Antena

Fiecare oră în fața ecranului poate crește riscul de miopie în cazul copiilor și tinerilor. Un studiu arată că poate afecta sănătatea ochilor

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 februarie 2025, 12:21

Fiecare oră în fața ecranului poate crește riscul de miopie în cazul copiilor și tinerilor. Cercetătorii au realizat un studiu, care sugerează că folosirea sa excesivă poate afecta sănătatea ochilor, mai ales dacă devine un obicei.

Reclamă

Lucrarea științifică s-a bazat pe date preluate de la copii, adolescenți și adulți tineri. În cadrul acesteia, oamenii de știință au evaluat informațiile preluate de la 335.524 de participanți. Aceștia au efectuat o analiză a 45 de studii.

Fiecare oră în fața ecranului poate crește riscul de miopie în cazul copiilor și tinerilor

Pentru fiecare oră în care privești ecranul unui dispozitiv poate crește riscul de miopie. Rezultatele unui studiu sugerează că sunt necesare limitarea utilizării dispozitivelor în cazul copiilor și petrecerea mai multor ore în aer liber, conform Adevărul. O singură oră în plus petrecută în fața unui ecran poate favoriza riscul de miopie cu 21%.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În mod natural, genetica ocupă un rol în dezvoltarea riscului de miopie. Alți factori care pot favoriza riscul includ lipsa timpului petrecut în aer liber. La aceasta se poate adăuga concentrarea privirii asupra lucrurilor aflate la o distanță apropiată pentru perioade lungi de timp. Astfel, s-ar putea explica de ce timpul în fața ecranului se poate asocia cu un risc ridicat de miopie și cu dezvoltarea unei forme mai severe a acestei afecțiuni, potrivit The Guardian.

Echipa de cercetători susține că pentru persoanele care suferă deja de această afecțiune, o oră suplimentară petrecută zilnic în fața ecranului se poate asocia cu un risc cu 54% mai mare ca simptomele miopiei să agraveze.

Reclamă

Riscul de miopie poate crește în raport cu creșterea timpului petrecut în fața ecranului

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open. De obicei, în realizarea cercetărilor, timpul petrecut pe un ecran digital se poate defini ca fiind durata expunerii la afișaje electronice. Printre acestea se pot regăsi: telefoane inteligente, tablete, console de jocuri, computere și televizoare.

Pentru realizarea studiilor, durata expunerii la afișaje electronice se măsoară pentru dispozitive individuale și pentru utilizare combinată. Cercetătorii susțin că pe măsură ce copiii folosesc din ce în ce mai mult dispozitivele inteligente la vârste mai mici și petrec mai mult timp pe ecrane digitale, există o nevoie urgentă de a înțelege mai bine asocierea timpului petrecut în fața ecranului digital cu miopia.

Studiul sugerează că riscul de miopie a crescut abrupt pe măsură ce timpul zilnic pe ecran a crescut. În plus, există șanse cu 97% mai mari de a suferi de miopie pentru o utilizare de patru ore zilnic.

Reclamă

„Deoarece utilizarea ecranului are loc predominant în interior, reducerea rezultată a expunerii la beneficiile protectoare ale mediului exterior poate contribui la creșterea riscului de miopie.” a mai adăugat echipa de cercetători.

Oamenii de știință admit că nu au putut identifica o asociere exactă între miopie și utilizarea ecranului mai puțin de o oră pe zi. Lucrarea nu a putut demonstra că privirea unui ecran poate provoca miopie. În același timp, sugerează existența unui potențial „prag de siguranță”.

De asemenea, un alt studiu susține că o treime din copiii de pe planetă au miopie. Potrivit mai multor cercetări, până în anul 2050, această afecțiune oculară poate afecta peste jumătate dintre adolescenți.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
articol cu video
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon