Ce este hormonul de creștere. Factori care îi pot influența secreția

Publicat: 5 aprilie 2024, 07:01

Hormonul de creștere are un rol important în dezvoltarea și menținerea sănătății organismului. Bogdan Pascu, medic endocrinolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce este hormonul de creștere.

Bogdan Pascu a explicat ce rol are hormonul de creștere în dezvoltarea copiilor, a precizat când încep nivelurile acestuia să scadă în corp și a prezentat mai multe metode naturale de îmbunătățire a nivelurilor acestei substanțe.

Ce este hormonul de creștere

Hormonul de creștere îndeplinește mai multe funcții importante în corpul uman, inclusiv susținerea capacității de vindecare. În primul rând, hormonul de creștere stimulează creșterea copiilor. După 8-10 luni de la naștere, începe să acționeze din ce în ce mai mult. Acesta susține dezvoltarea oaselor și mușchilor în cazul copiilor, împreună cu alți hormoni. Pentru a putea acționa, hormonul de creștere are nevoie de un rol permisiv al hormonilor tiroidieni.

Pentru copii, hormonul de creștere îndeplinește un alt rol în prima parte a vieții, față de cel pe care îl ocupă pentru adulți. Practic, are două roluri distincte, în funcție de etapă. O dată cu avansarea în vârstă hormonul de creștere începe să scadă. Acționează mult în prima fază a copilăriei și adolescenței, când se desfășoară pubertatea cu niveluri foarte ridicate ale hormonilor de creștere și apar momente în care organismul se dezvoltă brusc.

,,Acel salt pe care îl vedem la toți băieții și la toate fetele în perioada pubertății este foarte mult coordonat de hormonul de creștere și de hormonii steroizi. Toți fac această creștere a copilului, această dezvoltare.”

– Bogdan Pascu, medic endocrinolog

Dacă te întrebi ce este hormonul de creștere, ia în considerare că în perioada adultă, acesta începe să scadă. După 20-30 de ani se observă o reducere importantă a acestui hormon, de aceea se poate încerca ridicarea nivelurilor sale. Hormonul creștere se poate menține la niveluri ridicate cu ajutorul unor metode simple care pot fi aplicate atât adulților, cât și copiilor. În general, copiii își doresc să fie mai înalți, în special băieții.

Exerciții fizice

Exercițiul fizic este principalul stimulator al hormonului de creștere. El ajută la creșterea cu aproximativ 300-500% a nivelului hormonului de creștere. Astfel, se exersează mușchii care primesc semnal că trebuie să se adapteze să se dezvolte, ceea ce mărește nivelurile acestei substanțe.

Dacă vrei să înveți ce este hormonul de creștere, gândește-te că orice stare care creează o necesitate de energie favorizează producția de energie sau ajută la obținerea unei energii mai mari pentru musculatură, creier și oase.

,,Orice stare care produce un necesar de energie, cum este exercițiul fizic, automat stimulează producerea hormonului de creștere.” – Bogdan Pascu, medic endocrinolog

Somn

Atât pentru copii, cât și pentru adulți, somnul este foarte important, mai ales o anumită parte a acestuia. De cele mai multe ori, somnul se împarte în unde lente, mai exact prima parte somnului, urmat de REM, a doua parte a somnului.

Se recomandă să adormi cât mai devreme pentru că în prima parte undele Delta ale somnului stimulează hormonul de creștere. Este indicat să prinzi intervalul orar de la ora 10 până la ora 2 noaptea pentru că atunci se defășoară secreția de hormoni de creștere.

Odată ce reții ce este hormonul de creștere, amintește-ți că nu se consumă alimente înainte de culcare. În general, se așteaptă 2-3 ore înainte de culcare, astfel încât să înceapă să se secrete hormonul de creștere.

,,Dacă mănânci, în special un aliment dulce sau un carbohidrat înainte de culcare, inhibi secreția de hormoni de creștere. Este o informație interesantă pentru copiii, adolescenții și adulții, care vor să aibă hormoni de creștere, vor să aibă rezultate mai bune la sport și vor să se vadă că merg la sală.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI