Ceaiul verde este recunoscut pentru efectele sale și pentru capacitatea de a lupta împotriva diabetului de tip 2, bolilor de inimă și cancerului. Pe lângă acestea, poate avea efecte benefice asupra funcțiilor cognitive. Ceaiul verde poate îmbunătăți memoria de lucru.
Ceaiul verde poate oferi rezultate eficiente în tratamentul deficiențelor cognitive asociate cu tulburările neuropsihiatrice, cum ar fi demența. Acesta poate acționa în mod benefic pentru susținerea capacității de a folosi informații în diferite activități.
Ceaiul verde poate îmbunătăți memoria de lucru
Un studiu publicat în Psychopharmacology a analizat rezultatele consumului de ceai verde în cazul memoriei de lucru. Echipa a fost formată din Prof. Christoph Beglinger și Prof. Stefan Borgwardt de la Spitalul Universitar din Basel, aflat în Elveția.
Ceaiul verde provine din China și India și se obține din frunzele plantei Camellia sinensis. Spre deosebire de alte sortimente de ceaiuri, ceaiul verde se prepară din frunze neoxidate, de aceea se caracterizează printr-un conținut ridicat de antioxidanți, potrivit Medical News Today.
În general, consumul de ceai verde se asociază cu o serie de beneficii pentru sănătate. Băutura poate diminua riscul de accident vascular cerebral și ar putea ajuta la combaterea cancerului de prostată. În plus, poate avea un impact benefic asupra funcțiilor cognitive.
Ceaiul verde poate îmbunătăți memoria de lucru. Acesta poate stimula conectivitatea dintre cortexul parietal și cel frontal al creierului. Consumul extractului de ceai verde poate duce la o conectivitate crescută între lobulul parietal superior drept și cortexul frontal al creierului. Această activitate se poate corela cu o îmbunătățire a performanței la sarcinile care necesită memorie de lucru.
Descoperirile oferă primele perspective asupra efectului neuronal al ceaiului verde asupra procesării memoriei de lucru la nivelul rețelei neuronale.
Deoarece ceaiul verde poate mări conectivitatea dintre regiunile frontale și parietale ale creierului în timpul procesării memoriei de lucru, ar putea fi eficient în tratamentul tulburărilor care implică deficiențe cognitive, cum ar fi demența.
Ce alte beneficii are ceaiul verde asupra creierul
Ceaiul verde are în compoziție o serie de substanțe chimice, care pot avea efecte semnificative asupra corpului uman. Printre acestea se regăsesc: fibre, aminoacizi, minerale, proteine, lipide, compuși fenolici oxidați, pigmenți și diferite tipuri de carbohidrați.
Polifenolii specifici ceaiului verde ar putea oferi neuroprotecție funcțională împotriva bolii Parkinson. În plus, aceștia pot inhiba răspândirea celulelor tumorale, care pot fi prezente la nivelul vezicii urinare. Totodată, acesta ar putea acționa ca un agent antiviral în cazul infecției cu virusul HIV.
Cele mai importante substanțe vegetale din ceaiul verde sunt catechinele, dintre care galatul de epigalocatechină are cea mai mare pondere, urmat de teanină și cofeină. Din acest motiv, poate oferi niveluri ridicate de energie și poate combate stresul oxidativ, conform Science Direct.
Pe lângă faptul că ceaiul verde poate îmbunătăți memoria de lucru, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății creierului. Acesta prezintă efecte antidepresive și efecte neuroprotectoare. Mai mult, poate reduce șansele de a suferi de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.