Torticolisul este favorizat de mai mulți factori, inclusiv de adoptarea unei poziții corporale vicioase. Cristian Drosu, fizioterapeut, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 12, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre sfaturi pentru a preveni torticolis.
Cristian Drosu a discutat despre riscurile unei poziții vicioase la birou. Acesta a arătat cum poți adopta o poziție corectă și a oferit câteva sfaturi pentru a preveni torticolis și alte simptome supărătoare care pot apărea din cauza unei posturi incorecte.
Cauzele torticolisului
O poziția vicioasă este relativ confortabilă pe termen scurt, dar pe termen lung poate poate provoca torticolis, alături de alte dureri de spate. Poți avea o poziție corectă dacă tragi puțin umerii pe spate, duci bărbia în față, ții umerii în jos și întotdeauna îți ții antebrațele pe masă, pentru a nu suprasolicita zona trapezului. Dacă ai nevoie să folosești laptopul, este indicat ca acesta să fie ținut astfel încât să poți privi în ecran din această poziție.
Atunci când nu-ți ții antebrațele masă se poate întâmpla să-ți suprasoliciți mai mult zona cervicală. Aceasta va fi nevoită să mențină și greutatea brațelor, nu doar a spatelui.
Când musculatura anterioară este mult mai dominantă decât musculatura posterioară, poți avea tendința să-ți înclini corpul foarte mult în partea din față. În același timp, dacă menținerea acestei posturi incorecte se combină cu statul în curent poate cauza torticolis, dureri de spate intescostale sau chiar lombare. Riscul crește mai ales dacă faci mișcări bruște, cum ar fi întoarcerea rapidă a capului.
De asemenea, torticolis se poate dezvolta și dacă dormi într-o poziție incorectă. Acesta poate avea la bază mai multe cauze.
Sfaturi pentru a preveni torticolis
Statul pe scaun într-o poziție aplecată este o soluție greșită, care funcționează doar pe pe termen scurt. Pe termen lung, este indicat să faci exerciții și să iei o pauză la 1-2 ore. În cazul curentului de aer rece care poate cauza vasoconstricție, se poate contracara prin mișcări active, care produc vasodilatație.
Doar dacă rotești activ de 10-20 de ori centura omoplaților, creezi vasodilatație și starea organismului se îmbunătățește. Dacă pe lângă aceasta, mai faci 2-3 exerciții, șansele de a suferi un torticolis se diminuează foarte mult.
Există mai multe sfaturi pentru a preveni torticolis. Cea mai bună metodă de a reduce riscul este mișcarea. La aceasta se poate adăuga evitarea schimbărilor bruște de temperatură. De asemenea, expunerea la aerul condiționat poate fi mai periculoasă decât curentul produs de geamurile deschise.
Dacă ieși dintr-o cameră cu temperaturi ridicate în cazul în care nu este cald afară, poți scădea temperatura corporală într-o anumită zonă. Atunci poate apărea acea vasoconstricție. Chiar dacă aerul condiționat nu pare a fi un curent, provoacă același flux de aer rece direcționat spre o parte a corpului. Vara poate apărea o problemă asemănătoare când aparatul de aer condiționat produce un curent de aer rece.
,,Mii și mii de ani, nu am avut aceste aparate de aer condiționat, iar corpul încă nu este adaptat să facă oscilațiile acestea foarte mari de temperatură.”
– Cristian Drosu, fizioterapeut
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.