Ce este meningita meningococică. Cum se poate preveni și cum se manifestă

Publicat: 16 octombrie 2024, 10:53

Meningita meningococică este o infecție bacteriană gravă care poate provoca leziuni ale organelor interne, iar în cazurile grave, decesul pacientului. Boala se tratează cu antibiotice și se recomandă ca tratamentul să fie administrat cât mai rapid. Vaccinul rămâne cea mai bună modalitate de prevenție. Află ce este meningita meningococică.

Termenul de meningită meningococică include orice tip de infecție cauzată de bacteria Neisseria meningitidis, care poartă denumirea și de meningococ. Acest tip de bacterie poate infecta meningele și sângele. Infecțiile pot fi grave, chiar fatale. Cele două boli se numesc meningită meningococică și septicemie meningococică.

Ce este meningita meningococică

Cuvântul „meninge” se referă la cele trei membrane care acoperă sistemul nervos central, care se alcătuiește din măduva spinării și creier. Meningita se manifestă prin inflamația meningelor și poate apărea în boala meningococică. Însă, nu toate cazurile de meningită au la bază germenul care determină boala meningococică.

Bacteria care provoacă acest tip de meningită implică cinci tipuri. Acestea sunt tipurile A, B, C, Y și W pentru care există vaccinuri. În România există două tipuri de vaccinuri: vaccinul meningococic conjugat ACWY și vaccinul meningococic grup B.

Neisseria meningitidis este cea mai des întâlnită cauză a meningitei bacteriene la copii și adolescenți. La adulți, este a doua cea mai întâlnită, potrivit WebMD.

Cum se manifestă meningita meningococică

Meningita meningococică poate determina mai multe simptome, precum: durere de cap, febră, senzație de greață, vărsături, diaree, rigiditatea gâtului, fotofobie (sensibilitate exagerată la lumină), o erupție cutanată formată din puncte de culoare închisă în nuanțe de roșu și violet sau o zonă de dimensiuni mari cu aspect de vânătaie.

Totodată, pot apărea și alte semne mai puțin întâlnite ale meningitei meningococice, cum ar fi: lipsa apetitului, dureri musculare, dureri articulare, dificultăți la mers, dificultăți de a sta în poziție verticală, stări de confuzie, stări de iritabilitate sau stări de somnolență.

În cazul copiilor mici, simptomele pot include refuzul de a mânca, stări de agitație, senzație de slăbiciune sau o stare foarte puternică de oboseală, conform Cleveland Clinic.

Pentru a clarifica ce este meningita meningococică, reține că poate fi contagioasă și se poate transmite de la o persoană la alta. Poți contracta boala meningococică dacă stai mai mult timp în contact apropiat cu o persoană infectată. Aceasta se poate răspândi prin salivă și mucus. Cei mai expuși riscului sunt copiii, adolescenții și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Totuși, germenul care o cauzează boala meningococică nu supraviețuiește mult timp în afara corpului, de aceea nu poate rezista pe suprafețele obiectelor.

Cum se poate preveni și cum se poate trata

Diagnosticarea bolii meningococice poate fi dificilă, deoarece simptomele se aseamănă cu cele ale altor boli, cum ar fi gripa. Medicul poate avea nevoie să preleveze probe de sânge și să efectueze o puncție lombară, mai precis o puncție rahidiană, pentru a testa lichidul cefalorahidian. În unele situații, poate necesita o tomografie computerizată (CT) și alte investigații.

Tratamentul pentru meningita meningococică constă în administrarea antibioticelor, cum ar fi penicilina sau ceftriaxona, administrate intravenos, de obicei timp de 5-7 zile. Medicii prescriu uneori steroizi și alte medicamente pentru a controla inflamația de la nivelul creierului.

În funcție de severitatea simptomelor, bolnavul poate avea nevoie de alte îngrijiri de urgență pentru a trata problemele legate de infecție. Aceasta poate include: medicamente pentru creșterea tensiunii arteriale, fluide admnistrate intravenos și suport respirator. În cazurile foarte severe poate fi nevoie de terapie intensivă în spital.

În ultima săptămână, în România au fost înregistrate trei cazuri de persoane infectate cu meningită meningococică și două decese, potrivit G4Media.ro.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI