Antena

Ce sunt razele UV și cum ne protejăm de ele

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 30 martie 2024, 07:50 / Actualizat: 13 iulie 2024, 18:37

Deși nu putem vedea razele ultraviolete cu ochiul liber, cu toții suntem expuși la ele ori de câte ori ieșim din casă, dar și din surse artificiale. Expunerea la razele UV ne este necesară, dar devine periculoasă când este excesivă. Află în continuare ce sunt razele UV, ce efecte pot avea și cum te poți proteja eficient de ele. 

Reclamă

Razele ultraviolete pot să provină și din surse artificiale, cum sunt aparatele de bronzat, dar soarele este cea mai puternică sursă din mediul nostru. El emite mai multe tipuri de radiații electromagnetice, cu intensități și frecvențe variate:

  • lumină vizibilă, pe care ochiul uman o poate percepe și care cuprinde culorile spectrului vizibil: roșu, portocaliu, galben, albastru, indigo, violet și verde;
  • radiațiile infraroșii sau radiațiile termice, care sunt invizibile și se simt sub formă de căldură;
  • radiațiile ultraviolete (UV), care au lungimi de undă mai scurte decât lumina vizibilă și pe care ochiul uman nu le poate percepe.

Ce sunt razele UV

În funcție de lungimea de undă și de capacitatea lor de a fi absorbite de straturile atmosferei terestre și de celulele vii, razele UV se clasifică în trei tipuri:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Razele UVC, care au cea mai scurtă lungime de undă din spectrul UV. Ele sunt cele mai periculoase dintre toate, dar sunt filtrate complet de atmosferă și nu ajung pe suprafața Pământului în cantități semnificative. Așadar, razele UVC nu sunt o amenințare directă pentru sănătatea oamenilor;
  • Razele UVB, care au o lungime de undă medie și sunt absorbite parțial de stratul de ozon al atmosferei terestre. Cele care ajung pe suprafața Pământului pot pătrunde în primul strat al pielii. Razele UVB sunt filtrate de sticlă și nu pătrund prin geamuri;
  • Razele UVA, care au cea mai lungă lungime de undă și pot pătrunde mai adânc în piele, în comparație cu razele UVB. 95% din radiația UV care ajunge pe suprafața Pământului este de tip UVA. Ea poate pătrunde prin geamuri, spre deosebire de UVB.

 Cum ne afectează

Ochii nu pot vedea razele ultraviolete, dar pielea le simte. Mecanismul său de apărare împotriva razelor UV, este melanina, un pigment produs de celulele pielii. Ea acționează ca un scut natural care absoarbe și dispersează energia acestora pentru a nu produce daune la nivelul pielii. 

Distribuția melaninei în piele variază de la o persoană la alta. Persoanele cu pielea mai deschisă la culoare au mai puțină melanină, ceea ce le face  mai vulnerabile la efectele nocive ale ultravioletelor. Nici persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu pot fi protejate complet de melanină dacă expunerea la soare este prelungită. În plus, razele UV pot pătrunde în straturile mai profunde ale pielii chiar și în prezența melaninei.

Reclamă

De ce sunt razele UV periculoase

Efectele lor nocive diferă în funcție de tipul de raze UV, dar ambele sunt dăunătoare. Razele UVB sunt mai puternice decât cele UVA și au potențialul de a cauza arsuri solare severe și de a modifica ADN-ul din celulele pielii. Acest lucru provoacă defecte genetice sau mutații care pot duce la cancer de piele și îmbătrânire prematură.

Multă vreme, s-a crezut că razele UVA nu sunt nocive pe termen lung. Studiile mai recente au semnalat, însă, că și ele pot să provoace cancer de piele, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Radiația ultravioletă este un carcinogen uman dovedit. Expunerea prelungită și neprotejată la soare cauzează mai multe tipuri de cancer de piele: 

Reclamă
  • carcinom bazocelular, care este cel mai frecvent tip de cancer de piele și poate fi vindecat dacă este descoperit și tratat devreme;
  • carcinom spinocelular, care este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele și este vindecabil;
  • melanom, care este un tip mai agresiv de cancer de piele. Melanomul nu este întotdeauna cauzat exclusiv de expunerea la soare. 

Daunele cauzate de expunerea la UV sunt cumulative și cresc riscul de cancer de piele pe termen lung, potrivit Skin Cancer Foundation. Organismul poate repara unele daune ale ADN-ului celulelor pielii, dar nu pe toate. Cele nereparate se acumulează în timp și declanșează mutații care determină multiplicarea rapidă a celulelor pielii. Acest lucru poate duce la tumori maligne.

Razele UV pot provoca, de asemenea, leziuni oculare, inclusiv cataracte și cancer al pleoapelor.

De ce sunt razele UV benefice

Expunerea la razele solare nu este cu totul nocivă. Ea ajută la sinteza vitaminei D în piele și asigură astfel un nivel optim în organism. Vitamina D ajută la absorbția calciului și fosforului din alimente și contribuie la dezvoltarea oaselor. Ea este importantă, de asemenea, pentru sistemul imunitar și metabolism. În acest scop, Organizația Mondială a Sănătății recomandă expunerea la soare timp de 5-15 minute, de două-trei ori pe săptămână.

Lumina solară este importantă și pentru starea de spirit. Ea stimulează eliberarea de serotonină în creier, un neurotransmițător asociat cu starea de bine și cu reglarea somnului. Expunerea la soare poate îmbunătăți dispoziția și reduce riscul de depresie.

Expunerea moderată la razele UV este benefică pentru anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczemele. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației din piele și la atenuarea simptomelor.

Cum ne protejăm de razele UV

Severitatea daunelor produse de razele UV depinde de intensitatea lor și de durata expunerii fără protecție. În zonele cu climat temperat, razele UVB au cea mai mare intensitate și prezintă cele mai mari risc spre ora prânzului și până la mijlocul după-amiezii, de primăvara și până toamna. Razele UVA au aceeași intensitate pe parcursul zilei, ceea ce înseamnă că suntem expuși constant la ele.

În ciuda efectelor nocive pe care le au, te poți bucura în siguranță de timpul petrecut în aer liber dacă te protejezi. Îți poți reduce probabilitatea de a dezvolta cancer de piele astfel:

Acoperă pielea cu haine

Hainele sunt o barieră eficientă împotriva razelor UV, conform specialiștilor Skin Cancer Foundation. Cu cât suprafața de piele acoperită cu haine este mai mare, cu atât vei fi mai protejat. Pălăriile cu boruri largi (de cel puțin 7 centimetri) asigură protecție pentru ochi, urechi, față și gât. 

Caută pe eticheta hainelor și pălăriilor gradul de protecție solară pe care îl oferă, marcat prin acronimul UPF (ultraviolet protection factor). Numărul indică fracțiunea de raze UV care poate penetra țesătura. O cămașă etichetată UPF 50, de exemplu, permite doar 1/50 din radiațiile UV să ajungă la piele. Hainele cu UPF oferă protecție solară completă, atât împotriva UVA, cât și a UVB.

Evită expunerea la orele prânzului

Între orele 10.00 și 16.00, intensitatea razelor UV este maximă, motiv pentru care ar fi de preferat să stai în spații interioare sau la umbră.

Totuși, umbra copacilor nu este un scut perfect. Unele raze UV pot trece prin ramuri și frunze și să ajungă la piele. Acestea se pot reflecta în apă, pe nisip, sticlă și beton.

Folosește o cremă cu protecție solară

Cele mai bune creme sunt acelea care asigură protecție cu spectru larg, atât împotriva UVA, cât și împotriva UVB.

Cât despre factorul de protecție solară (SPF), numărul se referă la durata de timp cu care întârzie apariția unei arsuri solare. Dacă folosești, de exemplu, o cremă cu SPF 15, îți va lua de 15 ori mai mult timp să te arzi decât dacă nu ai aplica protecție solară pe piele. Dacă ai un ten deschis și știi că pielea ți se înroșește după numai 10 minute de expunere directă la soare, crema cu SPF 15 va întârzia arsura de 15 ori și va apărea abia după 150 de minute.

Cremele cu SPF se aplică întotdeauna în strat generos și uniform. O nouă aplicare este necesară după două ore sau după ce ai înotat sau transpirat.

Dacă ai pielea sensibilă, medicii recomandă cremele minerale pentru protecție solară. Acestea conțin oxid de zinc și dioxid de titan, care sunt mai puțin susceptibile să provoace iritații ale pielii. 

Ai grijă la ferestre

Sticla blochează destul de bine razele UVB, dar permite trecerea razelor UVA. Parbrizele mașinilor sunt tratate pentru a proteja șoferii de razele UVA, dar geamurile laterale, cele din spate și plafoanele panoramice nu protejează. De aceea, ar trebui să-ți acoperi pielea cu haine sau să folosești o cremă cu protecție solară când călătorești cu mașina.

În locuință, este recomandat să aplici folii speciale, cu protecție UV, pe ferestre. Și pentru geamurile mașinilor există folii cu protecție UV.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul
Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul
Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul
Reclamă
PARTENERI
icon