Antena

De ce ai gleznele umflate. Cauzele care stau la baza acestui simptom

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 august 2024, 07:52

Există mai mulți factori care pot provoca umflarea gleznelor, cum ar fi: afecțiuni cronice, infecții sau răni. Pentru a putea gestiona simptomele, poți învăța să identifici principalele cauze ale acestei probleme de sănătate. Află de ce ai gleznele umflate.

Reclamă

Umflarea gleznelor poate determina o serie de simptome neplăcute și, în funcție de ocupație, poate afecta desfășurarea activităților zilnice. Dacă apare însoțită și de alte semne, poate fi util să le acorzi atenție pentru a identifica principala cauză.

De ce ai gleznele umflate

Inflamația și edemul sunt principalele cauze ale umflării gleznelor și pot avea la bază mai multe probleme medicale. Termenul de edem înseamnă umflarea provocată de acumularea de lichid în exces. Aceasta se întâlnește frecvent în partea inferioară a piciorului și a gleznelor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Edemul poate apărea din cauza unor obiceiuri precum menținerea picioarelor în aceeași poziție prea mult timp, consumul excesiv de sare sau acumularea mai multor kilograme în plus. În același timp, poate fi provocat de afecțiuni cronice.

Pe de altă parte, inflamația se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al unei persoane răspunde împotriva acțiunii unui iritant. Aceasta poate fi acută sau cronică.

Reclamă

Preeclampsie

Preeclampsia este o afecțiune care îți poate pune viața în pericol și poate apărea în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină sau până la 6 săptămâni după naștere, potrivit Medical News Today. Această afecțiune implică tensiune arterială foarte crescută și prezența proteinelor ​​​​în urină. Poate determina diverse simptome, inclusiv: dureri de cap, modificări ale vederii, creștere în greutate și edem.

Cheaguri de sânge

Dacă te întrebi de ce ai gleznele umflate, ia în considerare că cheagurile de sânge sau tromboza se pot dezvolta într-una dintre venele brațului sau piciorului. Un tip de cheag de sânge este tromboza venoasă profundă, care necesită asistență medicală urgentă.

Se poate dezvolta un cheag de sânge superficial în venele piciorului, care se poate transforma într-o tromboză venoasă profundă. Aceasta obstrucționează fluxul de sânge care se întoarce la inimă, ceea ce provoacă edem la nivelul membrului afectat.

Reclamă

Boala cronică de rinichi

Boala cronică de rinichi este afectarea permanentă a rinichilor, care se poate agrava în timp. Se poate să nu te confrunți cu simptome până când nu intri în stadiile târzii ale bolii, numite insuficiență renală sau boală renală în stadiu terminal.

De asemenea, poate fi util să identifici semnele bolilor de rinichi. Printre acestea se pot regăsi: crampe musculare, hipertensiune arterială, senzație frecventă de oboseală, umflături, pierderea apetitului sau urină spumoasă.

Boală de ficat

Când vrei să știi de ce ai gleznele umflate, ia în calcul cum un ficat sănătos produce o proteină numită albumină. Albumina previne scurgerea lichidului din vasele de sânge și din țesuturile din jur. Nivelurile foarte scăzute de albumină din cauza bolii hepatice pot provoca edem la nivelul picioarelor, gleznelor și abdomenului.

Consum excesiv de sare

Sodiul care formează parțial sarea, mai precis clorura de sodiu, se regăsește printre principalele cauze ale retenției de lichide. Acest dezechilibru în dietă poate determina umflarea gleznelor. Poți încerca să-ți limitezi aportul din acest nutrient și poți opta pentru alimente cu produse fără sodiu sau cu un conținut scăzut de sodiu. Poți monitoriza conținutul alimentelor dacă citești etichetele cu informații nutriționale, conform Health.

Insuficiență venoasă cronică

Dacă te întrebi de ce ai gleznele umflate, ia în considerare că insuficiența venoasă cronică provoacă frecvent edem. Această problemă medicală afectează de obicei valvele din venele picioarelor, dar poate apărea și în alte zone. Poate provoca simptome, precum: senzație de disconfort, durere și schimbări vizibile la nivelul pielii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Reclamă
PARTENERI
icon