Laptele praf este un produs ușor de folosit, care, de obicei, reprezintă un substitut pentru laptele obișnuit. Însă, calitatea și valoarea sa nutrițională creeză frecvent controverse în rândul specialiștilor și consumatorilor. Citește mai multe despre laptele praf.
Laptele praf reprezintă un tip de lapte care se obține printr-un proces de evaporare. Acest lucru se realizează prin eliminarea întregului lichid din lapte până când rămân doar substanțele solide, care pot fi transformate într-o pulbere.
Laptele praf: beneficii pentru sănătate
Prin acest procedeu, se pot prepara mai multe tipuri de produse lactate, inclusiv lapte integral și lapte degresat. În plus, poți obține o serie de alte produse lactate sub formă de praf, precum zerul și laptele de unt, conform AlphaFoodie.
De asemenea, prepararea laptelui praf în casă nu distruge beneficiile pentru sănătate. Prin procesul lent de încălzire, mineralele și vitaminele rămân intacte. Singurele aspecte îndepărtate sunt conținutul de apă și umiditatea suplimentară.
Poate susține sănătatea inimi
Laptele praf bogat are concentrații scăzute de grăsimi și conține: calciu, potasiu și magneziu. Acestea reprezintă substanțe nutritive care contribui la echilibrarea tensiunii arteriale. Varianta fără grăsimi oferă un conținut redus de grăsimi saturate.
Poate sprijini sănătatea oaselor
Laptele praf este bogat în: aminoacizi, calciu, potasiu, fosfor și proteine. Toate aceste substanțe nutritive au un rol important pentru sprijinirea sănătății oaselor. Mai mult, o parte dintre producători îl fortifică cu vitamina D pentru a ajuta la îmbunătățirea absorbției calciului.
Te poate ajuta să menții o greutate optimă
Dacă îți dorești să incluzi calorii suplimentare în alimentație, laptele praf poate fi o modalitate utilă de a adăuga: vitamine, proteine și grăsimi pe parcursul zilei. Astfel, te poți asigura că atingi aportul necesar zilnic de nutrienți.
Poate fi util pentru persoanele cu intoleranță
Laptele este un aliment pe care oamenii îl consumă din momentul în care se nasc deoarece substanțele sale nutritive au rolul de sprijini sănătatea generală. Majoritatea persoanelor îl digeră foarte bine. Odată ce avansează în vârstă, o parte dintre aceștia rămâne fără capacitatea de a digera cantități mai ridicate.
Există o formulă de lapte praf care conține puțină lactoză. Această pudră poate fi consumată și de persoanele cu o intoleranță la lactoză mai ușoară. Poate fi utilă ca aceștia să-și poată diversifica dieta cu diferite produse nutrive.
Are un termen de valabilitate mai lung
Unul dintre avantajele recunoscute ale laptelui praf îl reprezintă termenul lung de valabilitate. Pentru laptele praf fără grăsimi, termenul de valabilitate estimat este de 12 până la 18 luni. În condiții ideale de depozitare, timpul poate fi prelungit la cel puțin doi ani, potrivit Livestrong.
Are în compoziție colesterol oxidat
Prezența colesterolului oxidat reprezintă unul dintre cele mai populare potențiale efecte adverse ale laptelui. Totodată, nu există studii care să arate cât de periculos poate fi pentru organism.
De asemenea, oxidarea colesterolului poate fi diminuată în mod semnificativ prin: utilizarea temperaturilor scăzute de procesare, folosirea de ambalaje rezistente la oxigen și depozitarea laptelui praf într-un loc răcoros și uscat.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.