Antena

Efectele consumului de curmale uscate. Ce beneficii pot oferi aceste alimente

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 iunie 2024, 08:16

Curmalele uscate sunt fructe deshidratate, care pot contribui la diversificarea unei diete echilibrate și sănătoase. Acestea te pot ajuta să-ți atingi aportul zilnic de substanțe nutritive și pot fi consumate ușor sub formă de gustări. Citește despre efectele consumului de curmale uscate.

Reclamă

În mod tradițional, curmalele deshidratate se lasă să se usuce la soare timp de aproximativ 7-10 zile. Însă, în funcție de producător pot fi folosite și alte procedee pentru a le înlătura conținutul lichid.

Efectele consumului de curmale uscate

Curmalele uscate prezintă un conținut bogat în substanțe nutritive, cum ar fi: vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B3 (niacină), vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B6 (piridoxină), vitamina B9 (folat), vitamina C (acid ascorbic), calciu, magneziu, fosfor, zinc, fier, cupru, mangan, sodiu, fibre, proteine, zaharuri, grăsimi, fibre și alți carbohidrați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În general, consumul de curmale uscate nu cauzează efecte adverse, însă în unele situații pot interacționa cu medicamentele. Dacă vrei să urmezi o dietă echilibrată poți cere sfatul unui nutriționist pentru a primi mai multe informații.

Pot atenua simptomele inflamației

Efectele consumului de curmale uscate pot avea potențialul de a atenua inflamația deoarece ar putea inhiba producția anumitor enzime, care îndeplinesc un rol major în instalarea acestor simptome. Consumul de curmale uscate ar putea îndeplini un rol în reducerea umflăturii piciorului.

Reclamă

Pot lupta împotriva stresului oxidativ

Curmalele uscate pot asigura o sursă bună de substanțe fitochimice, mai ales datorită conținutului de polifenoli și carotenoide, care acționează ca antioxidanți puternici, conform PharmEasy. Antioxidanții prezenți în curmale pot îndeplini un rol major în absorbția și neutralizarea radicalilor liberi. Astfel, pot contribui la reducerea stresului oxidativ, un proces care poate determina diferite afecțiuni cronice precum diabet sau cancer.

Pot îmbunătăți sănătatea rinichilor

Efectele consumului de curmale uscate pot diminua răspândirea concentrațiilor plasmatice ale creatininei și ureei. Nivelurile ridicate ale concentrației de uree și creatinină indică faptul că rinichii nu funcționează la un nivel optim. Curmalele uscate pot proteja sănătatea rinichilor și au proprietăți nefroprotectoare.

Pot sprijini digestia

Curmalele uscate conțin fibre solubile și fibre insolubile, care pot mări secreția de sucuri digestive și pot îmbunătăți absorbția alimentelor. În plus, au în compoziție beta-d-glucan care poate asigura senzație de sațietate și poate preveni supraalimentarea. În același timp, poate îmbunătăți absorbția de substanțe nutritive și poate calma simptomele indigestiei, potrivit Stylecraze.

Reclamă

Pot combate infecțiile

Efectele consumului de curmale uscate pot acționa împotriva infecțiilor. Curmalele uscate au proprietăți antimicrobiene, datorită cărora pot combate bacteriile precum Klebsiella pneumoniae și Escherichia coli. În plus, ar putea diminua efectele adverse provocate de medicamentul steroid metilprednisolon. Extractul etanolic de curmale poate lupta împotriva Enterococcus faecalis și a bolilor enterice.

Pot ameliora simptomele diabetului

Curmalele uscate pot ameliora simptomele diabetului și ale complicațiilor cauzate de acesta. Pot contribui la reducerea absorbției de glucoză sau pot ajuta la creșterea producției de insulină. Activitatea lor potențială se poate datora prezenței flavonoidelor și a altor compuși bioactivi.

De asemenea, curmalele pot sprijini sănătatea inimii, pot susține sănătatea oaselor, pot menține sănătatea creierului și pot fi folosite ca potențiale probiotice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
articol cu video
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Reclamă
PARTENERI
icon