Perioada sărbătorilor ar trebui să fie o perioadă de liniște, bucurie și relaxare pentru toată lumea. Aceasta însă vine însoțită și de mese bogate, cu multe produse de specifice, care deși sunt foarte gustoase și populare, pot provoca probleme de sănătate dacă sunt consumate excesiv. Citește la ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor.
Doctor Alexandru Popa, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition a vorbit despre greșelile alimentare frecvente din această perioadă de sărbători. Acesta a explicat cum ar putea fi prevenite.
La ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor
Chiar dacă nimeni nu este ferit de o colică biliară, o toxiinfecție alimentară sau o gastrită acută, persoanele mai în vârstă sunt mai predispuse la dezvoltarea a diferite afecțiuni în urma consumului alimentelor hipercalorice în perioada sărbătorilor.
În continuare, sunt prezentate câteva obiceiuri care pot fi dăunătoare, și cum le poți preveni.
Trecerea bruscă de la Post la alimente de origine animală
Persoanele care țin tot Postul Crăciunului sau al Paștelui pot avea tulburări digestive când consumă cantități mari de alimente specifice sărbătorilor. Sarmalele, cârnații, chiftelele, salata boeuf sunt bogate în grăsimi saturate. Acestea nu sunt foarte bine tolerate după o perioadă mai lungă de meniu vegetarian.
Pentru a nu declanșa o colică biliară sau o gastrită acută însoțită de reflux gastro-esofagian, ar trebui să consume porții mici din alimentele specifice. Este indicat să fie împărțite echitabil în 3 mese principale. Nu este nevoie să mănânci totul la o singură masă. Te poți bucura de produsele tradiționale în toate zilele de Sărbătoare.
Consumul unei cantități prea mari de mâncare
Dacă vrei să afli la ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor, gândește-te că este important să evite consumul unei cantități prea mari de mâncare. Aceasta este probabil cea mai frecventă cauză pentru apelurile la serviciile de urgență în perioada sărbătorilor. Cantitățile mari de alimente nu fac decât să supraîncarce organismul, care va avea dificultăți în digerarea și procesarea lor.
Colicile biliare, gastritele și ulcerele, pancreatitele acute și toxiinfecțiile alimentare sunt foarte frecvente în aceste zile. Pentru a le preveni, se recomandă consumul unei cantități mici din fiecare produs, precum și împărțirea delicateselor la fiecare masă principală. Nu este nevoie să guști din toate alimentele la prima sau la a doua masă din zi, le poți împărți echitabil pe toată perioada sărbătorilor.
De asemenea, se recomandă pregătirea unor specialități mai puțin grase. Se poate folosi carne slabă de curcan, mușchi slab de porc / vită, limitând grăsimea adăugată. În plus, nu este indicată sub nicio formă prăjirea în ulei a alimentelor (cârnați, chiftele etc.). Pregătirea la cuptor le face mult mai ușor de digerat.
Consumul unei cantități prea mari de alcool
Alături de mâncare, alcoolul este responsabil pentru foarte multe neplăceri, mai ales în perioada sărbătorilor. Consumul exagerat poate duce atât la apariția tulburărilor digestive, cât și a unei pancreatite acute sau come alcoolice. Mai mult, crește riscul unui comportament violent sau nepotrivit, care să ducă la apariția conflictelor în familie.
În plus, persoanele în vârstă pot avea oscilații de tensiune sau decompensări ale unor afecțiuni preexistente (cum ar fi bolile hepatice sau boala cronică de rinichi) pe fondul consumului exagerat de alcool. Pentru cei care nu au o contraindicație absolută legată de alcool, se recomandă limitarea la o singură porție pe zi. Aceasta înseamnă 125 mL vin, 40 mL tărie sau 330 mL bere. Fiecare porție de alcool trebuie însoțită de minim 2 pahare de apă. Astfel, se poate minimiza efectele acestuia și se poate preveni deshidratarea.
Consumul unei cantități prea mari de sare
Anumite produse de sărbătoare, cum ar fi cârnații, toba, lebărul, mezelurile crud-uscate, șoriciul etc. pot conține cantități mari de sare adăugată. Aceasta duce, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, la creșteri ale tensiunii arteriale, precum și la posibile agravări ale insuficienței cardiace sau bolii renale, cu simptome precum respirație îngreunată, oboseală accentuată și edeme gambiere.
În aceste condiții, se sugerează evitarea produselor sărate, în special celor cu astfel de probleme. Mai mult, se indică evitarea adăugării de sare suplimentară în mâncare.
Consumul unei cantități prea mari de zahăr
Când te întrebi la ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor, reține că este de preferat să evite consumul unei cantități prea mari de zahăr. Cozonacul și dulciurile de sărbători sunt foarte bogate în zaharuri. Astfel, persoanele cu diabet zaharat sau chiar și cele cu prediabet pot avea creșteri semnificative ale valorilor glicemiei și posibile complicații acute ale acesteia.
Se recomandă limitarea consumului dulciurilor, mai ales la persoanele cu probleme legate de glicemie, conform WebMD. Pentru cei care totuși nu pot renunța la ele, se sugerează consumul unei porții mici în prima parte a zilei (la micul dejun). Eventual se poate adapta tratamentul sau doza de insulină.
Lipsa hidratării
Consumul apei este o problemă mai ales pentru persoanele în vârstă. Acestea nu mai simt atât de intens senzația de sete. În perioada sărbătorilor, când este posibil să mănânce mai multe alimente bogate în sare și zaharuri, crește și mai mult riscul deshidratării.
Se recomandă un ,,algoritm” simplu pentru cei care nu beau suficientă apă. Pot începe prin a consuma 1-2 pahare la trezire, câte 1 pahar înainte și după fiecare masă și 1 pahar cu 1-2 ore înainte de culcare. Astfel, își pot asigura o hidratare minimă, scăzând riscul de a “uita” să bea apă.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.