Prostata inflamată: simptome, cauze și tratament

Publicat: 29 iunie 2023, 10:13

Unul din trei bărbați se confruntă, la un moment dat pe parcursul vieții, cu o inflamație a prostatei. Prostatita, așa cum este numită afecțiunea, poate să provoace durere și mult disconfort. Iată care sunt simptomele prostatei inflamate și cum se tratează corect. 

Prostata este o glandă de mărimea unei nuci care face parte din sistemul reproducător masculin. Ea este localizată sub vezica urinară, în fața rectului, iar uretra trece prin centrul glandei. 

Principala funcție a prostatei este de a produce materialul seminal- lichidul esențial pentru fertilitatea masculină. El conține substanțe nutritive care ajută la menținerea și protejarea spermatozoizilor pe durata călătoriei lor în tractul reproducător feminin. Între 25% și 30% din cantitatea totală de lichid seminal este produs de prostată, iar restul, de alte glande.

Ce este prostatita

Inflamația prostatei este cea mai întâlnită problemă a tractului urinar la bărbații cu vârste sub 50 de ani. Afecțiunea nu este contagioasă și nu face parte din categoria bolilor cu transmitere sexuală, dar poate fi consecința unei astfel de infecții. 

Există 4 tipuri de prostatită, potrivit medicilor Mayo Clinic:

  1. Prostatita acută bacteriană, care apare atunci când o bacterie ajunge la nivelul prostatei. Simptomele prostatei inflamate sunt severe și se instalează subit;
  2. Prostatita cronică bacteriană, care este mai frecventă în rândul vârstnicilor. Ea are manifestări mai puțin severe decât varianta acută, dar simptomele prostatei inflamate persistă luni la rând;
  3. Prostatita cronică sau sindromul durerii cronice pelvine este cea mai frecventă formă de prostatită. Simptomele ei sunt îndelungate și recurente, iar analizele nu identifică bacterii; 
  4. Prostatita inflamatorie asimptomatică, un tip de prostatită în care glanda este inflamată, dar nu produce simptome. Ea este depistată întâmplător, în timpul unor analize și investigații de rutină sau pentru alte afecțiuni.

De ce apare prostatita sau inflamația prostatei

Prostatita acută și cea cronică bacteriană sunt cauzate de o bacterie care ajunge la această glandă din zona rectului sau din urina infectată. Forma cronică a bolii apare de multe ori atunci când tratamentul prostatitei acute nu a fost suficient de îndelungat pentru a distruge toate bacteriile sau când a fost ineficient.

Cauzele prostatitei cronice sau sindromului durerii cronice pelvine nu sunt bine cunoscute. Cercetările arată că ar putea fi implicat un cumul de factori: infecții anterioare, o disfuncție a sistemului nervos, o tulburare imună, stresul sau dereglările hormonale.

Cauzele prostatitei inflamatorii asimptomatice nu sunt nici ele cunoscute. Pentru că nu produce simptome, acest tip de prostatită nu necesită tratament.

Ce simptome apar când ai prostata inflamată

Prostata înconjoară uretra, tubul care transportă urina și materialul seminal în afara corpului. De aceea, mărimea și starea prostatei influențează fluxul urinar. În situația în care crește în dimensiune, ea va exercita presiune asupra uretrei.

Simptomele prostatei inflamate pot fi: 

  • dificultate la urinare;
  • urinare în cantitate redusă;
  • nevoie de urinare frecventă, mai ales noaptea; 
  • nevoie imperioasă de urinare;
  • senzație de arsură sau de înțepături la urinare;
  • urină tulbure;
  • urină cu sânge;
  • durere la urinare;
  • durere în zona lombară și/sau abdominală;
  • durere în zona dintre scrot și rect;
  • durere sau presiune rectală;
  • febră și frisoane (când infecția este acută);
  • disfuncție erectilă;
  • ejaculare dureroasă;
  • scăderea dorinței sexuale.

Tratament pentru prostata inflamată

Tratamentul acestei afecțiuni este diferit în funcție de tipul și de cauza ei. În prostatita acută și cea cronică bacteriană se prescriu antibiotice pe cale orală. De regulă, durata tratamentului oral este de 4-6 săptămâni sau chiar mai mult de atât în anumite cazuri. Varianta acută a prostatitei poate necesita administrare intravenoasă de antibiotice, în spital.

