Orezul reprezintă una dintre cele mai consumate cereale de pe planetă. Acesta se folosește la prepararea a numeroase rețete culinare și poate fi dificil să-l înlocuiești dacă suferi de anumite afecțiuni sau vrei să reduci aportul de calorii. Citește despre înlocuitori pentru orez.
Dacă te confrunți cu o alergie la orez sau încerci să consumi mai puțini carbohidrați, poți opta pentru mai multe alternative sănătoase cu ajutorul cărora îți poți diversifica dieta. Le poți folosi ca ingrediente de bază în mai multe preparate, pe care le poți pregăti singur acasă.
Înlocuitori pentru orez
Orezul este o sursă importantă de carbohidrați, care oferă senzație de sațietate pe parcursul zilei. Acesta are în compoziție mulți nutrienți și poate oferi o serie de proprietăți medicinale, ce pot fi utile pentru sprijinirea sănătății generale.
Deși aromele și texturile alternativelor pot fi diferite de cele ale orezului alb, acestea pot fi gătite și adăugate sub formă de înlocuitor, în oricare dintre rețetele culinare, care, în mod obișnuit conțin această cereală.
Orz
Orzul este o cereală integrală, potrivit Medical News Today. Acesta conține: proteine, fibre și alți carbohidrați. Are în compoziție antioxidanți numiți lignani, care contribuie la protejarea celulelor împotriva deteriorării. În plus, poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la echilibrarea glucozei și a insulinei din sânge.
Orzo
Orzo reprezintă un tip de paste cu o formă asemănătoare boabelor de orez sau orz. Orzo asigură o cantitate moderată de proteine, fiind printre acești înlocuitori pentru orez. Acesta îndeplinește un rol esențial pentru: dezvoltarea, vindecarea și menținerea sănătății organismului.
Cartofi
Cartofii asigură o serie de proprietăți: antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene. Aceștia pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge și pot diminua nivelurile de colesterol. Mai mult, datorită proprietăților antioxidante, pot lupta împotriva efectelor dăunătoare cauzate de stresul oxidativ în organism.
Boabe de năut
Boabele de năut se folosesc ca surse de proteine vegetale, conform Better Homes and Gardens. Acestea au o textură similară cu cea a pastelor orzo, iar năutul din compoziție se utilizează și la prepararea hummus-ului.
Cușcuș
Cușcușul se aseamănă cu o cereală. Acesta este, de fapt, un tip de paste, care se obține din grâu dur măcinat sau din griș și se regăsește printre acești înlocuitori pentru orez. Cușcușul are un conținut bogat în proteine și fibre, ceea ce poate digestia. Acesta poate oferi senzație de sațietate pentru mai mult timp și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Quinoa
Quinoa este o sămânță mică și rotundă. Aceasta conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, iar datorită acestei caracteristici poate fi considerată o proteină completă. Quinoa poate susține sănătatea inimii și poate avea efecte hipoglicemiante, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Aceasta reprezintă o alternativă sănătoasă la cerealele cu amidon, fiind considerată o pseudo-cereală.
Cartofi dulci
Cartofii dulci fac parte dintr-o categorie de tubercul care asigură: carbohidrați, minerale și fibre, fiind printre acești înlocuitori pentru orez. Aceștia pot avea un rol în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului datorită proprietăților antioxidante.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.