Metode naturale de reducere a cortizolului. Cum poți gestiona acest hormon al stresului

Publicat: 6 octombrie 2024, 08:56

Expunerea frecventă la situații stresante poate provoca niveluri ridicate de cortizol în organism. Acest hormon ocupă un rol important în menținerea sănătății, dar prezența sa în exces poate deveni dăunătoare. Citește despre metode naturale de reducere a cortizolului.

Nivelurile de cortizol din sânge se pot gestiona simplu cu ajutorul a câteva schimbări ale stilului de viață. Pentru aceasta poți încerca mai multe obiceiuri benefice, cum ar fi: modificări în alimentație, tehnici de relaxare și evitarea fumatului.

Metode naturale de reducere a cortizolului

Cortizolul este principalul hormon de stres al organismului. Acesta ocupă un loc în mai multe procese corporale, inclusiv în: controlul nivelului de zahăr din sânge, ameliorarea inflamației, reglarea ciclurilor somn-veghe ale corpului, echilibrarea tensiunii arteriale și gestionarea modului în care organismul utilizează carbohidrații, grăsimile și proteinele.

Când te confrunți cu stări constante de stres, glandele suprarenale eliberează hormonul denumit cortizol. Creșterile bruște și scurte pot ajuta oamenii să se adapteze la evenimente stresante sau pericole. Însă, pe durate lungi, nivelurile crescute de cortizol pot deveni dăunătoare.

Cel mai eficient mod de a reduce nivelul de cortizolul este prin ameliorarea stărilor de stres. În alte cazuri, cortizolul ridicat este rezultatul unei afecțiuni medicale subiacente sau al unui efect secundar al unui medicament. În această situație, se recomandă să ceri sfatul medicului pentru a-l gestiona.

Dietă echilibrată

Pentru a-ți reduce nivelul de cortizol, ai nevoie să urmezi o dietă echilibrată și să reduci aportul de zahăr și cofeină. Consumul de probiotice, fibre alimentare și acizi grași omega-3 poate diminua nivelurile de stres din organism, conform Medical News Today.

Exerciții fizice constante

Exercițiile fizice constante pot fi metode naturale de reducere a cortizolului. Activitatea fizică regulată poate aduce numeroase beneficii sănătății și poate îmbunătăți starea de spirit. Totuși, exercițiile fizice intense pot declanșa o creștere a nivelului de cortizol, pentru că în acest mod organismul rezistă stresului suplimentar pe care exercițiul îl pune asupra sa. Exercițiile fizice cu impact redus sau moderat pot fi o variantă mai bună pentru persoanele cu niveluri ridicate de cortizol.

Somn suficient

Prioritizarea somnului este o metodă bună de a-ți diminua nivelul de cortizol din sânge. Tulburările cronice de somn, cum ar fi apneea în somn și insomnia, se pot asocia cu niveluri crescute de cortizol. Poți fi mai predispus la niveluri mai ridicate de cortizol dacă lucrezi în schimburi, potrivit Health.

Hobby-uri

Hobby-urile pot avea efecte de relaxare și-ți pot oferi o stare de mulțumire de sine, fiind printre aceste metode naturale de reducere a cortizolului. Acestea îți pot distrage mintea de la factorii de stres deoarece îți dau alte idei pe care să-ți concentrezi atenția. De exemplu, grădinăritul poate diminua nivelurile de stres și poate îmbunătăți calitatea vieții.

Tehnici de relaxare

Dacă întâmpini frecvent stări de stres, poți încerca tehnici de relaxare. Aceste practici pot activa răspunsul de relaxare. Astfel, organismul produce mai puțini hormoni de stres. În această categorie pot intra: exerciții de respirație, yoga, tai chi, meditație ghidată, vizualizare și meditație în timpul mersului pe jos. De exemplu, practicarea yoga poate îmbunătăți sănătatea emoțională și calitatea somnului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
Obiceiuri care îți afectează somnul. Ce te împiedică să te odihnești corespunzător
Obiceiuri care îți afectează somnul. Ce te împiedică să te odihnești corespunzător
8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Ce efecte pot avea asupra acestei funcții a creierului
8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Ce efecte pot avea asupra acestei funcții a creierului
PARTENERI