Durerile dentare care apar pe timpul nopții nu doar că îți perturbă somnul, dar pot semnala o problemă dentară sau de altă natură care impune o vizită la medic. Află ce cauze poate avea o durere de dinți noaptea și ce remedii temporare poți încerca pentru a reuși să te odihnești.
Durerile de dinți sunt neplăcute indiferent de momentul în care apar, dar cele nocturne sunt cu atât mai deranjante când nu te lasă să dormi și te fac să numeri minutele până dimineață.
Ce cauze are durerea de dinți apărută noaptea
Până ajungi la dentist, poți încerca diverse remedii temporare pentru a reduce disconfortul, dar acestea nu pot înlocui vizita la medicul stomatolog și un tratament adecvat. Chiar dacă durerea dispare temporar, problema de bază va persista și poate duce la complicații mai grave.
De obicei, cauza durerii este asociată cu probleme la nivelul dinților sau gingiilor, însă aceasta poate radia și din alte zone ale capului. Iată ce poate semnala o durere de dinți noaptea:
Carii dentare
Cea mai comună cauză a durerilor dentare care apar noaptea este caria dentară. În prima fază, poate provoca un disconfort minor în timpul zilei și să treacă neobservată până noaptea, când lipsa distragerilor te face mai conștient de senzațiile din corp. Pe măsură ce caria progresează, durerea tinde să devină permanentă.
Un alt motiv pentru care durerea cauzată de o carie este resimțită uneori doar noaptea poate fi legat de așezarea în poziție orizontală. Atunci când pui capul pe o pernă sau te întinzi pe o suprafață plană, în zona capului se concentrează mai mult sânge. Acest flux sangvin crescut poate pune o presiune suplimentară pe dintele afectat.
Scrâșnitul dinților
Bruxismul, cum este denumit medical obiceiul de a scrâșni sau încleșta dinții, poate fi diurn sau nocturn. Cel diurn este un tic pe care, de cele mai multe ori, îl conștientizezi și îl poți controla, pe când cel nocturn se manifestă inconștient.
Se întâmplă frecvent ca persoanele afectate să descopere că suferă de bruxism abia atunci când apar probleme precum:
- uzura smalțului dentar, care predispune la carii;
- durere și sensibilitate la alimente și băuturi reci, fierbinți și/sau acre;
- dureri de maxilar;
- tensiune la nivelul mușchilor feței.
Dacă experimentezi o durere de dinți noaptea sau te trezești dimineața cu o tensiune a mușchilor feței și/sau cu dureri de cap, cauza ar putea fi scrâșnitul dinților în timpul somnului. Stresul este cea mai comună cauză a bruxismului, conform National Sleep Foundation, organizație americană care oferă informații de specialitate cu privire la problemele de somn.
Alimentele de la masa de seară
Consumul de alimente reci, fierbinți, acide sau bogate în zahăr la cină poate provoca durere sau sensibilitate dentară noaptea dacă ai sărit peste periajul dinților înainte de culcare. Aceste probleme pot să apară mai ales dacă ai carii incipiente sau boli ale gingiilor.
În cazul bolii gingivale, alimentele pot rămâne blocate în spațiile mici care se formează între dinți și gingii cunoscute ca „buzunare” și cauzează o inflamație dureroasă.
Dacă ai consumat astfel de alimente sau băuturi seara, asigură-te că nu sari peste periaj pentru a preveni o neplăcută durere de dinți noaptea.
Abcesele dentare
Abcesul dentar este o acumulare de puroi sub forma unei pungi care se formează la nivelul gingiei. Cauza este o infecție bacteriană a dinților sau gingiilor.
De obicei, abcesele dentare sunt mai dureroase noaptea din cauza faptului că fluxul de sânge către cap crește în poziția culcat, ceea ce amplifică presiunea asupra zonei inflamate. Totodată, lipsa distragerilor și liniștea fac ca durerea să fie resimțită mai acut pe timpul nopții.
Sinuzita
Sinusurile maxilare inflamate pot irita rădăcinile dinților din vecinătate. Durerea cauzată de sinuzita maxilară se resimte la nivelul molarilor și premolarilor superiori. Ea poate fi confundată cu o problemă dentară.
În poziția culcat, drenajul sinusurilor se încetinește, iar mucusul se acumulează și crește presiunea în sinusuri, intensificând durerea pe timpul nopții. Pe lângă durere de dinți noaptea, sinuzita provoacă de obicei și alte simptome, mai specifice, cum ar fi:
- congestie nazală;
- secreții groase;
- dureri de cap;
- tuse;
- dureri în gât;
- presiune sau durere de urechi;
- senzație de presiune în zona sinusurilor afectate;
- gust și miros alterate.
Singura modalitate de a trata durerea de dinți
Prima și cea mai importantă măsură pe care o poți lua pentru a trata o durere dentară nocturnă este să mergi la dentist pentru identificarea cauzei exacte. În funcție de aceasta, tratamentul poate include:
- Obturație dentară (plombă) dacă durerea are drept cauză o carie;
- Tratament cu antibiotice dacă există o infecție dentară;
- Gutieră dacă dentistul constată că bruxismul este motivul pentru care experimentezi durere de dinți noaptea. Gutiera este un înveliș din plastic moale care împiedică contactul între arcadele dentare.
Dacă observi un abces dentar, ocupă un rol esențial să consulți un dentist cât mai repede, deoarece infecția se poate agrava și poate duce la complicații precum: pierderea dintelui afectat, răspândirea infecției la osul maxilar, abcese în alte zone sau o infecție sistemică (sepsis) care poate pune viața în pericol. Tratamentul stomatologic poate implica incizia şi drenarea abcesului, tratarea dintelui pe canal sau chiar extracţia acestuia, în funcție de situație.
Tratamente care te pot ajuta până ajungi la dentist
Dacă durerea dentară nu-ți permite să te odihnești, poți încerca unele tratamente până a doua zi, când ar trebui să programezi o vizită la medic.
Iată cum poți atenua temporar o durere de dinți noaptea, conform publicației Medical News Today:
- Medicamente pentru durere. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt analgezicele recomandate ca tratament de primă linie împotriva durerilor dentare;
- Comprese reci. Aplică o pungă cu gheață învelită într-un prosop pe partea exterioară a obrazului, aproape de zona dureroasă. Compresele reci ajută la constricția vaselor de sânge din zonă, ceea ce poate reduce durerea;
- Ține capul ridicat. Acumularea de sânge în zona capului agravează durerea și inflamația dentară. Ridicarea capului pe una sau două perne poate reduce durerea suficient pentru a adormi;
- Geluri anestezice. Aplicate local pe gingii sau pe dintele afectat, aceste produse amorțesc temporar zona și calmează durerea datorită substanțelor anestezice din compoziție precum benzocaina;
- Clătiri cu apă sărată sau caldă. Clătirea dinților ajută la eliminarea resturilor alimentare blocate între dinți sau sub gingii care sunt uneori cauza durerilor dentare. Soluția salină este un agent antibacterian natural și poate reduce inflamația;
- Ceai de mentă. Frunzele acestei plante conțin mentol, ce are un efect de amorțire a zonelor sensibile și poate ajuta la calmarea temporară a durerii;
- Ulei de cuișoare. Eugenolul, principalul ingredient activ din uleiul esențial de cuișoare, are proprietățile analgezice, antiinflamatoare și antibacteriene. Cuișoarele pot fi măcinate și hidratate în apă pentru a forma o pastă care se aplică pe dinte sau pot fi mestecate ca atare lângă dintele dureros;
- Usturoi. Alicina, principalul compus din usturoi, are un efect antibacterian puternic și poate ajuta la calmarea durerii dacă tolerezi gustul său puternic.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.