Ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta. Când e indicat să faci o programare la medic

Publicat: 21 aprilie 2023, 07:12

În afară de glumele ocazionale care se fac pe seama scaunelor, sunt foarte puțini oameni care sunt deschiși să discute despre acest subiect. Cu toate acestea, află ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta. Să știi la ce să fii atentă e foarte important pentru că prevenția te poate scăpa de multe probleme.

Cu siguranță știai că scaunul îți poate spune multe despre starea ta de sănătate. De fapt, specialiștii spun că scaunul, de la consistență la culoare, ar putea fi primul semn de boală gravă.

Scaunele pot varia la culoare și consistență, în funcție de mai mulți factori. Unii dintre aceștia sunt dieta, sănătatea digestivă și afecțiunile cu care te confrunți. Dacă ești îngrijorată de culoarea scaunului, atunci ar trebui să consulți un medic.

Ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta

Un scaun normal ar trebui să fie de un maro mediu. Asta nu înseamnă că uneori nu va avea altă culoare, a declarat Dr. Rhianna McClymont, medic generalist principal la Livi, companie suedeză de asistență medicală online, pentru The Sun.

Ea a spus: „Sfecla roșie, de exemplu, poate da o nuanță de roșu-roz, care ar putea fi destul de îngrijorătoare la prima vedere”. Dar există câteva culori ale scaunului care ar trebui să te îngrijoreze. Așa că, asigură-te că ești atentă la ceea ce elimini atunci când mergi la toaletă.

Scaun de culoare neagră

Scaun de culoare neagră, închisă, poate fi un semn că ceva rău se întâmplă în interiorul organismului. Potrivit Charlotte Dawson, asistentă medicală și șef al departamentului de asistență și informații la Bowel Cancer UK, scaunul de culoare neagră este un semn pentru cancerul intestinal.

„Un scaun negru indică sângerare undeva în tractul digestiv. Dacă cineva se prezintă cu asta, cu siguranță se va investiga atât intestinul, cât și stomacul”, a spus ea.

Scaun de culoare galbenă

Indirect, dieta ta ar putea cauza scaune de culoare galbenă. Dacă ai boală celiacă, corpul nu poate gestiona o proteină numită gluten, care se află în grâu, orz și secară.

Dacă ai boala și mănânci alimente care conțin gluten, cum ar fi pâine, paste și prăjituri, intestinele nu vor funcționa așa cum ar trebui. Așadar, dacă mănânci acele alimente și scaunul este galben, ar putea fi timpul să mergi la un control.

Potrivit doctorului Nigma Talib, medic naturist și expert în sănătatea digestivă, scaunul de culoare galbenă ar putea fi, de asemenea, un indicator al bolii Crohn. Boala Crohn este o afecțiune a intestinului care poate provoca inflamații oriunde în tractul digestiv.

Peste 500.000 de persoane din Marea Britanie suferă de boală inflamatorie intestinală (IBD), ale cărei două forme principale sunt boala Crohn și colita ulceroasă.

Scaun de culoare verde

Ai observat că scaunul tău este de culoare verde? În ciuda felului în care arată, scaunul de culoare verde nu este întotdeauna un lucru rău.

Carla Oates, CEO al site-ului de sănătate The Beauty Chef, a spus că scaunul de culoare verde sugerează că ai consumat o mulțime de legume verzi, cum ar fi kale, broccoli și spanac. Culoarea verzuie poate fi, de asemenea, rezultatul consumului de alimente albastre. Pe această listă intră afinele, precum și alimente violete și negre.

Scaunul de culoare verde poate fi cauzat și de bilă, care este un semn că ficatul și pancreasul funcționează bine. Dar acesta poate uneori semnifica că ai o infecție bacteriană. Dacă nu te simți bine și te confrunți cu diaree, poate fi o problemă în intestin, cum ar fi salmonela, giardia sau norovirusul.

Acest lucru se datorează faptului că aceste bacterii provoacă diaree, scaunul trece prea repede prin intestine pentru ca bila să îl descompună în mod corespunzător și să o devină maro. De asemenea, medicamentele pot transforma fecalele verzi, inclusiv unele antibiotice, contraceptive și suplimente de fier.

Scaun de culoare roșiatică

Scaunul de culoare roșiatică înseamnă probabil că există sânge în fecale, dar acest lucru nu este neapărat un motiv de panică. Conform NHS, sângerarea din partea de jos nu este de obicei o problemă serioasă. Dar poate fi un semn al cancerului intestinal.

Acest lucru este mai ușor de tratat dacă este depistat devreme, așa că este important să ceri imediat ajutor specializat. Poate fi, de asemenea, un semn al hemoroizilor, mai spune NHS. Acestea sunt umflături ale vaselor de sânge găsite în interiorul posteriorului.

În mod normal, ele nu provoacă durere sau disconfort, dar pot provoca sângerare, mâncărime și umflare. Dacă simptomele persistă, trebuie să discuți cu un medic.

Cum trebuie să fie un scaun normal

Când vine vorba de fecale, mulți oameni nu sunt cu adevărat siguri ce este normal și ce nu. În funcție de dieta, vârsta și activitatea ta, regularitatea poate însemna orice, de la trei eliminări pe zi la trei pe săptămână.

Este esențial să fii cu ochii pe ceea ce este „normal” pentru tine, la fel ca și să fii conștientă de semnele și simptomele cancerului intestinal. NHS spune că cele cinci simptome de principale ale cancerului intestinal includ:

  • Sângerare în timpul eliminării fecalelor și în scaun.
  • O schimbare în obiceiurile de eliminare a fecalelor mergând mai des, de exemplu.
  • Durere sau un nod în burtă.
  • Oboseală extremă.
  • Scăderea în greutate.

Dacă observi modificări, nu te jena, discută cu medicul de familie și vezi ce ai de făcut.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Obiceiul care îți îmbunătățește sănătatea tractului digestiv. Rolul igienei orale
Obiceiul care îți îmbunătățește sănătatea tractului digestiv. Rolul igienei orale
Aspectul și consistența scaunului: factori care indică funcționarea sistemului digestiv
Aspectul și consistența scaunului: factori care indică funcționarea sistemului digestiv
PARTENERI