Copiii cu părinți divorțați pot avea un risc mai mare cu 61% de AVC la maturitate. Un studiu sugerează că efectele acestui eveniment se pot resimți la adulții aflați la o vârstă mai înaintată, ceea ce înseamnă că pot afecta starea de sănătate pentru tot restul vieții.
Cercetarea a evaluat 13.205 de adulți din Statele Unite ale Americii cu vârste de peste 65 de ani. Aceștia nu au experimentat abuz fizic sau sexual în copilărie. Aproximativ 14% au trecut prin divorțul părinților înainte de a împlini vârsta de 18 ani.
Copiii cu părinți divorțați pot avea un risc mai mare cu 61% de AVC la maturitate
Cercetătorii subliniază că problemele emoționale din timpul anilor de formare se pot resimți asupra sănătății pe tot parcursul vieții. Participanții cu diabet au avut un risc cu 37% mai ridicat de a suferi de un accident vascular cerebral (AVC). Persoanele diagnosticate cu depresie au prezentat un risc cu 76% mai mare, conform Science Alert.
Bărbații au înregistrat o probabilitate cu 47% mai mare de a avea un accident vascular cerebral decât femeile. În același timp, pe măsură ce ambele sexe au înaintat în vârstă, riscul lor de accident vascular cerebral a crescut.
Într-o altă etapă, oamenii de știință au luat în considerare ceilalți factori de risc. Cu toate acestea, persoanele ai căror părinți trecuseră printr-un divorț în copilărie aveau încă cu 61% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral.
„Nu a fost găsită nicio asociere între abuzul emoțional din copilărie, violența domestică a părinților, încarcerarea părinților, boala mintală a părinților sau consumul parental de substanțe și riscul de accident vascular cerebral, odată ce o gamă largă de factori socio-demografici au fost luați în considerare.” a explicat echipa de cercetători.
AVC-ul se poate asocia cu mai mulți factori
Studiul a fost publicat în PLOS One și este unul observațional, de aceea nu se poate explica de ce divorțul în copilărie se poate asocia cu un risc mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Obiectivele acestui studiu au fost să examineze asocierea dintre divorțul parental și accidentul vascular cerebral. În același timp, oamenii de știință au vrut să vadă dacă această asociere diferă între bărbați și femei.
7,3% dintre participanți au raportat singuri un diagnostic de accident vascular cerebral, potrivit News-Medical. În același timp, 13,9% au raportat divorțul părinților în timpul copilăriei. Respondenții ai căror părinți au divorțat au avut o prevalență semnificativ mai mare a accidentului vascular cerebral, mai exact de 11,2%. În comparație cu aceștia, cei care nu au trecut prin această experiență au avut o prevalență de 7,5%.
În cadrul aceluiași studiu, prevalența accidentului vascular cerebral s-a asociat cu mai mulți factori, cum ar fi: vârsta înaintată, persoanele de sex masculin, locuința într-o zonă rurală, veniturile mici și confruntarea cu circumstanțe adverse, cum ar fi neglijența, consumul de substanțe interzise în gospodărie, violența domestică sau lipsa de siguranță și protecție în timpul copilăriei.
Accidentul vascular cerebral se întâmplă când se întrerupe circulația sângelui către creier. În funcție de cauzele, care produc întreruperea circulației, există două tipuri de AVC. Cel mai frecvent este accidentul ischemic, în care o arteră ce duce către creier este blocată de un cheag. AVC-ul hemoragic apare ca urmare a rupturii unui vas de sânge.