5 semne subtile ale sindromului metabolic. Ce simptome să urmărești

Publicat: 6 octombrie 2024, 07:54

Glicemia mărită, hipertensiunea arterială și celelalte afecțiuni care fac parte din sindromul metabolic nu au întotdeauna simptome evidente. Multe persoane află că au această problemă abia atunci când apar complicațiile sale, cum sunt diabetul zaharat și bolile cardiovasculare. Citește despre cele 5 semne subtile ale sindromului metabolic.

Îmbătrânirea populației, stilul de viață sedentar, alimentația nesănătoasă, obezitatea, somnul insuficient și stresul sunt principalele motive pentru care incidența sindromului metabolic este în creștere la nivel global.

Sindromul metabolic devine tot mai frecvent în rândul populației globale, în special în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. În prezent, el afectează până la un sfert din populația adultă a lumii, arată statisticile publicate de Federația Internațională de Diabet (IDF). 

Ce este sindromul metabolic

Sindromul metabolic nu este o afecțiune în sine, ci un cumul de factori de risc care duc la apariția unor complicații serioase pentru sănătate. O persoană primește diagnosticul de sindrom metabolic dacă are cel puțin trei dintre următorii factori de risc:

  • hipertensiune arterială: 130/85 mmHg sau mai mare;
  • glicemie mărită: egală sau mai mare de 100 mg/dL, măsurată à jeun;
  • colesterol „bun” (HDL) scăzut : sub 40 mg/dL la bărbați și sub 50 mg/dL la femei;
  • trigliceride crescute: 150 mg/dL sau peste;
  • circumferință mare a taliei: peste 102 cm la bărbați și peste 89 cm la femei.

Acești factori de risc nu au neapărat simptome evidente. Dacă nu obișnuiești să-ți faci analizele periodice, este foarte posibil să nu afli că ai o problemă cu nivelul zahărului din sânge sau cu grăsimile. Drept urmare, ai putea să nu descoperi sindromul metabolic până când nu apar complicațiile sale. 

Totuși, există câteva semne ale sindromului metabolic la care ar trebui să fii atent dacă nu ai un stil de viață echilibrat: 

1. Îți este mereu sete

„Unul dintre criteriile sindromului metabolic este nivelul crescut al zahărului din sânge, de 100 mg/dL sau mai mare, care poate indica rezistență la insulină”, spune Kerry Conlon, nutriționist dietetician specializat în boli gastrointestinale, citat de revista Eating Well

Senzația de sete excesivă și nevoia crescută de a urina sunt semne de avertizare timpurie că nivelul glicemiei ar putea fi peste limita normală. Dacă te simți frecvent deshidratat și nu-ți poți potoli senzația de sete, consultă medicul pentru a-ți testa glicemia.

2. Semne subtile ale sindromului metabolic: te simți mereu obosit

Oboseala poate avea numeroase cauze, cum ar fi somnul insuficient, alimentația dezechilibrată și stresul. Totuși, dacă te simți constant epuizat fără un motiv aparent, ai putea avea o problemă de sănătate cum ar fi hiperglicemia.

Când nivelul zahărului din sânge este ridicat, organismul întâmpină dificultăți în reglarea energiei. Acest lucru poate duce la o senzație constantă de oboseală. Dacă dormi suficient, dar te simți des obosit, mergi la medic pentru a investiga cauzele. 

3. Observi modificări neobișnuite ale pielii

Schimbarea aspectului pielii se poate regăsi printre alte semne subtile ale sindromului metabolic. Una dintre aceste modificări cutanate sunt papiloamele cutanate numite acrocordoane. Aceste mici excrescențe inofensive pot apărea odată cu îmbătrânirea, dar ele se asociază și cu diabetul și rezistența la insulină.

Un alt semn al sindromului metabolic sunt petele de culoare mai închisă, îngroșate și cu o textură catifelată specifice unei afecțiuni a pielii numite acanthosis nigricans. De cele mai multe ori, petele se formează pe zona gâtului, la axile și în zona inghinală. Acanthosis nigricans este asociată cu rezistența la insulină și poate fi un semn timpuriu al sindromului metabolic.

4. Semne subtile ale sindromului metabolic: amorțeli și furnicături în picioare

Dacă ai experimentat durere, senzație de arsură, senzație de furnicături și amorțeală în picioare, s-ar putea să ai sindrom metabolic, susține dr. Adam Hotchkiss, specialist în podiatrie. 

„Rezistența la insulină, tensiunea arterială ridicată, nivelul crescut al zahărului în sânge și valorile crescute ale colesterolului pot afecta nervii și vasele de sânge din extremitățile inferioare, ducând la neuropatie periferică și boli vasculare”, explică medicul. Dacă ai senzații de înțepături sau furnicături în picioare, programează o vizită la medicul tău pentru a face investigații.

5. Ai dureri de cap frecvente

Durerile de cap pot avea o varietate de cauze, de la deshidratare și stres, până la folosirea excesivă a ecranelor. Cu toate acestea, studiile au arătat că durerile de cap severe și migrenele se asociază și cu hipertensiunea. Ambele afecțiuni au cauze similare, motiv pentru care pot apărea împreună. 

Totuși, durerile de cap se dezvoltă de obicei doar atunci când tensiunea arterială devine foarte ridicată. Prin urmare, nu toate persoanele cu hipertensiune vor experimenta dureri de cap, iar durerile de cap nu sunt neapărat un indicator al hipertensiunii.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta este să faci analize medicale periodice. Cu ajutorul lor, poți depista din timp modificările specifice sindromului metabolic. Dacă le identifici din timp, schimbarea stilului de viață poate fi suficientă pentru a le corecta și a preveni complicații precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, boala renală cronică sau steatoza hepatică non-alcoolică. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este sindromul metabolic și la ce riscuri ne expune
Ce este sindromul metabolic și la ce riscuri ne expune
Canicula și problemele de tensiune arterială. Ce pot păți hipertensivii când e foarte cald afară
Canicula și problemele de tensiune arterială. Ce pot păți hipertensivii când e foarte cald afară
5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți
5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți
PARTENERI