Antena

Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 aprilie 2025, 07:52

Alimentația ocupă un rol important în gestionarea bolilor autoimune digestive. Gabriel Pănculescu, medic diabetolog, a fost invitatul lui Carmen Brumă, masterand nutriție UMFCD, și al lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 4, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive.

Reclamă

Gabriel Pănculescu și Carmen Brumă au explicat cum se pot gestiona bolile autoimune cu ajutorul alimentației și al exercițiilor fizice. Aceștia au discutat despre rolul diminuării grăsimii viscerale în gestionarea simptomelor.

Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive

În general, pentru a preveni bolile digestive autoimune, se recomandă să te axezi pe o dietă de tip mediteranean, care include: pește gras, sardine, somon, hering și macrou. De asemenea, se pot adăuga: ulei de măsline, avocado, măsline, semințe, nuci, cereale integrale și leguminoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Atenție! Grăsimea aceasta viscerală se depune indiferent de cât de slab ești.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Boală autoimună digestivă

Pentru a trata o boală autoimună digestivă, alimentația este printre principalele măsuri, care se pot folosi împotriva inflamației în exces. La aceasta se pot adăuga somnul și starea emoțională. Practic, dieta nu poate vindeca o boală autoimună, dar îi poate ameliora simptomele mai puternice.

Reclamă

Există peste 80 de boli care se încadrează în spectrul autoimunelor. Nu există recomandări specifice pentru fiecare boală în parte, dar, în general, s-a observat că o dietă antiinflamatorie, de tip mediteranean, are efecte benefice în estomparea simptomelor.

Un studiu publicat în 2022 în Nutrients arată o legătură între nivelul de grăsime viscerală și severitatea simptomelor de psoriazis. În momentul în care s-a scăzut acest nivel de grăsime viscerală, simptomele de psoriazis s-au atenuat.

Exerciții cardio, mai exact exercițiile din zona 2 de efort, ajută foarte mult la aducerea nivelului de grăsime viscerală la unul mult mai sănătos. Grăsimea subcutanată nu poate avea efecte la fel de dăunătoare precum cea viscerală.

Reclamă

Diabet de tip 1

Dacă te întrebi cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive, gândește-te că poate avea un impact semnificativ asupra diabetului de tip 1. De exemplu, consumul anumitor fructe poate avea efecte benefice, chiar și în cazul diabeticilor. Inclusiv ciocolata neagră poate fi bună, dacă este consumată în cantități reduse.

,,Nu trebuie să eliminăm de tot alimentele care conțin o cantitate micuță de zahăr, dar trebuie să le limităm, totuși, cantitatea. Trebuie să le consumăm cu moderație și cu atenție.”

– Gabriel Pănculescu, medic diabetolog

Se pot obține beneficii antiinflamatoare, dacă se acordă atenție cantității în care sunt consumate unele alimente, cum ar bananele și strugurii.

Boala Hashimoto

Boala Hashimoto este un tip de boală autoimună, în care un simptom supărător și frecvent este constipația. Constipația se poate preveni dacă ai grijă să ai o alimentație, care conține fructe și legume bogate în fibre și apă. Constipația nu poate fi prevenită dacă nu se bea suficientă apă. Aceasta ocupă un rol major în hidratare și în managementul bolilor autoimune.

Un alt aspect foarte important este modul în care se gătesc anumite alimente. De exemplu, dacă ai hipotiroidism sau boala Hashimoto, este indicat ca legumele crucifere, care conțin goitrogeni să fie gătite pentru a diminua cantitatea de substanțe goitrogene, care interferează cu activitatea tiroidei.

În plus, poate fi util să se evite: grăsimile artificiale, grăsimile trans și grăsimile găsite în alimentele ultraprocesate, pentru că afectează activitatea tiroidiană.

,,Nu avem cum să prevenim constipația dacă nu bem suficientă apă.”

– Carmen Brumă, masterand nutriție UMFCD

,,Iată există alimente, care îți pot ameliora simptomatologia bolii autoimune, pe care o ai și bonus, dacă te ții de aceste alimente, o să ai și o sănătate mai bună decât au alți oameni care nu au grijă la ceea ce mănâncă.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
(P) Cum se realizează o colonoscopie și care sunt beneficiile acestei proceduri
(P) Cum se realizează o colonoscopie și care sunt beneficiile acestei proceduri
(P) Cum se realizează o colonoscopie și care sunt beneficiile acestei proceduri
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Obiceiuri pentru sănătatea sistemului digestiv. De ce îți pot îmbunătăți digestia
Obiceiuri pentru sănătatea sistemului digestiv. De ce îți pot îmbunătăți digestia
Obiceiuri pentru sănătatea sistemului digestiv. De ce îți pot îmbunătăți digestia
Reclamă
PARTENERI
icon