Ceaiul de cimbrișor: beneficii, proprietăți și efecte adverse

Publicat: 29 septembrie 2023, 06:37

Ceaiul de cimbrișor se obține din frunzele plantei și se folosește pentru a trata o mulțime de afecțiuni și probleme de sănătate. Acesta asigură numeroase proprietăți nutriționale și medicinale. Află ce beneficii și efecte adverse are ceaiul de cimbrișor.

Ceaiul de cimbrișor are o aromă foarte plăcută și un miros puternic. Cimbrișorul crește în zona de sud a Europei și în vestul Asiei, în locurile cu o atmosferă uscată și mult soare, iar florile sale se folosesc pentru a prepara diferite medicamente.

Acesta poate asigura o sursă importantă de minerale, cum ar fi calciu și mangan. Conține concentrații importante de fier și vitamina K, substanță ce are un rol semnificativ în coagularea normală a sângelui. Mai mult, ceaiul de cimbrișor oferă un conținut bogat în substanțe nutritive, cum ar fi: vitamine din complexul B, carvacrol, beta caroten, vitamina A, vitamina K, vitamina E, vitamina C și acid folic (vitamina B9).

Ce beneficii are ceaiul de cimbrișor

Ceaiul de cimbrișor poate fi eficient în tratarea tusei și a durerilor în gât, potrivit Organiks Plus. Poate ajuta la vindecarea bronșitei, iar extractele din cimbrișor pot avea efecte relaxante și bronhodilatatoare.

Poate îmbunătăți sănătatea digestiei și poate ameliora simptomele neplăcute, precum gazele și balonarea. De asemenea, poate fi folosit pentru a trata numeroase afecțiuni, inclusiv probleme ale circulației sângelui și dureri la nivelul articulațiilor.

În plus, poate fi util dacă vrei să slăbești. Poate stimula interacțiunile de la nivelul sistemului digestiv, ceaiul de cimbrișor ar putea ajuta corpul uman să consume grăsimi mai repede, într-un mod mai eficient.

Cimbrișorul conține vitamina C, care poate întări imunitatea. În plus, această plantă asigură: potasiu, fosfor, cupru și magneziu. Aceste minerale îți susțin sistemul imunitar în lupta împotriva mai multor afecțiuni.

În plus, poți bea ceaiuri pentru imunitate. Îți pot crește imunitatea și pot combate astenia. Printre acestea se numără: ceaiul de cătină, ceaiul de măceșe și ceaiul de echinacea.

Multe afecțiuni ale pielii se dezvoltă atunci când foliculii de păr se înfundă cu ulei și celule moarte ale pielii. Acest lucru determină frecvent o erupție a: punctelor negre, punctelor albe sau a coșurilor. De obicei, se manifestă la nivelul: feței, tâmplelor, pieptului, părții superioare a spatelui și umerilor. Cimbrișorul are un tratament mai puternic pentru inflamația pielii decât cremele cu soluție, care conțin peroxid de benzoil. Acesta ar putea elimina microorganismele în câteva minute din momentul aplicării.

De obicei, atunci când îl bei, ceaiul de cimbrișor ar putea scădea tensiunea arterială și colesterolul. Totodată, timolul, o substanță prezentă în cimbrișor, poate avea efecte benefice asupra grăsimilor importante din: ficat, creier și rinichi.

În plus, ceaiul de cimbrișor poate avea proprietăți antiseptice, antivirale și antimicrobiene, conform Thés & Traditions. Se folosește în fitoterapie și se poate găsi sub formă de: miere de cimbrișor, infuzii și uleiuri esențiale.

Ce efecte adverse poate avea

Ceaiul de cimbrișor se administrează în funcție de: vârstă, greutate și afecțiune. Dacă vrei să-l consumi pe termen lung, se recomandă să ceri sfatul unui medic pentru a preveni eventuale efecte adverse sau interacțiuni cu alte medicamente.

Persoanele cu o sensibilitate la oregano sau la plantele înrudite s-ar putea să devină alergice. În plus, poate încetini coagularea sângelui, ceea ce ar putea crește riscul de a pierde sânge în timpul și după o intervenție chirurgicală.

Persoanele cu afecțiuni sensibile la hormoni, cum ar fi: cancerul de sân, cancerul uterin și cancerul ovarian, ar fi indicat să evite consumul. Există posibilitatea ca acesta să acționeze ca estrogenul în organism și să agraveze simptomele bolilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Remedii naturale pentru strănuturi frecvente. Cum poți opri acest simptom
Remedii naturale pentru strănuturi frecvente. Cum poți opri acest simptom
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
PARTENERI