Expunerea prelungită și frecventă la zgomote puternice poate avea efecte dăunătoare asupra auzului. Este important să afli la ce nivel de zgomot te expui și să adopți măsuri de siguranță. Citește despre metode de protecție a auzului.
Majoritatea problemelor de auz sunt determinate de deteriorarea celulelor de păr minuscule din urechea internă. Această problemă gravă poate fi provocată de prea mult zgomot și are un efect permanent. În general, pierderea auzului asociată zgomotului prea puternic este ireversibilă.
Metode de protecție a auzului
Ocupațiile zgomotoase, cum ar fi munca în fabrici, pot fi dăunătoare auzului dacă nu ai grijă să te protejezi corespunzător. Totodată, zgomotul recreațional poate fi la fel de periculos. În această categorie intră: ascultarea muzicii la căști, nivelurile ridicate de decibeli din cluburile de noapte sau participarea la festivaluri în aer liber.
Este important să iei măsuri pentru a preveni deteriorarea auzului cauzată de zgomotul foarte puternic, dacă nu-l poți evita. Pentru a reduce riscul se recomandă: folosirea dopurilor de urechi reutilizabile pentru a asculta muzică în spații deschise, evitarea locurilor de lângă difuzoare și luarea unor pauze regulate în zone mai liniștite.
Expunerea continuă la un zgomot de minim 80-85 decibeli poate provoca pierderea auzului. Dacă nu poți măsura numărul de decibeli, poți aplica o metodă mai simplă. Observă dacă poți vorbi cu cineva la 2 metri distanță fără să fie nevoie să strigi. În caz contrar, înseamnă că zgomotul este prea puternic.
De asemenea, expunerea la zgomote foarte puternice poate cauza tinitus. Tinitusul subiectiv reprezintă cel mai răspândit tip de tinitus și se referă la un țiuit perceput doar de către persoana afectată.
Aplică regula 60:60
Regula 60:60 este una dintre aceste metode de protecție a auzului. Pentru a asculta muzică în siguranță, poți folosi 60% din volumul maxim timp de cel mult 60 de minute pe zi. De asemenea, dacă dispozitivul tău are o funcție de reglare a volumului, poți apela la aceasta pentru a limita și verifica numărul de decibeli.
Verifică nivelul de decibeli
Evită să asculți muzică la un volum foarte ridicat. Dacă muzica este incomod de ascultat sau nu poți auzi sunetele externe când porți căștile, atunci înseamnă că este prea tare. În plus, același aspect se aplică dacă persoana de lângă tine poate auzi muzica din căști.
Ai grijă când asculți muzică în mașină
Ascultarea muzicii într-un spațiu mic crește riscul de deteriorare a auzului deoarece zgomotul se propagă mai greu în exterior. De exemplu, nu este indicat să asculți muzică prea tare și pentru prea mult timp în mașină, potrivit Healthily.
Ia o pauză
Pauzele reprezintă metode de protecție a auzului. Urechile au nevoie de timp să se recupereze după ce le expui la un zgomot puternic. Sunt necesare cel puțin 16 ore de odihnă pentru ca urechile să-și revină după aproximativ 2 ore dintr-un sunet de 100 de decibeli, cum ar fi într-un club. Scurtarea acestui timp de recuperare crește riscul de surzire permanentă.
Gestionează-ți sănătatea inimii și nivelurile de zahăr din sânge
Hipertensiunea arterială și afecțiunile cardiace pot deteriora mecanismele fragile din interiorul urechii, responsabile de auz. Dacă suferi de niveluri ridicate de colesterol sau tensiune arterială crescută, ai grijă să respecți tratamentul recomandat de medic în urma unui consult, conform Healthy Hearing.
Folosește dopuri de urechi
Cu cât zgomotul este mai puternic și cu cât te expui mai mult timp la acesta, cu atât cresc șansele de a-ți deteriora auzul. Îți poți proteja urechile cu dispozitive de protecție, precum dopurile pentru urechi sau căștile.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.