Potențialele cauze ale durerilor de dinți. De ce apar aceste simptome

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 februarie 2024, 07:58

Durerile de dinți sunt printre cele mai neplăcute tipuri de dureri. Acestea îți pot strica starea de spirit și îți pot afecta desfășurarea activităților zilnice dacă devin severe. În funcție de cauză, poți primi un diagnostic de la un stomatolog, care îți poate recomanda un tratament corespunzător. Citește despre potențialele cauze ale durerilor de dinți.

Reclamă

Durerea dentară poate fi ascuțită și bruscă sau surdă și constantă. Indiferent de forma de manifestare, aceasta poate fi foarte supărătoare și poate avea la bază mai mulți factori interni sau externi, care o pot provoca.

Potențialele cauze ale durerilor de dinți

Durerea de dinți este cauzată de inflamația porțiunii centrale a dintelui numită pulpă. Pulpa conține terminații nervoase foarte sensibile la durere. Inflamația pulpei sau pulpita dentară poate fi provocată de: carii dentare, traumatisme sau infecții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În unele situații, durerea provine din alte zone ale corpului și se întinde spre maxilar, de aceea poate lăsa impresia că este o durere de dinți. Cele mai frecvente zone, care pot determina acest simptom includ: articulația maxilarului (temporo-mandibulară), urechea, sinusurile și, ocazional, sistemul cardiovascular.

Afecțiuni gingivale

Afecțiunile gingivale îți pot face dinții să devină mai sensibili. În acest caz, gingiile se retrag de pe dinți, iar acest simptom le expune rădăcinile. De asemenea, îți poți deteriora gingiile dacă îți perii dantura prea tare.

Reclamă

Erupția măselelor de minte

Erupția măselelor de minte se numără printre potențialele cauze ale durerilor de dinți, indiferent de vârsta la care are loc. Probabil le simți acțiunea atunci când molarii de minte încep să împingă prin gingii. Când ies la suprafață, alimentele se pot bloca sub gingie și pot provoca carii și infecții.

Infecții gingivale

Dacă bacteriile se acumulează în interiorul țesuturilor gingivale, coloniile acestora pot determina inflamație și pot provoca dureri dentare. De regulă, pentru a trata infecțiile sunt necesare antibiotice prescrise de un stomatolog, potrivit Forbes Health.

Deteriorarea smalțului

Dinții sănătoși au un strat exterior dur de smalț, care îi acoperă pentru a proteja nervii din interior. Smalțul se poate deteriora în timp. Când stratul mijlociu al dintelui este expus, orice mănânci sau bei poate ajunge la terminațiile nervoase.

Reclamă

Carii sau fisuri

O carie sau o fisură dentară poate provoca dureri ascuțite și îți poate da sensibilitate în cavitatea bucală atunci când muști. Cu cât durerea persistă mai mult, cu atât este probabil ca efectele sale negative să fie mai grave.

Dacă este suficient de adâncă, o carie sau o fisură dentară poate lăsa bacteriile să intre în stratul interior al dintelui, numit pulpă dentară, fiind printre potențialele cauze ale durerilor de dinți. Pulpa se poate infecta, ceea ce poate determina o acumulare de puroi numită abces. Lăsată netrată, infecția se poate răspândi în țesuturi și oase și poate cauza complicații serioase, conform WebMD.

Scrâșnitul din dinți

Scrâșnitul din dinți reprezintă o problemă frecventă, cauzată de: stres, tulburări de somn sau o mușcătură incorectă. Dacă scrâșnești din dinți în timp ce dormi, îți poate deteriora smalțul și poate provoca o fisură dentară.

Tratamente dentare

Tratamentele dentare se regăsesc printre potențialele cauze ale durerilor de dinți. Un tratament de curățare recent sau o plombă nouă îți poate provoca o sensibilitate dentară timp de câteva săptămâni. Acestea pot apărea frecvent după tratamentele de albire. În plus, o plombă veche slăbită sau deteriorată poate determina o durere de dinți.

Pentru a evita metodele invazive de albire, poți încerca remedii naturale. Consumul de fructe și alimente bogate în fibre, completat de îmbunătățirea igienei dentare nu are efectele adverse ale tratamentelor tradiționale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon