Înțepătura de meduză. Cum se tratează, ce meduze înțeapă și cum arată

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 iulie 2024, 07:43

Unele meduze sunt inofensive pentru oameni, dar altele provoacă răni foarte dureroase și simptome severe. Află ce specii trăiesc în Marea Neagră și Marea Mediterană, ce ai de făcut dacă ai intrat în contact cu ele și cum se manifestă înțepătura de meduză.

Reclamă

Cele peste 2.000 de specii de meduze care trăiesc în întreaga lume se deosebesc prin formele, culorile și dimensiunile variate, dar și prin toxicitatea înțepăturilor. În timp ce unele nu sunt considerate periculoase pentru oameni, altele provoacă înțepături foarte dureroase și sunt periculoase.

Din fericire, cea mai mortală meduză din lume nu se întâlnește în Marea Neagră sau Mediterană. Meduza box australiană este considerată cel mai veninos animal marin din lume. Ea se găsește în apele de pe coasta de nord a Australiei și în Oceanul Indo-Pacific, iar înțepăturile pe care le provoacă sunt foarte dureroase și, uneori, fatale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce simptome provoacă înțepătura de meduză

Tentaculele meduzelor sunt acoperite cu structuri numite nematociste care conțin ace microscopice și substanțe otrăvitoare, mai exact venin. Un singur tentacul conține mii de astfel de structuri. 

Când tentaculele vin în contact cu o suprafață, cum ar fi pielea unui om, nematocistele eliberează foarte rapid țepii și toxinele, ca mecanism de apărare sau pentru capturarea prăzii. 

Reclamă

Meduzele nu înțeapă în mod intenționat oamenii, ci doar pentru a se proteja atunci când le atingi în timp ce înoți sau calci accidental pe ele, potrivit centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Reacția la înțepătura de meduză depinde în primul rând de tipul de meduză cu care intri în contact. Unele specii provoacă doar iritații minore, în timp ce altele pot cauza înțepături fatale. Locul de pe corp în care ai fost înțepat influențează, de asemenea, severitatea reacției. Zonele de piele mai sensibile se inflamează mai ușor și iritația poate fi mai extinsă.

Meduzele care nu au un venin foarte toxic provoacă simptome ușoare. Înțepăturile lor se manifestă prin:

Reclamă
  • durere ușoară până la moderată;
  • senzație de mâncărime;
  • senzație de arsură;
  • senzație de furnicături;
  • erupție cutanată cu pete roșii, vineții sau maro.

Meduzele cu venin foarte toxic pot să provoace simptome severe. Ar trebui să soliciți ajutor medical dacă înțepătura de meduză se manifestă prin:

  • dureri de cap;
  • spasme musculare;
  • bășici pe piele;
  • dificultăți de respirație;
  • durere în piept;
  • senzație de amorțeală;
  • senzație de greață sau vărsături;
  • dificultăți la înghițire;
  • durere abdominală;
  • transpirație excesivă.

Înțeapă meduzele din Marea Neagră?

Cea mai comună specie de meduze din Marea Neagră este Aurelia aurita, cunoscută și ca meduza de apă rece, meduza ureche de mare sau meduza lunară. Ea este translucidă, ajunge la un diametru de 25 de centimetri și poate fi identificată ușor după cele patru gonade sub forma unor cercuri în partea de sus a clopotului. 

Această specie comună de meduze nu este periculoasă pentru oameni. Înțepăturile pe care le provoacă sunt ușoare și se simt ca o senzație de urzicătură. La persoanele sensibile, ele pot să provoace iritație și mâncărimi pe piele, care dispar în câteva ore și până la câteva zile. 

O altă specie de meduze întâlnită în Marea Neagră este Rhizostoma pulmo, cunoscută și ca meduza de apă caldă, meduza de butoi sau inima mării. Clopotul său are dimensiuni mai mari decât al meduzei de apă rece, ajungând la un diametru de 30 de centimetri sau mai mult. Poate fi recunoscută ușor după marginile de culoare albastru închis.

Înțepătura de meduză de apă caldă nu este cu mult mai severă decât a celei de apă rece. Simptomele se manifestă ușor și rareori necesită tratament medical. Totuși, persoanele cu pielea sensibilă sau cu alergii pot avea reacții mai puternice. Ca măsură de precauție, se recomandă să nu atingi aceste meduze.

