Gastrita este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea mucoasei tractului digestiv. În tratamentul acesteia, menținerea unei diete echilibrate ocupă un rol important. Citește despre remedii naturale împotriva gastritei.
Gastrita se întâlnește frecvent din cauza stilului de viață dezechilibrat, care include probleme precum consumul excesiv de alcool, administrarea în cantități mari a medicamentelor împotriva durerii, fumatul și infecția cauzată de Helicobacter pylori.
Remedii naturale împotriva gastritei
Gastrita se manifestă prin simptome, precum: senzație de greață, vărsături, indigestie, balonare și dureri de stomac. Stomacul secretă acizi puternici și corozivi denumiți sucuri digestive pentru o menține o digestie normală.
Stomacul este căptușit cu o membrană numită mucoasă gastrică care îl protejează împotriva acestor acizi. Când stratul protector suferă răni, acizii pot deteriora mucoasa gastrică ceea ce poate rezulta cauza gastrită. Alături de medicamentele obișnuite, se pot folosi remedii naturale pentru a combate simptomele gastritei. Totuși, înainte de a le folosi, este indicat să ceri sfatul unui medic.
Probiotice
Probioticele sunt microorganisme bune care distrug bacteriile dăunătoare din intestine, îmbunătățesc procesul de digestie și ajută mișcările intestinale să devină regulate. În mod natural, contribuie la vindecarea gastritei. Consumul de alimente cu probiotice precum iaurtul asigură bacterii bune sistemului digestiv. Astfel, împiedică dezvoltarea Helicobacter pylori și ajută procesul de regenerare în urma inflamației, conform Netmeds.
Uleiuri esențiale
Anumite uleiuri esențiale au un efect benefic în inhibarea dezvoltării Helicobacter pylori, fiind printre aceste remedii naturale împotriva gastritei. Uleiurile esențiale au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene care ajută la vindecarea gastritei. De exemplu, uleiul de mentă, uleiul de ghimbir și uleiul de cuișoare sprijină procesul de digestie. Pentru administrare, acestea pot fi inhalate sau amestecate în uleiuri purtătoare precum uleiul de măsline, uleiul de nucă de cocos sau uleiul de jojoba.
Ceai verde cu miere de Manuka
Ceaiul verde este o băutură bogată în antioxidanți, care ajută la vindecarea gastritei. Consumul de ceai verde cu miere crudă poate calma mucoasa intestinală și poate susține procesul de digestie. Dacă amesteci miere de manuka în ceai verde, aceasta poate lupta împotriva dezvoltării Helicobacter Pylori, deoarece are efecte antibacteriene. De asemenea, poate susține sănătatea microbiotei intestinale și poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.
Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel se regăsește printre aceste remedii naturale împotriva gastritei. Ceaiul de mușețel asigură proprietăți antioxidante puternice și proprietăți antiinflamatoare, care pot avea un rol în vindecarea inflamației de la nivelul tractului digestiv. Consumul de ceai de mușețel poate contribui la eliminarea gazelor și poate sprijini mușchii care se ocupă de mișcarea alimentelor de-a lungul stomacului.
Suc de banana și pere
Combinarea bananei și a perelor într-un suc poate oferi un tratament natural eficient pentru a ameliora simptomele sistemului digestiv. Această combinație conține fibre care susțin digestia, precum și pectină, un tip specific de fibre care ajută la stimularea mișcărilor intestinale, potrivit Tua Saúde.
Extract de usturoi
Printre aceste remedii naturale împotriva gastritei se numără extractul de usturoi. În cazul a mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de gastrită, este cauzată de tulpina de bacterii Helicobacter pylori. Extractul de usturoi are proprietăți antimicrobiene puternice care pot fi eficiente în tratarea gastritei provocate de Helicobacter pylori prin distrugerea bacteriilor. În plus, poate oferi efecte benefice în scăderea riscului de a dezvolta cancer la nivelul sistemului digestiv.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.