Ce este boala celiacă. Care sunt simptomele și cum o poți trata

Publicat: 29 iunie 2024, 08:15

Boala celiacă este o problemă a sistemului imunitar fiind recunoscută ca boală autoimună. Dacă suferi de această afecțiune, atunci când mănânci gluten, corpul îți atacă intestinul subțire. Astfel, pot apărea alte probleme de sănătate și se poate să nu mai asimilezi toate substanțele nutritive de care ai nevoie. Află ce este boala celiacă.

Nu există medicamente care să poată trata boala celiacă. Singura modalitate de a o ține sub control se rezumă la excluderea glutenului din dietă pe tot parcursul vieții. Poate fi o decizie dificilă deoarece glutenul se regăsește în multe alimente.

Ce este boala celiacă

Boala celiacă este cea mai severă formă a intoleranței la gluten. Organismul tratează glutenul ca pe un invadator străin. Sistemul imunitar îl atacă, inclusiv mucoasa intestinului. Aceste simptome pot dăuna pereților intestinali și pot cauza: deficiențe de nutrienți, anemie, probleme digestive severe și un risc crescut de apariție a multor afecțiuni.

Cele mai frecvente simptome ale bolii celiace sunt: disconfort digestiv, afectarea țesuturilor din intestinul subțire, diaree, constipație, balonare, oboseală, dureri de cap, iritații ale pielii, pierdere în greutate inexplicabilă sau depresie.

Glutenul este o familie de proteine, care se regăsește în cereale, cum ar fi: grâul, secara, speltul sau orzul, potrivit Medical News Today. Glutenina și gliadina sunt cele două proteine ​​principale din gluten. Gliadina cauzează majoritatea efectelor adverse ale glutenului asupra sănătății.

Când făina se combină cu apa, proteinele din gluten formează o substanță lipicioasă, cu o consistență asemănătoare unui lipici. Această proprietate face aluatul elastic și oferă pâinii capacitatea de a crește în timpul coacerii. De asemenea, asigură o textură moale.

Urmează o dietă fără gluten

Odată ce afli ce este boala celiacă, se recomandă să urmezi o dietă strictă fără gluten. Consumul de alimente fără gluten lasă intestinul subțire să se vindece și oprește inflamația. De aceea, va fi nevoie să eviți orice alimente, care conțin grâu sau făină de grâu. De asemenea, se recomandă să eviți alte alimente cu gluten, cum ar fi: grișul, făina Graham, malțul sau farina.

Ai nevoie să ceri sfatul medicului pentru a afla dacă poți mânca ovăz. Unii oameni cu boală celiacă tolerează ovăzul. Eventual, poți încerca să consumi ovăz, fără gluten. Odată ce începi o dietă fără gluten, intestinele ar trebui să-și revină pentru a putea absorbi din nou nutrienții necesari zilnic, conform WebMD.

Analizează alimentele preparate

Când suferi de boala celiacă, acordă mare atenție alimentelor procesate. Făina de grâu se folosește la prepararea multor produse, inclusiv în cele la care s-ar putea să nu te aștepti. Printre acestea se pot număra: supele la plic, înghețata, sosurile pentru salate, batoanele de bomboane, cafeaua instant, carnea la conservă, pastele, produsele de patiserie, iaurtul, ketchupul și muștarul.

Citește prospectele

Odată ce afli ce este boala celiacă, poate fi util să citești prospectele. Glutenul poate fi prezent în multe medicamente cu sau fără prescripție medicală și în suplimente alimentare. Amidonul de grâu se folosește în mod obișnuit ca agent de legare în tablete și capsule.

Glutenul se găsește și în unele produse nutritive pe bază de plante, paste de dinți, apă de gură și produse cosmetice, cum ar fi rujul.

Ia suplimente

Uneori persoanele cu boala celiacă pot avea deficiențe de substanțe nutritive, deoarece corpul lor nu le absoarbe în mod corespunzător. Cele mai frecvente deficiențe includ: calciu, zinc, fier, vitamina D, magneziu, folat și niacină (vitamina B3).

De asemenea, alege corect suplimentele alimentare. Acestea se consumă în doze optime și sunt selectate astfel încât să nu interacționeze cu medicamentele.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI