Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 aprilie 2024, 08:37

Zeaxantina este o moleculă de carotenoid ce se găsește în celulele ochilor. Aceasta îi protejează de deteriorare pe parcursul vieții, fiind solubilă în grăsimi. Află ce rol are zeaxantina în organism și cum o poți include în dietă.

Reclamă

Zeaxantina face parte dintre cei trei carotenoizi prezenți în ochiul uman. Alături de luteină și mezo-zeaxantină, absoarbe lumina albastră dăunătoare. O poți obține prin intermediul alimentelor sau al suplimentelor. Nu există o doză zilnică recomandată pe care să o consumi.

Ce rol are zeaxantina în organism

Carotenoidele sunt molecule antioxidante, solubile în grăsimi, de culoare roșie, galbenă sau portocalie. Se găsesc în unele: alge, bacterii, ciuperci, plante, fructe și legume, fiind nutrienți esențiali, potrivit Healthline.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Zeaxantina aparține clasei de pigmenți carotenoizi numiti xantofile și se găsește în concentrații mari în structurile expuse la lumină din ​​plante și ochiul uman. Zeaxantina este situată în centrul retinei, în timp ce luteina se află în regiunile periferice ale retinei. Împreună formează pigmentul macular al ochiului.

Ambele oferă beneficii antioxidante, însă zeaxantina are cele mai eficiente proprietăți. Aceasta asigură sănătatea ochilor și reduce riscul de a dezvolta afecțiuni oculare. Poți obține zeaxantină dintr-o varietate de alimente, cum ar fi: spanac, mazăre, broccoli, dovleac, morcov sau sparanghel.

Reclamă

Diminuează riscul de a dezvolta o boală oculară

Dacă vrei să știi ce rol are zeaxantina în organism, află că menține sănătatea ochilor pe toată durata vieții. Se asociază cu un risc scăzut de a dezvolta afecțiuni oculare cauzate de înaintarea în vârstă, inclusiv: glaucom, degenerescență maculară legată de vârstă și cataractă. Aceste afecțiuni oculare produc distrugerea maculei ochiului, regiunea responsabilă de vedere. Macula este locul unde sunt depozitate carotenoizii zeaxantină și luteină.

Proprietățile antioxidante ale zeaxantinei previn apariția efectelor stresului oxidativ, reduc inflamația ochilor și protejează macula de deteriorare. O dietă bogată în zeaxantină și alți antioxidanți poate crește densitatea pigmentului macular și se asociază cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli oculare.

Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante

Expunerea la undele de lumină albastră poate crește producția de radicali liberi și stresul oxidativ prezent la nivelul ochilor. Dacă vrei să știi ce rol are zeaxantina în organism, află că reduce efectele stresului oxidativ și deteriorarea ochiului deoarece absoarbe lumina albastră. Astfel, diminuează inflamația și riscul de a dezvolta boli oculare.

Reclamă

Straturile cele mai expuse la lumină ale ochiului conțin aproximativ 75% zeaxantină. Zeaxantina absoarbe până la 90% din lumina albastră pentru a proteja retina de deteriorarea indusă de aceasta.

Pentru a reduce riscul de apariție a inflamației, poți consuma carbohidrați antiinflamatori, precum: cartofi mov, fasole neagră, spelt, hrișcă, orez brun, ovăz și sorg.

Poate îmbunătăți percepția și sănătatea creierului

Când vrei să știi ce rol are zeaxantina în organism, poți descoperi că este prezentă în regiunile creierului asociate cu luarea deciziilor, cogniția și coordonarea mișcărilor. Persoanele cu boala Alzheimer, care au niveluri mai mari de zeaxantină, ar putea avea o rată mai mică a mortalității cauzate de boală.

Protejează împotriva razelor ultraviolete și susține sănătatea pielii

Pielea umană conține cantități semnificative de zeaxantină. Inclusiv în cazul pielii, zeaxantina absoarbe undele de lumină albastră dăunătoare și previne apariția stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Mulți factori influențează îmbătrânirea și sensibilitatea pielii, inclusiv deficiențele nutriționale și radiațiile ultraviolete cauzate de lumina soarelui. Unele simptome ale îmbătrânirii pielii includ: riduri, decolorare, pierderea elasticității, uscăciune și asprime.

Are efecte împotriva retinopatiei diabetice

Dacă vrei să știi ce rol are zeaxantina în organism, poți descoperi că are efecte împotriva retinopatiei diabetice. Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat în care glicemia necontrolată provoacă leziuni ale vaselor de sânge din retină. Luteina și zeaxantina pot reduce procesele de oxidare care dăunează ochilor, conform Very Well Health. Zeaxantina are un efect protector împotriva modificărilor retiniene asociate diabetului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Reclamă
PARTENERI
icon