Mătreața se caracterizează prin simptome ca mâncărimi sau coji albe de piele pe scalp, care pot crea o senzație de disconfort. În plus, te poate face să te simți stânjenit dacă începe să devină tot mai vizibilă. Află mai multe despre remedii naturale care te pot scăpa de mătreață și cum le poți aplica eficient.
Mătreața poate fi cauzată de o serie de factori atât interni, cât și externi. Printre aceștia se pot regăsi: sensibilitatea la produse pentru păr, pielea uscată a scalpului, dermatita seboreică și anumite infecții de natură fungică.
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață
Mătreața poate fi deranjantă, în special din cauza simptomelor de iritație și mâncărime. Ai la dispoziție o varietate de remedii care te pot ajuta să o tratezi. Acestea pot fi la fel de eficiente ca produsele medicinale.
În același timp, dacă se întâmplă să te scarpini după ce ai încercat mai multe preparate fără prescripție medicală, este indicat să ceri sfatul unui medic. Pentru cazurile de mătreață foarte dificile, poate fi necesar să folosești un șampon pe bază de rețetă sau un medicament cu aplicare locală, potrivit WebMD.
Acizi grași omega-3
Acizii grași omega-3 alcătuiesc membranele celulare care înconjoară celulele și sunt esențiale pentru funcționarea inimii, sistemului imunitar și plămânilor. Acizii grași omega-3 au un rol important pentru sănătatea pielii, deoarece ajută la gestionarea producerii de ulei, hidratarea pielii, vindecarea rănilor și prevenirea îmbătrânirii premature.
Acizii grași omega-3 ar putea ajuta la reducerea inflamației. Din acest motiv, pot ameliora iritația și simptomele mătreții. Poți obține acizi grași omega-3 din alimente precum: somon, păstrăv, semințe de chia, semințe de in și nuci.
Probiotice
Probioticele sunt bacterii benefice care pot îmbunătăți funcția imunitară, fiind remedii naturale împotriva mătreții. Acest lucru ar putea ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor fungice care o cauzează. Le poți obține din alimente fermentate și o bună parte din produsele lactate sau poți cere sfatul unui medic dacă vrei să iei suplimente. Printre alimentele bogate în probiotice poți găsi: kefir, iaurt, murături, oțet de mere, kimchi, varză murată, brânzeturi, kombucha, lapte bătut sau supă japoneză miso.
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate acționa ca un exfoliant blând pentru a ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și a reduce descuamarea și mâncărimea. De asemenea, are proprietăți antifungice ce pot fi eficiente în tratamentul mătreții.
Ulei de cocos
Uleiul de cocos poate îmbunătăți hidratarea pielii, poate preveni uscăciunea și poate reduce inflamația atunci când este aplicat ca cremă hidratantă. În plus, poate scădea simptomele dermatitei atopice și are proprietăți antimicrobiene. Uleiul de cocos ar putea susține microbiomul scalpului, fiind printre aceste remedii naturale împotriva mătreții.
Ulei din iarbă de lămâie
În mod tradițional, oamenii au folosit iarba de lămâie și uleiul din iarbă de lămâie pentru a trata problemele digestive, a scădea tensiunea arterială și a reduce stresul. Are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea simptomelor mătreții. Pentru a evita iritațiile, se recomandă să-l diluezi cu apă înainte de a-l aplica pe piele, conform Medical News Today.
Ulei din arbore de ceai
Uleiul din arbore de ceai poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii precum acneea și psoriazisul. Poate avea proprietăți antifungice și antimicrobiene. Cel mai bine este să-l diluezi înainte a-l folosi pentru a evita iritațiile. Poți adăuga câteva picături într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de jojoba sau de nucă de cocos, înainte de a-l aplica direct pe piele.
Aloe vera
Aloe vera poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii cum ar fi: arsurile, psoriazisul și herpesul de la nivelul buzelor. Proprietățile antibacteriene și antifungice ale aloe vera pot fi remedii naturale împotriva mătreții. Poate fi eficientă împotriva mai multor specii de ciuperci și poate ajuta la controlul anumitor infecții fungice. În plus, poate reduce inflamația.
Niveluri reduse de stres
Deși stresul în sine nu provoacă mătreață, poate agrava simptomele, cum ar fi uscăciunea și mâncărimea. Stresul poate crește posibilitatea de a dezvolta infecții fungice și dermatită seboreică. Poți apela la multe tehnici de relaxare pentru a-i reduce nivelurile, cum ar fi: meditație, yoga sau tehnici de respirație.
Oțet de mere
Aciditatea oțetului ar putea ajuta la stimularea eliminării celulelor moarte ale pielii de pe scalp. De asemenea, oțetul de mere echilibrează pH-ul pielii pentru a reduce creșterea fungilor. Astfel, devine unul dintre aceste remedii naturale împotriva mătreții.
Oțetul de mere și compușii săi pot împiedica dezvoltarea anumitor tipuri de ciuperci. Se recomandă să-l diluezi într-un ulei esențial pentru a evita iritațiile cauzate de concentrații prea mari, potrivit Healthline.
Evitarea anumitor alimente
Modificările dietetice pot preveni infecțiile fungice prin îmbunătățirea microbiomului intestinal, ceea ce poate ajuta la tratarea mătreții. Unele dintre alimentele pe care este indicat să le limitezi sunt: carnea roșie, mâncarea prăjită, alimentele cu un conținut ridicat de zahăr, mâncărurile procesate și carbohidrații rafinați (de exemplu: pastele, pâinea albă sau biscuiții).
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.