Înlocuitori pentru unt. Cum îți poți diversifica dieta

Publicat: 8 februarie 2024, 07:40

Untul este un ingredient frecvent folosit pentru a prepara mai multe rețete culinare. Din cauza conținutului foarte ridicat de grăsimi saturate, poate crește riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni cardiace. În acest caz, poate fi util să-ți diversifici dieta pentru a-l consuma doar ocazional. Citește despre înlocuitori pentru unt.

Dacă te confrunți cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi colesterolul ridicat, se recomandă să reduci aportul de grăsimi saturate din alimentație, inclusiv de unt. Chiar dacă are o consistență și o textură specifică, acesta poate fi înlocuit cu alte alimente, care pot avea rezultate asemănătoare când le gătești.

Înlocuitori pentru unt

Dacă ai obiceiul să consumi produse de patiserie, este indicat să limitezi consumul de grăsimi, care pot avea efecte dăunătoare asupra organismului, precum untul. Limitarea folosirii acestui aliment poate fi necesară pentru: prevenirea afecțiunilor, urmarea unei diete vegane sau controlarea unei intoleranțe severe la lactoză sau a unei alergii la proteinele din lapte.

Folosirea alternativelor pentru unt poate fi utilă, mai ales dacă vrei să scapi de kilogramele în plus. Poți beneficia în continuare de textura și gustul unei rețete, care include unt, chiar dacă diminuezi grăsimile saturate. Totodată, crești concentrațiile de: grăsimi sănătoase, fibre, proteine, vitamine și minerale.

Piure de banane

Bananele sunt recunoscute pentru concentrațiile ridicate de potasiu, un mineral care contribuie la reglarea tensiunii arteriale. În plus, bananele pot diminua riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon. De asemenea, bananele se numără printre cele mai bune fructe congelate și au un conținut nutritiv ridicat de: mangan, magneziu, vitamina B6 și vitamina C.

Unt de arahide

Untul de arahide are o textură destul de solidă la temperatura camerei, ceea ce poate asigura produselor de panificație în care se adaugă un aspect similar cu cel oferit de unt. Acesta reprezintă o sursă importantă de proteine și fibre, fiind printre acești înlocuitori pentru unt.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate, la fel ca untul obișnuit. În același timp, ar putea oferi grăsimi saturate mai sănătoase datorită trigliceridelor cu lanț mediu găsite în compoziția sa, care se metabolizează repede, deoarece nu se digeră în stomac și oferă o sursă rapidă de energie, potrivit Marathon Handbook.

Avocado

Avocado are o textură cremoasă și o aromă ușoară. Acesta conține multe grăsimi sănătoase pentru inimă și o varietate de minerale. Asigură substanțe chimice cu efecte benefice, care pot contribui la ameliorarea durerii.

Iaurt

Iaurtul este la fel de dens ca untul, de aceea poate avea același aspect cremos. Proteinele din produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, pot fi utilizate mai ușor de organism decât proteinele din produsele lactate nefermentate. Iaurtul se regăsește printre acești înlocuitori pentru unt.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline conține grăsimi mononesaturate și antioxidanți, care au proprietăți anticancerigene și de protecție a inimii. Acesta poate înlocui untul în multe rețete pentru sosuri sau salate deoarece are o consistență asemănătoare, conform Everyday Health.

Sos de mere

Sosul de mere reprezintă, de fapt, un tip de piure, care oferă o aroma dulce naturală. Spre deosebire de untu sosul de mere conține mult mai puține calorii și nu are grăsimi. Totodată, are în compoziție cantități reduse de fibre și potasiu. Dacă vrei să-l cumperi, este indicat să citești eticheta nutrițională pentru a evita sortimentele cu zaharuri adăugate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI