Pierderea gustului se poate asocia cu moartea prematură. Un studiu a descoperit această asociere în cazul adulților vârstă. Cercetătorii susțin că se poate dovedi relevantă, mai ales în ce privește consumul de alimente sărate sau acre.
Cercetarea a evaluat peste 7.340 de adulți cu vârste de peste 40 de ani, dintre care 52.8% femei. Perioada de supraveghere a durat șase ani. Participanții au fost monitorizați timp de aproximativ un deceniu și au fost întrebați despre simțul gustului.
Pierderea gustului se poate asocia cu moartea prematură
Studiul a fost publicat în JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery. Rezultatele sale au identificat faptul că persoanele al căror simț al gustului a început să se reducă încă din anii tinereții au prezentat un risc cu 47% mai ridicat de a deceda.
Pe parcursul său, oamenii de știință au testat toate cele cinci gusturi principale pe care le simt oamenii. Aceștia au evaluat gusturile: dulce, sărat, acru, amar și picant.
Reducerea capacității de a simți gustul amar se poate asocia cu un risc de mortalitate mai mare cu 34% numai în cazul participanților de sex masculin. Diminuarea auto-raportată a capacității de a simți gustul amar se poate asocia cu decesul timpuriu doar în cazul participanților de sex feminin. Cercetarea mai sugerează un risc crescut de deces la persoanele care și-au pierdut simțul gustului, dar și-au menținut capacitatea de a mirosi, conform New York Post.
Practic, lucrarea științifică sugerează că pierderea gustului în sine nu poate cauza moartea. Însă, ar putea indica o afecțiune gravă care ar putea provoca un deces prematur.
Persoanele care își pierd gustul pot suferi de boli neurodegenerative și boli cardiovasculare
Oamenii de știință sunt de părere că pierderea gustului poate fi considerată un semn al mai multor afecțiuni. De exemplu, se poate identifica în cazul bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, și al celor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Cercetătorii au observat că persoanele care se confruntă cu o reducere din ce în ce mai mare a gusturilor sărate și acre au avut cel mai mare risc de moarte prematură per ansamblu. Acesta a fost de aproximativ 50%, potrivit DailyMail.
Disfuncția asociată gustului poate avea un impact negativ asupra obiceiurilor alimentare. De exemplu, pierderea gustului sărat poate favoriza consumul excesiv de sare și creșterea tensiunii arteriale. Astfel, poate determina deficiențe nutriționale și afecțiuni cronice.
Obiectivele studiului au fost de a investiga asocierile dintre percepția subiectivă a pierderii gustului de la vârsta adultă timpurie până la vârsta adultă mijlocie și târzie și mortalitatea din orice cauză. Concluziile studiului subliniază că percepția subiectivă a pierderii gustului se poate folosi ca un indicator simplu și important pentru screening-ul populațiilor cu risc ridicat. Acest aspect se poate aplica în practica clinică și în măsurile de sănătate publică.
De asemenea, riscul de mortalitate poate fi influențat inclusiv de activitatea fizică. O meta-analiză bazată pe mai multe studii arată că 150 de minute de activitate fizică săptămânală pot scădea riscul de mortalitate cu 31%. Obiceiurile care includ exerciții fizice pot avea un rol în prevenirea și ameliorarea a minim 30 de afecțiuni.