o stimulare mai puternică. De exemplu, este posibil să nu audă zgomote puternice sau să nu simtă durere sau disconfort în situații în care ceilalți ar simți.

Ai nevoie de o rutină

Nevoia de rutină și stabilitate rămâne o caracteristică a autismului la orice vârstă. Persoanele cu autism se simt mai bine într-un mediu predictibil. „Lumea în care trăim este mult mai incertă și imprevizibilă, așa că ne orientăm către rutină ca o modalitate de autoliniștire”, spune dr. Megan Anna Neff, psiholog clinician din Oregon, SUA. 

Această rutină nu este neapărat foarte strictă. Ea nu implică un program zilnic riguros, organizat pe ore. Poate fi vorba doar despre o preferință puternică pentru o anumită cană în fiecare dimineață.

Atunci când rutina este perturbată, o persoană cu autism poate experimenta emoții puternice, cum ar fi irascibilitate intensă sau anxietate. Din acest motiv, mulți adulți cu autism au dificultăți în a se adapta la schimbări sau la situații noi. „Dacă se mută (într-o casă nouă) sau își schimbă cariera, acest lucru poate duce la o perioadă de insomnie sau anxietate”, a spus Neff.

Ai comportamente repetitive 

Simptomele de autism la adulți, dar și la copii includ și mișcările repetitive ale corpului, cum ar fi fluturatul mâinilor, balansarea corpului, învârtitul sau frecarea unei suprafețe cu o anumită textură.

Aceste comportamente repetitive ajută persoana cu autism să-și regleze emoțiile și să facă față suprastimulării sau anxietății. Ele au ca scop autoliniștirea și gestionarea stresului.

Ai neapărată nevoie de timp singur

După o prezentare la serviciu, o petrecere în familie sau un alt eveniment suprastimulant, o persoană cu autism se poate simți epuizată și poate avea nevoie să petreacă timp singur, într-un mediu liniștit. 

Epuizarea provine dintr-un fenomen cunoscut sub numele de „camuflare” sau „mascare”. „Aceasta este ideea că trebuie neapărat să ascunzi diferitele fețe ale sinelui tău sau diferite comportamente pentru a te conforma la ceea ce crezi că sunt așteptările din jurul tău”, detaliază dr. Vanessa Bal.

Din exterior, acest efort de mascare nu este vizibil. Persoana cu autism se comportă normal la serviciu, dar se simte epuizată când se întoarce acasă. Deși cu toții facem acest lucru uneori, gradul în care persoanele autiste trebuie să-și mascheze comportamentele poate duce la o senzație de epuizare totală.

Ai preocupări mai intense

Simptomele de autism la adulți includ și o curiozitate profundă și o pasiune pentru o anumită activitate sau un anumit subiect. Preocuparea intensă pentru un interes specific sau un hobby este o altă modalitate de autoliniștire. 

Când persoana cu autism își găsește un domeniu de interes, va investi multă pasiune în acesta. Ea își poate construi întreaga carieră în jurul acelui interes specific sau poate cunoaște în detaliu un anumit hobby.

Deși toată lumea are preocupări intense față de un anumit domeniu sau activitate, persoanele autiste găsesc modalități de a relaționa totul cu interesul lor specific. De exemplu, pot găsi o modalitate de a vorbi despre show-ul TV preferat chiar și atunci când conversația se concentrează pe evenimente curente.

Îți place să fii direct

Persoanele cu autism se simt bine într-un mediu în care predomină sinceritatea, având o „preferință puternică pentru o comunicare foarte sinceră și clară”, spune Stephanie Gardner-Wright. Ele tind să exprime ceea ce gândesc și simt în mod direct și fără ocolișuri, fără ambiguități sau subtilități. Acest stil de comunicare poate părea neobișnuit, dar, pentru persoanele autiste, înseamnă o cale de a evita neînțelegerile și de a avea o comunicare eficientă.

În plus, persoanele autiste tind să fie destul de literale. De exemplu, acestea au dificultăți în a înțelege limbajul figurativ și pot lua ad litteram expresii precum „a turna gaz pe foc”. 

Ai relații complicate

Atât relațiile romantice, cât și cele platonice pe care le au persoanele cu autism tind să fie confuze și complicate. Relațiile romantice le pot părea dificil de gestionat. „Pot exista relații care se destramă brusc, iar persoana autistă nu înțelege de ce”, detaliază dr. Megan Anna Neff. 

Problemele pe care persoanele cu autism le întâmpină în construirea și menținerea relațiilor pot veni dintr-o dificultate în exprimarea emoțiilor și afecțiunii. Acest lucru poate crea confuzie și frustrare într-o relație romantică. 

Tendința persoanelor autiste de retragera din situațiile sociale sau evitarea acestora contribuie la problemă, la fel și comunicarea directă, care poate interpretată ca lipsă de tact. 

Autismul este subdiagnosticat la femei

În continuare, diagnosticarea acestei tulburări de neurodezvoltare la femeile adulte rămâne o provocare. Potrivit unui studiu, 80% dintre femeile cu autism nu primesc un diagnostic până la vârsta de 18 ani. 

Sunt mai multe motive pentru această subdiagnosticare. În primul rând, simptomele autismului sunt mai puțin evidente la femei decât la bărbați. Acestea reușesc mai bine să le mascheze și să imite comportamentele sociale pentru a se integra. Drept urmare, autismul este mai dificil de observat la ele. 

În plus, instrumentele de diagnostic pentru autism folosite astăzi au fost dezvoltate exclusiv pe baza studiilor efectuate pe băieți albi din medii socioeconomice înalte, a declarat pentru publicația HuffPost Stephanie Gardner-Wright, asistent social și specialist clinic certificat în autism din Michigan.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de prevenție a demenței. Ce poți face la 40 de ani ca să nu faci Alzheimer la 60
Metode de prevenție a demenței. Ce poți face la 40 de ani ca să nu faci Alzheimer la 60
Metode de prevenție a demenței. Ce poți face la 40 de ani ca să nu faci Alzheimer la 60
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Ce este narcolepsia sau boala somnului: simptome, cauze și tratament
Ce este narcolepsia sau boala somnului: simptome, cauze și tratament
Ce este narcolepsia sau boala somnului: simptome, cauze și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon