Moringa, cea mai nutritivă plantă din lume: 7 beneficii pentru sănătate

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 19 noiembrie 2023, 07:22

Moringa oleifera este considerată una dintre cele mai nutritive plante din lume datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale, proteine și fibre. Proprietățile sale medicinale sunt cunoscute de secole, iar cercetările moderne le confirmă. Află ce boli poți preveni sau trata cu ajutorul acestei plante.

Reclamă

Moringa oleifera este un arbore rezistent la secetă originar din India și cultivată de multe secole în lumea întreagă datorită potențialelor sale beneficii pentru sănătate. Ea oferă o varietate de nutrienți: vitaminele A, C și E, minerale precum calciu, zinc și fier, precum și proteine și fibre alimentare. 

Aproape toate părțile plantei sunt folosite ca remedii naturale – atât frunzele, cât și păstăile și rădăcina. Pentru că moringa este o sursă bună de nutrienți esențiali, îi sunt atribuite numeroase proprietăți curative. Studiile moderne au confirmat o parte dintre beneficiile sale pentru sănătate, cum ar fi combaterea infecțiilor, reducerea nivelului colesterolului sau reglarea glicemiei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se consumă moringa

În regiunile în care se cultivă planta, frunzele sale crude sunt consumate ca atare. În țările în care nu este disponibilă în stare proaspătă, frunzele și rădăcina sunt uscate și măcinate sub formă de pulbere pentru a fi adăugate în alimente sau băuturi. Moringa este comercializată ca supliment alimentar și sub formă de capsule. 

Frunzele au un gust picant, asemănător cu al plantei rucola, iar pulberea are un gust pământos, similar cu al ceaiului matcha (frunze de ceai verde măcinate fin). Pulberea de moringa poate fi adăugată în smoothie-uri, în sosurile pesto sau în hummus. 

Reclamă

Iată ce beneficii are această plantă pentru sănătate:

1. Moringa scade nivelul colesterolului

Studiile de laborator au arătat că această plantă poate regla nivelul de colesterol în organism. Ea contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL („bun”). Efectul benefic se datorează acizilor grași omega 3 din compoziție, dar și antioxidanților care combat stresul oxidativ și previn oxidarea colesterolului LDL. În plus, fibrele alimentare și un compus din moringa numit beta-sitosterol reduc absorbția colesterolului în intestin.

Un nivel mai scăzut de colesterol este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă moringa are același efect benefic pentru inimă în cazul oamenilor.

Reclamă

2. Reduce nivelul glicemiei 

Unele studii sugerează că moringa poate ajuta la menținerea nivelurilor normale de zahăr în sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Impactul pe care îl are asupra glicemiei se datorează unor compuși bioactivi care încetinesc absorbția glucozei în intestin. 

Acidul clorogenic, un antioxidant conținut de această plantă, ajută la protejarea celulelor pancreatice, care sunt responsabile pentru producția de insulină. În plus, moringa are proprietăți antiinflamatoare, iar inflamația este implicată în apariția rezistenței la insulină și diabetului de tip 2.

3. Moringa crește nivelul hemoglobinei

Hemoglobina, care conține fier, se găsește în celulele roșii ale sângelui (eritrocite sau hematii). Ea face posibil transportul oxigenului de la plămâni în restul corpului. Reducerea numărului de celule roșii sănătoase sau de hemoglobină duce la apariția anemiei și cauzează oboseală, slăbiciune și îngreunarea respirației. 

Anemia este o afecțiune mai frecventă în rândul femeilor. Moringa este o sursă bună de fier, un mineral esențial pentru producția de hemoglobină, dar și de vitamina C, care sprijină absorbția eficientă a fierului non-hem (din plante) în tractul gastrointestinal.

În urma unui studiu, cercetătorii au observat că moringa crește semnificativ nivelurile de hemoglobină la adolescente și la femeile aflate în perioada de postmenopauză. 

4. Are proprietăți antioxidante

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la anihilarea radicalilor liberi din organism. Nivelurile ridicate de radicali liberi pot cauza stres oxidativ, care este asociat cu boli cronice precum cele cardiace și diabetul zaharat de tip 2. 

Moringa conține o cantitate însemnată de antioxidanți, printre care se numără:

  • vitamina C;
  • beta-caroten;
  • vitamina A;
  • quercetina;
  • acidul clorogenic.

Femeile care au primit zilnic, timp de 3 luni, o linguriță și jumătate (7 grame) de pudră de frunze de moringa în cadrul unui studiu au avut o creștere semnificativă a nivelului de antioxidanți în sânge. 

5. Moringa fortifică oasele

Moringa conține câțiva micronutrienți esențiali pentru sănătatea sistemului osos, cum ar fi calciul, fosforul, dar și vitamina C, magneziul și potasiul, care susțin absorbția calciului. 

În urma unui studiu pe șoareci de laborator, cercetătorii au constatat că moringa crește densitatea minerală osoasă și îmbunătățește microstructura osoasă. O cercetare similară a observat că frunzele fermentate de moringa au crescut biodisponibilitatea calciului din plantă, ceea ce a stimulat creșterea și rezistența osoasă la șoareci de laborator care aveau deficit de calciu.

6. Moringa ajută în infecții

Toate componentele acestei plante conțin substanțe active, cum ar fi izotiocianații, care au proprietăți antimicrobiene. Aceste substanțe pot ajuta la combaterea bacteriilor, virusurilor și fungilor care produc infecții. De asemenea, compușii cu acțiune antiinflamatoare din compoziția plantei ajută la reducerea inflamației asociate infecțiilor și pot contribui la gestionarea simptomelor.

În plus, moringa conține vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C, zincul și fierul, care sunt foarte importante pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Prin susținerea imunității, planta poate contribui la prevenirea și gestionarea infecțiilor.

7. Moringa protejează împotriva cancerului

Datorită conținutului bogat în antioxidanți, moringa poate contribui și la prevenția cancerului. Radicalii liberi acumulați în exces în organism deteriorează celulele și poate duce la apariția celulelor maligne. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, moringa are efect antiinflamator, iar inflamația cronică poate juca un rol în dezvoltarea cancerului. Prin reducerea inflamației, planta poate contribui la prevenirea apariției cancerului.

Un studiu de laborator arată că extractul din rădăcină de moringa are efect anticancerigen. El poate distruge celulele maligne de la nivelul ficatului, sânului și colonului. Alte cercetări au arătat că moringa ar putea împiedica formarea vaselor de sânge care alimentează tumorile, încetinind astfel creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Remedii naturale împotriva gingivitei. Cum pot ameliora simptomele
Remedii naturale împotriva gingivitei. Cum pot ameliora simptomele
Remedii naturale împotriva gingivitei. Cum pot ameliora simptomele
Ceaiuri care pot ameliora hipertensiunea arterială. Cum pot acționa asupra simptomelor
Ceaiuri care pot ameliora hipertensiunea arterială. Cum pot acționa asupra simptomelor
Ceaiuri care pot ameliora hipertensiunea arterială. Cum pot acționa asupra simptomelor
Reclamă
PARTENERI
icon