Antena

Greutatea ghiozdanului poate afecta spatele copilului. Cum se face alegerea corectă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 septembrie 2023, 07:45

Toate rechizitele cerute de profesori pot cântări multe kilograme, care purtate necorespunzător pot afecta coloana. Cristian Drosu, kinetoterapeut, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov în a treia ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum greutatea ghiozdanului poate afecta spatele copilului.

Reclamă

Cristian Drosu a atenționat asupra riscurilor pe care le poate avea o poziție greșită, a arătat cum trebuie purtat corect ghiozdanul și cum acționează forța gravitațională asupra corpului atunci când acesta susține o greutate.

Greutatea ghiozdanului poate afecta spatele copilului

Greutatea ghiozdanului poate afecta spatele copilului. Majoritatea scoliozelor și cifozelor apar prin predispoziție genetică sau din cauza purtării incorecte a unei greutăți, cum ar fi cea a ghiozdanului. De cele mai multe ori, conținutul acestuia este impus de profesori, astfel că poate fi nevoie să te asiguri că va fi purtat corect pentru a evita posibile probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De-a lungul anilor, ghiozdanele și-au păstrat aceeași greutate. Majoritatea copiilor nu țin ghiozdanele lipite de spate. De aceea, pârghia, forța gravitațională cade în partea inferioară a spatelui. În momentul în care forța gravitațională rămâne acolo, partea anterioară a corpului va trebui să compenseze. Atunci va compensa din gât și umeri. Astfel, copilul poate dezvolta o cifoză și poate aduce umerii în față.

Este indicat ca ghiozdanul să fie strâns de bretele pentru ca greutatea să se lase în zona din față. Se ajustează în funcție de mărimea și înălțimea fiecărui copil. În unele cazuri, ghiozdanele pot cauza probleme deoarece au o greutate mult prea mare, raportat la greutatea copilului. Din această cauză, forța gravitațională îl poate trage din spate.

Reclamă

-Ce se întâmplă atunci când copilul nostru merge așa la școală?
-Corpul lui compensează și ține un umăr mai sus și altul mai jos. Putem să începem să avem o atitudine scoliotică. Iar din atitudine, se poate să dezvoltăm chiar o scolioză reală.

Dacă vrei să știi de ce greutatea ghiozdanului poate afecta spatele copilului, află că există o scolioză fiziologică, în care coloana este curbată ca un arc, ca să absoarbă orice șoc. Dacă punem prea multă greutate pe arc, se strânge. Pentru a evita accelerarea acestei scolioze sau agravarea, se recomandă ca ghiozdanul să fie purtat corect.

,,Nu purtăm ghiozdanul pe un singur braț. Încercăm să-l luăm pe ambele brațe, astfel încât ghiozdanul să fie lipit de corp.”

– Cristian Drosu, kinetoterapeut
Reclamă

Cum este indicat să fie un ghiozdan

Un ghiozdan cu cleme, care se prind pe partea din față, poate fi o alegere bună, deoarece stă lipit de corp. Orice greutate ținută aproape de corpul uman este mult mai ușor de ridicat. Cu cât un obiect pe care îl porți, este mai depărtat de tine, cu atât corpul tău va compensa mai mult.

,,Regula numărul 1 ar fi ca ghiozdanul nostru să fie lipit de corp.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

În unele cazuri, greutatea ghiozdanului poate afecta spatele copilului deaoarece corpul poate compensa prin împingerea capului mai în față, în comparație cu restul membrelor. Eventual, poate compensa prin aducerea umerilor în fața zonei lobului urechii, când, de fapt, ar trebui să stea la nivelul acestei zone. Se întâmplă ca în cazul folosirii un cântar. Dacă pui o greutate mare într-o parte, trebuie să compensezi cu o altă greutate mare în cealaltă parte.

-Se poate să purtăm ghiozdanul și pe partea anterioară?
-Pentru a compensa, dacă avem un drum mai lung de un kilometru, ideal după o jumătate de kilometru sau un kilometru de mers pe jos, putem să punem ghiozdanul și pe partea anterioară. Îl dăm jos și practic în punem pe partea asta în față. De ce? Pentru că în momentul în care îl punem pe partea din față, musculatura lucrează diferit. Practic, am schimbat centrul de greutate.

Ghiozdanul se poartă cu ambele bretele și lipit de spate. Când copilul merge mult pe drum, îl poate întoarce în față pentru a compensa.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Reclamă
PARTENERI
icon