Una din două femei cu vârsta de peste 50 de ani își va rupe un os din cauza osteoporozei. Osteoporoza slăbește oasele și crește riscul de fractură. De obicei, ea devine o preocupare tot mai mare odată cu înaintarea în vârstă. Află ce este osteoporoza.
Dacă înțelegi riscurilor acestei afecțiuni și iei măsuri de prevenire, aceasta poate avea un impact semnificativ asupra sănătății oaselor și poate preveni apariția fracturilor.
Ce este osteoporoza
Chiar dacă osteoporoza este o boală cronică, există foarte multe aspecte pe care marea majoritate a oamenilor nu le știu despre aceasta. Identificarea caracteristicilor poate îmbunătăți metodele de gestionare ale acestei afecțiuni.
Iată opt lucruri importante pe care toată lumea ar trebui să le știe despre osteoporoză. Cunoașterea lor poate ajuta la menținerea oaselor puternice și poate reduce riscul de fracturi pe măsură ce înaintezi în vârstă.
1. Este adesea denumită „boala tăcută”
„Este adesea numită „boala tăcută”, deoarece progresează fără simptome până când apare o fractură”, explică Sam Bhide, kinetoterapeut și fondator Physiozen Ltd. pentru Independent.co.uk.
Kirsty Carne, asistent medical specializat în osteoporoză la Royal Osteoporosis Society, adaugă: „Nu provoacă dureri în general sau alte simptome.
„Oasele rupte pot cauza durere, mai degrabă decât osteoporoza în sine. Fracturile coloanei vertebrale pot determina, de asemenea, pierderea înălțimii și o coloană curbată.”
2. Osteoporoza este mai frecventă la femei
„Femeile au oase mai mici și mai subțiri (masă osoasă mică) în comparație cu bărbații”, subliniază Bhide. „Și estrogenul, care protejează densitatea osoasă, scade treptat după menopauză, accelerând pierderea osoasă, făcând femeile predispuse la probleme de densitate osoasă.”
3. Oamenii cu osteoporoză își pot rupe oasele realizând activități minore
„Osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin mai slabe și se rup mai ușor, chiar și după o lovitură sau o cădere minoră”, explică Kirsty Carne. Oasele rupte, numite „fracturi de fragilitate”, cauzate de osteoporoză pot afecta de obicei coloana vertebrală, șoldul și încheietura mâinii.
„Oamenii cu osteoporoză își pot rupe oasele prin activități zilnice cu adevărat minore, cum ar fi mutarea unui ghiveci în grădină sau aplecarea pentru a scoate o caserolă din cuptor.”
4. Există mulți factori de risc
Vârsta și antecedentele familiale sunt factori de risc. „Densitatea osoasă scade în mod natural odată cu vârsta, iar predispoziția genetică joacă un rol important”, spune Bhide.
Dacă te întrebi ce este osteoporoza, gândește-te că factorii stilului de viață pot, de asemenea, influența apariția bolii. „O alimentație deficitară, în special aportul scăzut de calciu și vitamina D poate crește riscul”, a explicat Bhide. „Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt, de asemenea, factori de risc care scad densitatea osoasă.”
5. Diagnosticul precoce este important
„Diagnosticarea precoce previne fracturile și complicațiile asociate lor și, de asemenea, permite intervenția în timp util pentru a încetini pierderea osoasă”, spune Bhide. „De asemenea, reduce costurile cu asistența medicală și îmbunătățește calitatea vieții.”
Osteoporoza este de obicei diagnosticată în anumite situații. De obicei, se întâmplă atunci când cineva care are factori de risc sau a avut o fractură de fragilitate este apoi trimis pentru o scanare a densității osoase (scanare DXA).
„Această scanare ne ajută să înțelegem dacă aveți un risc crescut de fracturi și dacă veți beneficia de pe urma unuia dintre tratamentele medicamentoase pentru osteoporoză pentru a reduce acest risc”, explică Carne. „Pentru unele persoane în vârstă care au avut fracturat un șold sau au avut mai multe fracturi, istoricul lor de oase rupte poate fi suficient pentru a evidenția nevoia de tratament fără a avea o scanare a densității osoase.”
6. Un stil de viață sănătos poate ajuta la menținerea sănătății oaselor
„O dietă sănătoasă, variată, care oferă toți nutrienții de care aveți nevoie, și o mulțime de exerciții fizice pot ajuta la menținerea oaselor puternice”, spune Carne. „Asigurați-vă că aveți cel puțin 700 mg de calciu zilnic și luați în considerare utilizarea a 400 UI de vitamina D pe zi în lunile de iarnă, deoarece acestea sunt ambele importante pentru sănătatea oaselor.
„De asemenea, lucrurile simple precum evitarea fumatului și menținerea nivelului de alcool în limitele recomandate pot ajuta la reducerea riscului. Aceste lucruri nu pot opri toate șansele de osteoporoză și fracturi, dar vă pot ajuta la reducerea riscului la minim.”
7. Exercițiile de rezistență sau de purtare a greutăților pot ajuta la întărirea oaselor
„Antrenamentele regulate cu purtarea de greutăți și exercițiile care cresc rezistența fizică, efectuate de trei până la cinci ori pe săptămână pot ajuta”, spune Bhide.
,,Oasele rămân puternice dacă le lucrezi și le place varietatea”, detaliază Carne.
„Obiectivul este de 150 de minute de exerciții cu purtarea de greutăți pe săptămână”, recomandă Carne. „Pentru ca exercițiile să fie cele mai eficiente în menținerea oaselor puternice, trebuie să combinați exercițiile cu greutăți cu alergare și exercițiile de întărire a mușchilor, precum folosirea benzilor de rezistență.”
8. Osteoporoza nu poate fi vindecată
„Nu avem un medicament sau un tratament care să ne scape complet de osteoporoză și să vă facă oasele sănătoase pentru tot restul vieții”, spune Carne. „Cu toate acestea, avem medicamente care pot ajuta la întărirea oaselor și la reducerea riscului de fracturi, iar acestea funcționează foarte bine.”
„Pentru majoritatea persoanelor cu osteoporoză, acest lucru înseamnă că pot urma un tratament medicamentos timp de câțiva ani și poate afecțiunea este oprită timp de un an sau doi, iar apoi să revină la tratament dacă oasele încep să se deterioreze din nou, și așa mai departe.”
După ce afli ce este osteoporoza, ia în considerare aplicarea mai multor tratamente. „Există o serie de tratamente medicamentoase pentru osteoporoză, inclusiv tablete, injecții și perfuzii intravenoase, dar majoritatea oamenilor vor folosi o tabletă pe care o iau o dată pe săptămână.”
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.