Problemele de funcționalitate și de estetică împing unele femei să apeleze la rejuvenare vaginală. Diana Mihai, medic ginecolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 9, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce este rejuvenarea vaginală.
Diana Mihai a explicat în ce constă rejuvenarea vaginală, a vorbit despre metodele folosite pentru a o realiza, a precizat care sunt principalele cauze ale acestei probleme și a discutat despre rezultatele obținute în urma procedurii.
Ce este rejuvenarea vaginală
Medicii ginecologi tratează fiecare simptom și personalizează tratamentul în funcție de vârsta și caracteristicile fiecărei femei. Există o ramură a ginecologiei, care poartă denumirea de estetică ginecologică și include rejuvenarea vaginală.
,,Femeile au început să fie preocupate pe lângă partea estetică și de funcționalitate. Pe partea de estetică ginecologică ne axăm pe funcționalitate și secundar pe aspectul estetic. În primul rând, ne asigurăm să funcționeze lucrurile după o naștere sau odată cu instalarea menopauzei.”
– Diana Mihai, medic ginecolog
,,Rejuvenare înseamnă mai mult partea funcțională, nu partea estetică.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
-Ce presupune această rejuvenare vaginală?
-Dacă pacienta suferă de incontinență urinară, mai precis pierde urină la: tuse, efort, sărituri sau mers, i se poate propune tratamentul cu laser sau tratamentul cu radiofrecvență. În aceste cazuri se utilizează sonda cu laser sau sonda de radiofrecvență. Acestea seamănă cu o sondă de ecografie transvaginală și produc un impuls circular.
Dacă te întrebi ce este rejuvenarea vaginală, reține că pentru tratament, sonda cu laser se introduce în interiorul vaginului și poate acționa la o distanță de câțiva milimetri. Când se retrage sonda se apasă pe pedală și se trimite câte un impuls. Astfel, se rejuvenează la 360°, mai precis întrega circumferință a vaginului.
De asemenea, sonda de radiofrecvență se introduce complet în vagin și pe măsură ce se extrage, inelul situat în vârf produce o radiofrecvență care se simte ca o căldură. În acest mod, se tratează incontinența urinară și alte aspecte ale sistemului reproducător și ale vieții sexuale.
Când se aplică rejuvenarea vaginală
Dacă te întrebi ce este rejuvenarea vaginală, ia în calcul că printre cele mai des întâlnite cauze pentru care se aplică această intervenție se regăsește nașterea. Atât nașterea naturală, cât și nașterea prin cezariană pot determina modificări. Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, se produc schimbări pentru a pregăti corpul, iar acestea se mențin indiferent de tipul de naștere pentru care optează mama.
,,Multe femei care apelează la rejuvenare vaginală spun că simt cum ceva coboară din vagin, ceva le deranjează sau simt că în timpul vieții de cuplu există o laxitate. Ori este o senzație dureroasă ori nu se mai simte nimic. Pe de altă parte, dacă apar simptome odată cu menopauza cum ar fi: atrofie, uscăciune vaginală, lubrifiere modificată sau prurit, acestea indică o problemă. În mod normal, nu ar trebui să simți zona de jos, mai ales dacă simți că ceva te deranjează încontinuu.”
– Diana Mihai, medic ginecolog
Odată ce afli ce este rejuvenarea vaginală, amintește-ți că pentru tratament, medicii ginecologi folosesc diverse variante de produse injectabile. De exemplu, variantele de PRP sunt eprubete în care se pune heparină pentru a centrifuga sângele propriu al femeii.
Platelet-Rich Plasma, tradusă în limba română plasma bogată în trombocite, poartă denumirea de terapia vampir. În terapia vampir se folosește sângele personal al pacientei. În lume, există de peste 30 de ani în ginecologie, dar în România a început să fie aplicată recent.
Dacă o persoană se rănește, se oprește acea sângerare și zona respectivă se vindecă de la sine. Oamenii au în sânge factorii proprii de vindecare. Se pot folosi acești factori de vindecare în mai multe zone, cum ar fi: la nivelul feței pentru cicatrici, pentru creșterea părului în caz de alopecie și în zona intimă.
,,Sunt multe variante, cum ar fi: laserul, radiofrecvența, acidul hialuronic injectat la nivelul punctului G sau la nivelul labiilor sau polinucleotidele. În funcție de pacientă mă orientez care e problema. Toate sunt pe principiul de a rejuvena zona intimă, de a crește vascularizația, de a crea noi vase de sânge, deci noi fibre nervoase. Cu acești factori de creștere și de vindecare din țesutul nostru propriu stimulăm acea zonă. Atunci senzațiile sunt mai intense. Pacientele vor să fie cât mai naturale. Sunt fillere speciale pentru augmentarea labiilor. ”
– Diana Mihai, medic ginecolog
,,Iată câte instrumente și cât de multe fillere se pot folosi și în domeniul ginecologiei pentru rejuvenare vaginală.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.