Ce este miopia și cum se tratează

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 16 martie 2024, 08:02

O afecțiune larg răspândită și tot mai frecventă în zilele noastre, miopia este adesea diagnosticată în copilărie, în primii ani de școală. Află ce este miopia, cum se corectează și ce complicații poate cauza.

Reclamă

Miopia este o afecțiune oculară foarte comună, care afectează circa un sfert din populația globală. Prelavența ei este în  creștere de câteva decenii, în special în țările industrializate. Se estimează că, până în 2050, aproape jumătate dintre oameni vor dezvolta miopie, conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAO).

Studiile arată că miopia este mai frecventă la generațiile mai recente și că nivelul de educație joacă un rol important în apariția ei. La persoanele care au absolvit studii superioare, incidența ei este de două ori mai mare decât la cele care au terminat doar școala primară. Acest lucru poate fi explicat prin suprasolicitarea vederii de aproape prin activități precum cititul și lucrul la calculator. Ele contribuie la dezvoltarea miopiei, la fel ca și lipsa expunerii la lumina naturală. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Timpul îndelungat petrecut în spații interioare și activitățile reduse în aer liber limitează expunerea la lumina naturală, ceea ce poate influența negativ dezvoltarea ochilor și poate crește riscul de miopie.

În apariția miopiei este implicată și o componentă genetică. Persoanele care au un istoric familial de miopie sunt mai predispuse la această afecțiune.

Reclamă

Ce este miopia și cum îți dai seama că suferi de această boală

Miopia este un viciu de refracție care afectează vederea la distanță. Persoanele afectate pot vedea clar obiectele aflate aproape, dar le văd neclar, în ceață, pe cele îndepărtate. 

Pentru a putea vedea clar, razele de lumină trebuie să treacă prin straturile frontale ale ochiului – corneea și cristalinul – astfel încât să ajungă pe stratul din spate, numit retină. Retina trimite apoi un semnal către creier care îți permite să vezi.

În miopie, forma ochiului este alungită, diferită de cea normală, iar distanța dintre cornee și retină este prea mare. Acest lucru face ca lumina să nu ajungă la retină. Ea se refractă incorect, iar imaginea se focalizează în fața retinei, și nu pe aceasta, așa cum este normal. În consecință, vederea va fi încețoșată.

Reclamă

Îți poți da seama că ai această afecțiune oculară dacă ai dificultăți în citirea indicatoarele rutiere, în distingerea scrisului de pe tablă la școală sau în identificarea persoanelor aflate la distanță. Pentru a obține o imagine clară, poți avea tendința de a te freca la ochi.

Alte semne și simptome ale miopiei includ:

  • oboseală oculară, cauzată de efortul suplimentar pentru a focaliza obiectele îndepărtate;
  • dureri de cap;
  • tendința de a micșora (miji) ochii pentru a vedea corect.

Miopia la copii

Copiii de vârste mici care au miopie nu se plâng de vederea încețoșată, așa încât examenele oftalmologice periodice sunt foarte importante în cazul lor. Unii copii se nasc cu miopie, în timp ce alții devin miopi ulterior.

De obicei, acest viciu de refracție este diagnosticat la copii între vârstele de 8 și 12 ani. În perioada adolescenței, când corpul crește rapid, miopia se poate agrava. După vârsta de 20 de ani, miopia se stabilizează de obicei sau modificările care pot apărea sunt minore. Odată cu îmbătrânirea, acest viciu de refracție poate progresa din nou. 

Timpul îndelungat petrecut în interior crește riscul copiilor de a dezvolta miopie, atrag atenția medicii Academiei Americane de Oftalmologie. Studiile arată că mai mult timp petrecut în aer liber în lumină naturală reduce acest risc.

Ce complicații poate cauza miopia

Pe termen lung, miopia este asociată cu anumite complicații oculare. Cu cât gradul de miopie este mai mare, cu atât riscurile sunt mai mari pentru persoanele afectate. Afecțiunea se poate clasifica în:

  • miopie mică (mai puțin de 3 dioptrii);
  • medie (între 3 și 6 dioptrii);
  • miopie mare (peste 6 dioptrii);
  • miopie forte (peste 9 dioptrii).

