Antena

Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 august 2024, 07:48

Dacă simți senzație de furnicături, senzație de mâncărime sau înțepături în picioare noaptea și le miști incontrolabil, ai putea suferi de o tulburare neurologică numită sindromul picioarelor neliniștite. Află ce o declanșează, care sunt factorii de risc și cum poate fi tratată.

Reclamă

Cunoscut și sub numele de sindromul Willis-Ekbom, sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare neurologică des întâlnită, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Statisticile arată că afectează între 5% și 10% dintre adulți și 2-4% dintre copii. Deși poate fi diagnosticat și în copilărie, devine mai frecvent și mai sever odată cu înaintarea în vârstă. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte această tulburare. 

Ce este sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este considerat și o tulburare de somn, deoarece simptomele sale apar în principal noaptea și perturbă odihna, făcând dificilă adormirea sau revenirea la somn după trezire. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tulburarea neurologică provoacă senzații neplăcute sau inconfortabile la nivelul picioarelor, descrise de cei afectați ca:

  • senzații de furnicături;
  • înțepături;
  • arsuri;
  • senzație de mâncărime;
  • durere pulsatilă.

Aceste senzații sunt resimțite de obicei în gambe, dar pot apărea oriunde pe picior între coapsă și gleznă. 

Reclamă

Sindromul picioarelor neliniștite poate afecta un singur picior sau pe ambele, conform Johns Hopkins Medicine. Unele persoane pot avea aceste senzații și în brațe sau, mult mai rar, pe zona pieptului și capului. Ele declanșează o nevoie incontrolabilă de a mișca membrul afectat. Mișcarea constantă a picioarelor sau mersul pe jos reduce adesea disconfortul, dar pentru scurt timp. Senzațiile neplăcute revin de obicei după ce încetezi să te miști.

Simptomele apar de obicei când ești inactiv și stai pe loc pentru perioade lungi de timp, ca de exemplu, în timpul unei călătorii cu avionul sau când vizionezi un film, potrivit National Institute of Neurological Disorders and Stroke, parte a National Institute of Health (NIH), din SUA. Senzațiile neplăcute ating cea mai mare intensitate pe timpul nopții, atunci când te odihnești. 

Severitatea și frecvența simptomelor pot varia de la o zi la alta și de la o persoană la alta. În formele moderate, pot apărea doar o dată sau de două ori pe săptămână. În formele severe, simptomele apar de mai mult de două ori pe săptămână.

Reclamă

În stadiile incipiente ale bolii, pot exista perioade în care simptomele se reduc sau dispar pentru câteva săptămâni sau luni. Cu toate acestea, de regulă, ele reapar și devin mai severe în timp.

Ce complicații pot apărea

Când simptomele sunt severe și persistente, sindromul picioarelor neliniștite poate cauza o serie de complicații. Acestea includ:

  • tulburări de somn;
  • schimbări de dispoziție;
  • epuizare și somnolență diurnă;
  • probleme de concentrare;
  • probleme de memorie;
  • scăderea productivității;
  • anxietate și depresie.

Sindromul picioarelor neliniștite poate afecta semnificativ calitatea vieții prin oboseala cronică pe care o provoacă. Somnolența diurnă reduce capacitatea de concentrare și performanțele la locul de muncă sau la școală. Partenerii de viață ai persoanelor care au acest sindrom pot avea dificultăți în a împărți același pat, ceea ce aduce tensiuni și stres în relația de cuplu. 

Cauzele sindromului picioarelor neliniștite

În majoritatea cazurilor, cauza acestei afecțiuni este necunoscută. S-a observat că sindromul picioarelor neliniștite are o componentă ereditară, fiind mai frecvent în unele familii. Nivelurile scăzute de fier pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea și agravarea acestei tulburări. 

Dereglarea nivelului de dopamină din creier este un alt factor implicat în apariția sindromului Willis-Ekbom. Dopamina este un neurotransmițător esențial pentru transmiterea semnalelor între diferitele regiuni cerebrale, în special între cele implicate în controlul mișcărilor. 

Când nivelul dopaminei devine prea scăzut sau dezechilibrat, pot apărea probleme în controlul precis al mișcărilor. Persoanele care trăiesc cu boala Parkinson, o tulburare de mișcare a cărei cauză principală este nivelul scăzut de dopamină, au un risc crescut de a dezvolta sindromul picioarelor neliniștite. 

Mai mulți factori de risc sau boli asociate au fost corelate cu această tulburare neurologică: 

  • boala renală în stadiu terminal și hemodializa;
  • neuropatia periferică (deteriorarea nervilor periferici);
  • privarea de somn și tulburări de somn precum apneea;
  • sarcina, în special în ultimul trimestru (simptomele dispar de obicei în termen de patru săptămâni după naștere);
  • consumul de alcool, cofeină și nicotină.

Simptomele acestei afecțiuni pot fi agravate de anumite medicamente cum ar fi antiemeticele, antipsihoticele, antidepresivele care cresc nivelul serotoninei și medicamentele pentru răceală și alergii care conțin antihistaminice mai vechi.

Cum se tratează sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune care persistă pe tot parcursul vieții și pentru care nu există un tratament curativ. Cu toate acestea, sunt disponibile tratamente care scad intensitatea simptomelor. 

Dacă sindromul picioarelor neliniștite se asociază cu o altă afecțiune, tratarea acesteia poate rezolva problema. De exemplu, dacă există o deficiență de fier, se administrează suplimente cu fier pentru a încerca reducerea mișcărilor incontrolabile ale picioarelor. 

Alte medicamente care pot fi prescrise în funcție de severitatea tulburării neurologice, starea generală de sănătate, vârsta și alte criterii includ: 

  • Anticonvulsivante. Aceste medicamente sunt tratamentul de primă linie în sindromul picioarelor neliniștite. Acționează prin reducerea excitabilității neuronale în sistemul nervos periferic și senzațiilor neplăcute de la nivelul picioarelor;
  • Dopaminergice. Aceste medicamente cresc nivelul de dopamină și sunt utilizate de obicei în tratamentul bolii Parkinson;
  • Benzodiazepine. Aceste medicamente se prescriu pentru efectul miorelaxant (de relaxare musculară), sedativ și anxiolitic. Pot ajuta la menținerea unui somn profund și la reducerea dorinței compulsive de a mișca picioarele;
  • Opioide. Aceste medicamente se utilizează doar în cazuri severe și acționează asupra sistemului nervos central prin blocarea percepției durerii și a senzațiilor anormale, cum ar fi senzațiile de furnicătur și senzațiile de mâncărimi.

Alte măsuri care pot ajuta

Când sindromul picioarelor neliniștite este ușor până la moderat, unele modificări legate de stilul de viață pot ajuta la atenuarea disconfortului. Iată ce poți face dacă te confrunți cu această tulburare:

  • Evită consumul de alcool, nicotină și cofeină;
  • Formează-ți un program regulat de somn;
  • Folosește bandaje pentru picioare special concepute pentru persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite sau pernă pentru masaj cu vibrații;
  • Practică exerciții aerobice de intensitate moderată și exerciții de stretching pentru picioare;
  • Masează-ți picioarele;
  • Fă un duș cald;
  • Aplică pe picioare o pernă termică sau o pungă cu gheață.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
Somnul recuperat în weekend scade riscul de boli de inimă, arată un studiu
Somnul recuperat în weekend scade riscul de boli de inimă, arată un studiu
Somnul recuperat în weekend scade riscul de boli de inimă, arată un studiu
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
Reclamă
PARTENERI
icon