Indicele de rotunjime corporală (IRC) este o nouă metodă de a evalua riscurile asociate excesului ponderal. Medicii susțin că poate oferi o imagine mai completă a compoziției corporale, în comparație cu indicele de masă corporală (IMC). Află în continuare de ce este mai elocvent și cum se calculează.
Indicele de masă corporală este un instrument utilizat pe scară largă încă din anii 1980 pentru a clasifica greutatea corporală și a evalua riscurile asociate excesului ponderal. Cu toate acestea, este contestat pentru limitările sale, deoarece nu reușește să calculeze cu precizie distribuția grăsimii pe corp și cantitatea de masă musculară.
Ce este indicele de rotunjime corporală
Astăzi, riscurile pentru sănătate ale grăsimii abdominale (viscerale) sunt bine cunoscute, conform Harvard Medical School. Grăsimea care înconjoară organele din cavitatea abdominală se asociază cu hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul și anumite tipuri de cancer.
Pentru calcularea IMC, sunt necesare doar două măsurători: greutatea și înălțimea. În funcție de acestea, se stabilește dacă o persoană este prea mică, normală, supraponderală sau obeză. Totuși, IMC nu poate estima cât din greutatea sa provine din mușchi și unde se localizează grăsimea corporală.
Mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea, iar neajunsul acestui indicator este că poate supraestima grăsimea corporală la persoanele cu multă masă musculară. De exemplu, un sportiv de performanță ar putea fi clasificat ca obez conform IMC-ului său, în timp ce o persoană cu sindrom metabolic ar putea fi diagnosticată greșit din cauza greutății sale corporale „sănătoase”.
Ce avantaje are indicele de rotunjime corporală
Indicele de rotunjime corporală (IRC) se calculează pe baza mai multor măsurători:
- circumferința taliei;
- înălțimea;
- greutatea;
- opțional, circumferința șoldurilor.
Acest nou indicator reflectă mai exact distribuția grăsimii, în special a celei viscerale, fiind mai relevant pentru evaluarea sănătății, în special în cazul persoanelor cu greutate normală, dar cu grăsime abdominală în exces. Practic, IRC exprimă cât de „rotundă” este zona mediană a corpului în raport cu înălțimea.
IRC a fost propus pentru prima dată în 2013. Diana M. Thomas, doctor în matematică și profesor la Academia Militară West Point a Statelor Unite, a fost autoarea primului studiu care a detaliat conceptul. „Totul are legătură cu geometria. Dacă ne uităm la indicele de masă corporală, putem găsi o explicație geometrică”, a explicat pentru Healthline.
Folosind greutatea și înălțimea ca variabile, se creează o imagine a unui cerc, dar acest cerc poate fi oval, cilindric sau complet rotund.
IRC se bazează pe conceptul de „excentricitate”, folosit de Johannes Kepler pentru a măsura forma orbitelor planetare. Excentricitatea descrie cât de rotundă (precum un cerc) sau cât de alungită (precum o elipsă) este o formă. Ea reprezintă un număr între zero, pentru un cerc perfect, și unu.
„Pentru IMC, folosim doar două măsurători: greutatea și înălțimea. Pentru indicele de rotunjime corporală, folosim câteva măsurători suplimentare ale corpului uman pentru a reflecta forma acestuia”, detaliază matematiciana Diana M. Thomas.
Cum se calculează și interpretează IRC
Indicele de rotunjime corporală este un instrument aproape la fel de ușor utilizat ca indicele de masă corporală. Nu trebuie să știi fizică sau geometrie pentru a face acest calcul. Ai nevoie doar de câteva măsurători (înălțime, greutate, talie și, opțional, șolduri), pe care le poți introduce ușor într-un calculator online.
Cu cât valoarea obținută în urma acestui calcul este mai mare, cu atât corpul este mai rotund și riscurile pentru sănătate sunt mai mari, în special din cauza acumulării de grăsime abdominală.
Un studiu publicat în 2024 în JAMA Network Open a verificat acuratețea acestui nou indicator. Cercetătorii au evaluat IRC pe baza unor date colectate între 1999 și 2018 de la aproape 33.000 de adulți americani cu o vârstă medie de 46 de ani.
Pe durata celor 19 ani de studiu, persoanele cu un IRC de 6,9 au avut un risc de mortalitate din toate cauzele cu 49% mai crescut față de cele care s-au încadrat în intervalul considerat normal.
Cercetarea a arătat că riscul de deces asociat indicelui de rotunjime corporală înregistrează o evoluție în formă de „U”. Atât valorile foarte ridicate, cât și cele foarte scăzute sunt asociate cu riscuri pentru sănătate.
În mod surprinzător, și persoanele cu un IRC mai mic de 3,4 au avut un risc de mortalitate cu 25% mai mare, ceea ce indică faptul că și persoanele foarte slabe pot avea probleme de sănătate asociate. Motivele pot fi subnutriția, masa musculară redusă sau anumite boli care afectează greutatea.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.