8 alimente care provoacă cel mai des alergii. Ce substanțe au în compoziție

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 martie 2024, 07:03

Fiecare persoană care suferă de alergii alimentare are propriile sale sensibilități, dar unele alimente prezintă un risc mai crescut de a provoca aceste reacții. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre cele 8 alimente care provoacă cel mai des alergii în episodul 3, din sezonul 6, MediCOOL.

Reclamă

Carmen Brumă și Mihail Pautov au vorbit despre alimentele cu cea mai mare probabilitate de a cauza alergii și au explicat de ce este important să acorzi mare atenție etichetelor produselor și diversificării alimentației la copii.

8 alimente care provoacă cel mai des alergii

Substanțele din anumite alimente determină cel mai frecvent reacții alergice. Există peste 170 de substanțe care ar putea provoca alergii, dar opt dintre acestea se întâlnesc cel mai des.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă te confrunți cu simptome, care pot indica o alergie, se recomandă să te prezinți într-un timp cât mai scurt la un medic alergolog pentru a indicații și un diagnostic corect.

Arahide și nuci

Nucile și arahidele sunt printre cele 8 alimente care provoacă cel mai des alergii. Acestea conțin cele mai alergene substanțe, raportat la cantitatea de substanță pe care, dacă o consumi, îți poate provoca reacții alergice. Doar dacă mănânci una sau două și ai o sensibilitate, poți să te confrunți cu o reacție alergică.

Reclamă

Alergia la arahide și nuci pune multe probleme pentru că este greu de evitat. Acestea se găsesc sub formă de făinuri. Pe majoritatea etichetelor se menționează că produsul poate conține urme de alune sau coajă de alună. Fabricile în care se prelucrează și împachetează pot să rămână contaminate pe acele trasee cu mai multe substanțe.

,,E nevoie de foarte puțină substanță pentru a declanșa alergia, așa că, din punctul meu de vedere aceasta este una dintre cele mai păcătoase alergii.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

,,Atenție! Să nu credeți că alimentele acestea trebuie evitate. Un adult sănătos poate să mănânce aceste alimente. Noi ne referim acum la alimente care de cele mai multe ori sunt responsabile pentru alergii.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Grâu

De obicei, grâul se regăsește printre cele 8 alimente care provoacă cel mai des alergii pentru că are în compoziție gluten. Glutenul este o proteină lipicioasă prezentă în orz și secară. Totodată, există și alte proteine în grâu care provoacă o serie de reacții alergice.

Lapte și ouă

Sunt mai multe proteine în lapte care ar putea provoca alergii, inclusiv: cazeina, zerul, lactoglobulina și lactalbumina. De asemenea, ouăle pot fi la fel de problematice.

,,Aș vrea să rețineți: există alergii care apar în copilărie, dar corpul, cu timpul, se adaptează.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Există proteine specifice în lapte și ouă. Ele dau foarte des alergii. La început, ghidurile recomandau ca în primii 2-3 ani de viață, copiilor să nu li se dea: ou, lapte de vacă sau grâu pentru a evita dezvoltarea alergiilor. În timp, ghidurile s-au schimbat înspre a introduce mai repede aceste alimente la copii cât mai repede.

Dacă expui copilul la aceste proteine din grâu, lapte și ouă, când imunitatea lui este la început de drum, atunci imunitatea se ocupă de alte funcții și sunt șanse mai mari să se obișnuiască cu aceste substanțe. Dacă vrei să diversifici alimentația la copii în mod corect, este indicat să consulți un medic.

Fructe de mare și pește

Alergia la fructe de mare și pește se întâlnește destul de des, în special la copiii puțin mai mari, adolescenți și în zonele în care se consumă mult pește. Cea mai întâlnită alergie este cea la crustacee, creveți, crabi și homari.

Edamame

Edamame sunt păstăi de soia și se numără printre cele 8 alimente care provoacă cel mai des alergii. În această categorie intră soia și toate produsele derivate din soia, cum ar fi tofu și tempeh. Această plantă se folosește la prepararea unei varietăți de produse.

Metode de prevenție a reacțiilor alergice

Încă nu există un perioadă exactă stabilită în ceea ce privește introducerea a câteva alimente în alimentația copiilor: soia, fructe de mare, crustacee și pește. Dacă vrei să introduci grâu, lapte și ouă, o poți face mai devreme decât se făcea înainte.

,,Citiți cu atenție etichetele și interesați-vă care sunt formulele și denumirile sub care găsiți produsul la care sunteți alergic. Hidratarea ne ajută în mod special. Studiile arată că deshidratarea intensifică și stimulează histamina în organism. Iar aceasta poate să-ți accentueze reacțiile alergice. Al doilea mod în care te poate ajuta apa este legat de secreția de mucus care este subțiată dacă te hidratezi corespunzător. Astfel, dacă prezenți simptome precum: tuse, strănut sau secreții nazale abundente, fluidificarea acestora te ajută să le elimini mai ușor. Așa că apa este de ajutor în alergii.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

,,Pentru răceală, doctorul recomandă să te hidratezi sau să umectezi mucoasele ca să te ajute cu secrețiile pe care le ai, să nu se strângă acolo, să nu se usuce și aceasta poate să grăbească practic vindecarea.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Reclamă
PARTENERI
icon