Meduzele din Marea Mediterană pot să înțepe

În ultimele decenii, Marea Neagră a fost populată cu specii noi de meduze, venite din Marea Mediterană sau Oceanul Atlantic. Una dintre ele este meduza Pelagia noctiluca, mai cunoscută ca meduza mov. Această specie este mică, cu un diametru de cel mult 8 centimetri, și poate fi recunoscută după culoarea sa violet. 

Înțepăturile acestei meduze sunt mai veninoase decât ale speciilor Aurelia aurita și Rhizostoma pulmo. Durerea, arsura și mâncărimile pe care le provoacă sunt mai puternice și pot persista până la două săptămâni. Înțepătura de meduză mov arată ca o erupție cu linii sau cu pete roșii, vineții sau maro. Se pot forma vezicule sau bășici pe piele. În cazuri severe, pot apărea și simptome sistemice, cum ar fi: senzație de greață, vărsături, dureri de cap, dificultăți de respirație și spasme musculare.

Pe lângă speciile care se găsesc și în Marea Neagră, în Marea Mediterană trăiește și meduza Cotylorhiza tuberculata, cunoscută și ca meduza mediteraneană sau meduza cu ou prăjit, de la forma sa asemănătoare cu a unui ou prăjit atunci când este privită de sus. Această specie se întâlnește, de asemenea, în Marea Egee și în Marea Adriatică. Poate ajunge la un diametru de 35 de centimetri și se regăsește printre cele mai colorate specii de meduze. 

Înțepăturile meduzei mediteraneene sunt slabe și provoacă reacții minore pe piele. Deși contactul cu ea nu este periculos, poate cauza iritații.

Primul ajutor în caz de înțepătură de meduză

Dacă ai fost înțepat de o meduză, este important să intervii rapid pentru a preveni răspândirea toxinei în piele și alte țesuturi. Iată cum trebuie să reacționezi:

  • Spală înțepătura de meduză cu apă de mare pentru a îndepărta veninul. Nu folosi apă dulce și nu freca pielea;
  • Cu o pensetă sau cu mâinile acoperite cu mănuși, îndepărtează orice tentacule vizibile pe piele, deoarece acestea pot continua să elibereze venin;
  • Înmoaie zona afectată într-o apă cât de fierbinte poți tolera timp de cel puțin 20 de minute. Apa fierbinte dezactivează nematocistele din piele care conțin venin și nu au fost declanșate în piele;
  • Dacă durerea și senzațiile de mâncărime persistă, aplică o cremă cu hidrocortizon sau o loțiune mentolată cu calamină.

Ulterior, urmărește dacă rana dezvoltă semne și simptome de infecție.

Alte tratamente pentru înțepătura de meduză

O altă soluție folosită pentru a trata înțepătura de meduză este oțetul alb. La fel ca apa fierbinte, acesta ajută la dezactivarea nematocistelor care conțin veninul. Aplică oțetul pe zona afectată timp de aproximativ 30 de secunde.

Oțetul este contraindicat pentru înțepăturile galerei portugheze. Adesea confundată cu o meduză, galera portugheză este un hidrozoar cu o înțepătură foarte veninoasă, uneori fatală chiar și pentru oameni. Aplicarea de oțet pe înțepătura acestei așa-numite meduze poate declanșa eliberarea unei cantități mai mari de venin din nematociste.

Cât despre remediile populare cum ar fi urina, nu există studii științifice care să le confirme eficiența, iar medicii nu le recomandă ca tratament al înțepăturilor de meduze. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Mușcătura de șarpe: ghid de prim ajutor și recomandări. Unde sunt șerpi veninoși în România
Mușcătura de șarpe: ghid de prim ajutor și recomandări. Unde sunt șerpi veninoși în România
Mușcătura de șarpe: ghid de prim ajutor și recomandări. Unde sunt șerpi veninoși în România
Ce este înecul secundar. Când se poate produce și care sunt simptomele
Ce este înecul secundar. Când se poate produce și care sunt simptomele
Ce este înecul secundar. Când se poate produce și care sunt simptomele
Ce faci când îți intră un obiect străin în ochi. Cum scoți nisipul și alte particule
Ce faci când îți intră un obiect străin în ochi. Cum scoți nisipul și alte particule
Ce faci când îți intră un obiect străin în ochi. Cum scoți nisipul și alte particule
Reclamă
PARTENERI
icon