Când miopia este mare sau forte, există riscul dezlipirii de retină. Forma alungită a ochiului face ca țesuturile, inclusiv retina, să se întindă și subțieze, devenind mai fragile. Retina se poate desprinde de peretele ocular, ceea ce poate duce la orbire în lipsa unui tratament prompt și adecvat. Dezlipirea de retină este considerată o urgență medicală. În cazul persoanelor cu miopie mare, sunt foarte importante controalele oftalmologice periodice pentru a verifica starea retinei.

Miopia mare se asociază, de asemenea, cu un risc mai mare de:

  • glaucom;
  • cataractă;
  • degenerescență maculară;
  • ambliopie sau așa-numitul „ochi leneș”.

Ochelarii sunt foarte importanți pentru persoanele care suferă de miopie

Ochelarii de vedere sau lentilele de contact sunt cea mai ușoară și mai utilizată soluție de a corecta vederea încețoșată. Pentru că miopia crește de obicei odată cu vârsta, lentilele trebuie schimbate periodic. 

Ochelarii „de distanță” au dioptrii negative (cu minus). De exemplu, dacă ai o miopie  de +2 dioptrii, vei avea nevoie de ochelari cu lentile de -2 dioptrii. Lentilele sunt sferice concave sau divergente și focalizează lumina pe retină, astfel încât obiectele să apară mai clar. Acest lucru nu doar că îmbunătățește vederea și fac posibile activități precum condusul sau privitul la televizor, dar elimină, de asemenea, oboseala oculară și durerile de cap asociate miopiei.

Purtarea ochelarilor de vedere este foarte importantă și pentru că pot ajuta la prevenirea sau reducerea riscului de complicații asociate cu miopia, cum ar fi dezlipirea de retină. Prin corectarea vederii încețoșate, se reduce tensiunea excesivă exercitată asupra retinei.

Cum tratăm miopia

Ochelarii și lentilele de contact oferă o corecție temporară a vederii și nu opresc creșterea dioptriilor. La adulți, acest viciu de refracție poate fi corectat permanent printr-o operație de reducere a dioptriilor. O condiție importantă pentru a putea recurge la operație este ca miopia să fie stabilizată. 

Cele două tipuri principale de chirurgie refractivă sunt chirurgia refractivă cu laser și chirurgia cristalinului în scop refractiv. 

Chirurgia refractivă cu laser

Cu ajutorul laserului, se poate remodela curbura corneei pentru a focaliza lumina cu o precizie mai mare pe retină. Există mai multe metode de chirurgie cu laser, cele mai utilizate fiind:

  • LASIK
  • Epi-LASIK
  • PRK
  • SMILE

Aceste proceduri nu necesită internare în spital și se efectuează cu anestezie locală. Rata de succes este foarte mare, dar sunt și situații în care intervențiile cu laser nu corectează în totalitate vedere, iar pacienții vor avea în continuare nevoie de ochelari.

Chirurgia cristalinului în scop refractiv

În cadrul acestei operații, lentila din interiorul ochiului care poartă numele de cristalin este înlocuită cu un cristalin artificial, la fel ca în operația de cataractă. Pentru corecția miopiei, cristalinul artificial are o putere dioptrică adaptată nevoilor ochiului respectiv. Odată implantat, el rămâne funcțional pentru tot restul vieții. 

Un alt tip de intervenție pentru corectarea miopiei se realizează prin implantarea unor dispozitive medicale (implante fakice) între cornee și cristalinul natural al ochiului sau în spatele irisului. Ele nu înlocuiesc cristalinul, ci adaugă o lentilă suplimentară care îmbunătățește focalizarea luminii pe retină. Aceste intervenții sunt indicate de obicei persoanelor care au miopie forte. Discută cu medicul tău oftalmolog despre opțiunile de tratament potrivite nevoilor tale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce este luteina. Cum poate asigura sănătatea ochilor
Ce este luteina. Cum poate asigura sănătatea ochilor
Ce este luteina. Cum poate asigura sănătatea ochilor
Reclamă
PARTENERI
icon