Ce este substituția hormonală. În ce circumstanțe se folosește

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 septembrie 2023, 05:42

Atunci când toate celelalte metode de a trata dezechilibrele apărute la menopauză eșuează, se poate apela la substituția hormonală. Silviu Iștoc, medic ginecolog, și Oana Nicolau, psihoterapeut, au fost invitații doctorului Mihail Pautov în a patra ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce este substituția hormonală.

Reclamă

Silviu Iștoc și Oana Nicolau au explicat care sunt schimbările hormonale ce se produc la menopauză, ce înseamnă substituția hormonală, cum funcționează împreună psihoterapia și tratamentul medical și cum evoluează viața intimă odată cu înaintarea în vârstă.

Ce este substituția hormonală

Când o pacientă intră la menopauză trece printr-o serie de schimbări. Ea apelează la medici să-i ofere un un tratament, cu ajutorul căruia să treacă mai ușor peste această perioadă. Medicii au o oarecare reținere în ceea ce privește recomandarea substituției hormonale deoarece necesită o mai mare precauție. Dacă ești bine informat și respecți protocoalele de administrare a substituției hormonale, aceasta poate avea efecte foarte benefice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, beneficiile și riscurile variază în funcție de organismul fiecărei persoane. Nu există regim de substituție ce poate fi administrat oricui. Medicul trebuie să cuantifice foarte clar anumiți factori de risc în ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer mamar și boli cardiovasculare. Acesta face un scor per total pentru a evalua dacă un tratament de substituție hormonală poate aduce mai multe beneficii decât riscuri.

,,Substituția hormonală e singurul tratament, care ia cu adevărat toate aceste simptome neplăcute, ce fac trecerea la menopauză.”

– Silviu Iștoc, medic ginecolog
Reclamă

Cum se tratează problemele de dispoziție și libido

Dacă vrei să afli ce este substituția hormonală, gândește-te că problemele de dispoziție și libido pot fi rezolvate cel mai bine cu ajutorul unei combinații între tratamentele medicale și cele psihoemoționale. Acestea le schimbă viața individuală a femeilor, dar și a cuplurilor pe care le formează.

,,Pare o contradicție. Sexul este mai bun pe măsură ce înaintăm în vârstă dacă avem o relație de lungă durată, dacă suntem în aceeași relație un număr mare de ani ,adică dacă îmbătrânim împreună. Pentru că se presupune că noi cu cât petrecem mai mult timp în dormitor și vorbim mai mult despre zona sexuală a vieții noastre, cu atât devenim mai buni în ceea ce facem și cu atât satisfacția în plan sexual este mai mare. De aceea, în cazul acestor cupluri, sexul poate să fie mai bun, inclusiv în etapa de menopauză, când libidoul scade.”

– Oana Nicolau, psihoterapeut

-Ce facem când libidoul scade la menopauză?
-Primul lucru pe care ar fi sănătos să-l facem este să vorbim cu partenerul, să avem conversații lungi și plăcute, poate chiar amuzante despre acest fenomen care se întâmplă invariabil. Nu avem cum să ne opunem lui. Practic, libidoul și dorința sexuală scad din cauza acestor hormoni care nu se mai secretă în organism. Din aceste conversații putem încerca să extragem unele lucruri, care să ne ajute, să ne menținem flacăra aceea și în plan sexual.

Reclamă

-Oare flacăra aceea nu poate să ne ajute să producem mai mult estrogen, mai mulți hormoni?
-Flacăra aceea ne ajută să primim: endorfine, dopamine și serotonină. Din estrogen ies acești hormoni, însă putem să-i primim ca substitut în momentul în care avem orgasm. Fiecare orgasm pe care îl avem ne oferă acești hormoni.

Cât timp durează substituția hormonală

Dacă vrei să știi ce este substituția hormonală, află că tratamentul cu substituție hormonală se recomandă atât timp cât consideră medicul că are nevoie organismul. Această durată variază în funcției de corpul fiecărei persoane, fiind cuprinsă între 2 și 6 ani.

Totodată, o durată de 10 ani este mult prea mare. Tratamentele oferă cantități mari de hormoni unor țesuturi care nu sunt concepute pentru a le primi atât de mult timp. Există schimbări care apar în cazul substituției hormonale administrate pe perioade prea lungi.

De exemplu, există un mit: dacă ar trăi suficient de mult, toți bărbații ar dezvolta cancer de prostată. Acest lucru se poate întâmpla pentru că prostata primește foarte mult testosteron, iar bărbații nu trec prin menopauză. La aceștia testoteronul se secretă în mai mică măsură, dar se secretă pe tot parcursul vieții.

De asemenea, dacă vrei să afli ce este substituția hormonală, gândește-te că același lucru poate apărea și în cazul glandei mamare. Dacă primește mult mai mult estrogen și progesteron decât a fost pregătită, atunci probabil că se pot produce schimbări și pot să apară tumori maligne.

,,Femeile pot avea încredere în medicul lor în perioada aceasta de premenopauză și este important să știe că există soluții foarte eficiente.”

– Silviu Iștoc, medic ginecolog

,,Există second opinion. Există un al doilea medic care poate se pricepe mai bine la această substituție și atunci ar putea să mai discute încă o dată despre acest subiect.“

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Reclamă
PARTENERI
icon