Respectarea duratei tratamentului și a dozei recomandate de medic este foarte importantă pentru eliminarea completă a infecției și reducerea riscului de prostatită cronică bacteriană. 

Tratament pentru simptomele urinare

Pentru atenuarea durerii și dificultăților la urinare, se prescriu medicamente alfa-blocante, care ajută la relaxarea „gâtului” vezicii urinare – partea vezicii care se conectează la uretră – și a fibrelor musculare din zona în care prostata se conectează la vezica urinară.

Medicamentele alfa-blocante sunt recomandate mai ales bărbaților care au prostatită cronică, dar pot fi administrate și pentru atenuarea simptomelor provocate de infecțiile bacteriene.

Tratament pentru durere 

Durerea și disconfortul cauzate de prostatită pot fi atenuate cu analgezice cu sau fără prescripție medicală, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul. Administrarea îndelungată nu este recomandată însă din cauza posibilelor efecte adverse care pot apărea. 

Ce remedii naturiste se pot folosi

Simptomele prostatei inflamate pot fi atenuate și prin câteva tratamente alternative a căror eficiență a fost demonstrată:

Biofeedbackul

Prin această tehnică non-invazivă sunt monitorizate activitățile fiziologice ale corpului (frecvența cardiacă, tensiunea arterială, activitatea musculară și activitatea cerebrală), iar măsurătorile sunt comunicate în timp real pacientului pentru a-l ajuta să devină conștient de funcțiile organismului și să învețe să le controleze pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.

Acupunctura

Această metodă neconvențională de tratament poate fi eficientă în atenuarea durerilor cauzate de inflamația prostatei Acupunctura este indicată în special în prostatitele cronice sau sindromul durerii cronice pelvine.

Ceaiuri pentru prostata inflamația

Unele remedii din plante pot avea o acțiune benefică în inflamațiile prostatei, fiind recomandate ca adjuvante în prostatitele acute sau cronice. În magazinele naturiste, sunt disponibile diferite amestecuri de plante pentru afecțiunile prostatei. Acestea pot conține:

Pufuliță

Această plantă acționează asupra tractului urinar și susține funcționarea normală a prostatei. Ea are efect antiinflamator și este indicată în afecțiunile urinare și prostatită. Ceaiul de pufuliță se prepară cu o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se lasă 10-15 minute la infuzat, acoperit, apoi se strecoară.

Urzică moartă albă

Această plantă este cunoscută în medicina populară ca remediu al bolilor aparatului genito-urinar masculine și feminine. În inflamația prostatei, urzica moartă albă are efect antiinflamator și depurativ, fiind utilă în tratamentul durerilor și usturimilor. 

Ceaiul se prepară ca infuzie, dintr-o linguriță de plantă la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se pot bea 3-4 căni cu ceai pe zi.

Coada calului

Cunoscută și utilizată de multe secole ca antiseptic al tractului urinar, această plantă este recomandată și în afecțiunile prostatei, în special ca adjuvant în prostatitele acute și cronice. 

Datorită efectului antiinflamator, coada calului poate trata și simptomele prostatei inflamate. Planta are acțiune diuretică, ajutând la eliminarea urinei. Se prepară o infuzie cu o lingură de plantă adăugată în 250 ml de apă clocotită. Se infuzează timp de 15 minute, se strecoară și se bea pe stomacul gol.

Ghimpe

O altă plantă utilizată din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru afecțiunile căilor urinare și prostatei, ghimpele acționează ca antiinflamator, dezinfectant și diuretic. El este indicat ca adjuvant în prostatită, dar și în adenomul de prostata.

Se prepară un decoct cu o linguriţă de plantă care se fierbe în 200 ml de apă timp de 5-10 minute. Se strecoară și se beau două căni pe zi, dimineața și seara. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi care pot ameliora infecțiile urinare. Cum poate ajuta consumul acestor lichide
Băuturi care pot ameliora infecțiile urinare. Cum poate ajuta consumul acestor lichide
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Cum se manifestă infecțiile urinare. De ce femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu ele
Cum se manifestă infecțiile urinare. De ce femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu ele
PARTENERI