Antena

Ce probleme pot indica dinții strâmbi. Recomandările medicilor ortopezi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 11 iunie 2024, 07:24

Atunci când dinții nu se aliniază corect, pot indica alte probleme de sănătatea prezente în organism. Pierre Guillaume, medic podolog, și Radu Paraschiv, medic ortoped, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 16, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce probleme pot indica dinții strâmbi.

Reclamă

Pierre Guillaume și Radu Paraschiv au discutat despre afecțiunile pe care le pot sugera simptomele de la nivelul danturii, au explicat ce investigații se fac pentru a depista afecțiunile de la nivelul oaselor și au prezentat metodele de tratament care se pot aplica în ortopedie.

Ce probleme pot indica dinții strâmbi

Atunci când dinții nu sunt bine aliniați, pot provoca probleme de sănătate. Există o relație directă legată de aliniamentul dinților prin articulația temporo-mandibulară. Practic, un mod greșit de a deschide mandibula și maxilarul, poate cauza o aliniere greșită la nivelul dinților. Aceasta creează, de fapt, hiperpresiune în smalț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De exemplu, dinții strâmbi pot face o carie, care determină o durere de dinți. Această durere produce o adaptare la nivel muscular. Astfel, poți începe să-ți modifici postura corpului pentru că suferi de dureri de gât, dureri de cap sau dureri la nivel de lob temporal. Practic, te adaptezi. În acest mod, cresc tensiunile de la nivelul gâtului, care după aceea coboară prin sistemul muscular.

Sistemul muscular funcționează ca un elastic întins de la baza gâtului până la vârful degetelor. Din acest motiv, dacă durerea este severă, pot apărea probleme de sănătate de altă natură.

Reclamă

,,Examenul dinților este destul de important, dar, în general, avem o afectare a unei articulații, care întotdeauna va avea consecință la nivelul altei articulații.”

– Radu Paraschiv, medic ortoped

Dacă analizezi ce probleme pot indica dinții strâmbi, ia în calcul că, în general, există afecțiuni la nivelul piciorului. Cele mai întâlnite sunt platfus sau cavus, mai exact picior plat sau picior arcuit. Platfusul este cel mai frecvent. Acesta afectează articulațiile de deasupra piciorului, de obicei, articulația genunchiului. Un picior plat provoacă genunchi în formă de X. Un picior înalt, mai precis un picior cavus, cauzează picioare în formă de paranteză.

Aceste schimbări duc la modificări biomecanice ale articulațiilor. Nu mai funcționează exact cum ar fi normal, iar presiunile nu se mai distribuite uniform. Cresc presiunile pe o anumită zonă a articulației și apar simptome, precum: suprasolicitare, uzură mai rapidă sau dureri.

Reclamă

Cum se diagnostichează afecțiunile de la nivelul piciorului

Medicii ortopezi folosesc un covor cu microreceptori care le permite să analizeze piciorul. Prin intermediul acestuia, se poate vedea poziția corporală, cum îți folosești piciorul și cum calci. În funcție de aceasta, se pot depista probleme posturale.

După ce afli ce probleme pot indica dinții strâmbi, poți reține că în momentul în care o persoană pășește pe acest covor, dispozitivul se conectează la o aplicație. Această aplicație arată pe ecran cu exactitate modul în care calci.

Pe acest covor, se poate vedea cum sunt repartizate presiunile de la nivelul tălpilor. Se observă cum se modifică presiunea plantară. Practic, când mergi mai mult pe o parte, această presiune plantară schimbă tonusul muscular. Musculatura are rolul de a-ți menține o postură dreaptă.

Cum se tratează afecțiunile ortopedice

Diagnosticul are un rol important în tratarea afecțiunilor ortopedice pentru a se afla cauza. De exemplu, există persoane care suferă de dureri de genunchi, dar acestea pot fi doar posturale. Nu întotdeauna sugerează o leziune de menisc sau de cartilaj. După aceea, se începe recuperarea.

-Ce soluții există pentru o persoană cu picioare în formă de paranteză?
-Primul pas este să se efectueze o radiografie a membrelor inferioare în întregime pentru a stabili de unde vine acea deviație. Deviația poate fi din tibie sau din femur. Pentru tratament există mai multe variante. Acestea pot fi chirurgicale sau nechirurgicale.

Talonetele pot fi o variantă de intervenție și se găsesc în două tipuri. Majoritatea se realizează dintr-un material fin. Scopul este să stimuleze și să niveleze muscular. De obicei, prezintă o grosime de aproximativ 3-4 milimetri și se confecționează în urma unei comenzi individuale, după ce se efectuează o anamneză și un examen clinic.

,,Taloneta este făcută direct după examenul clinic.”

– Pierre Guillaume, medic podolog

În afară de malformațiile congenitale, care pot fi preluate foarte devreme la copii, în general, pot fi purtate talonete încă de la vârsta de 7-8 ani.

-Până la ce vârstă se pot corecta aceste probleme?
-Din momentul în care în examenul clinic, se verifică amplitudinea articulară și articulația este funcțională, oricând.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte
Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte
Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte
Cauze ale sensibilității dentare. Ce poate provoca acest disconfort la nivelul dinților
Cauze ale sensibilității dentare. Ce poate provoca acest disconfort la nivelul dinților
Cauze ale sensibilității dentare. Ce poate provoca acest disconfort la nivelul dinților
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Reclamă
PARTENERI
icon