Astmul alergic este cel mai frecvent întâlnit tip de astm. Simptomele care însoțesc această afecțiune se dezvoltă după ce inhalezi alergeni, cum ar fi polenul, acarienii de praf sau mucegaiul. Află ce este astmul alergic și ce poți face pentru a-l gestiona.
Aproximativ 90% dintre copiii cu astm bronșic au alergii și aproximativ 50% dintre adulții cu astm bronșic suferă de alergii. Dacă ai astm bronșic, indiferent dacă este alergic sau non-alergic, acesta se agravează de obicei după ce execuți exerciții în aer rece sau după ce respiri fum, praf sau vapori. Uneori, chiar și un miros puternic îl poate declanșa.
Ce este astmul alergic
Rolul sistemului tău imunitar este de a te proteja împotriva bacteriilor și virusurilor. Dacă suferi de alergii, o parte a acestuia a devenit prea activă. Aceasta poate ataca substanțe inofensive, cum ar fi mătreața de pe scalpul animalelor sau polenul, care poate ajunge în: nas, plămâni, ochi și piele. Printre cele mai des întâlnite alergii se numără alergia la polenul de ambrozie, o afecțiune ce apare în general toamna, când planta înflorește.
Dacă suferi de astm alergic, căile respiratorii devin foarte sensibile la anumiți alergeni sau iritanți chimici. Odată ce aceștia intră în corp, sistemul imunitar reacţionează în mod exagerat. Atunci mușchii din jurul căilor respiratorii se strâng. Căile respiratorii devin inflamate și, în timp, sunt acaparate de un mucus gros.
Indiferent dacă ai astm alergic sau astm non-alergic, simptomele se pot manifesta asemănător. Printre acestea se pot regăsi: respirație zgomotoasă, tuse, scurtarea respirației, senzație de disconfort în piept sau respirație rapidă.
După ce afli ce este astmul alergic, reține că medicul îți poate efectua teste pentru a stabili cauza astmului alergic. Printre cele mai frecvent întâlnite metode se pot regăsi:
- Înțeparea pielii cu o cantitate mică de alergen și măsurarea dimensiunii umflăturilor roșii 20 de minute mai târziu;
- Efectuarea unui test de sânge cunoscut sub numele de test specific IgE sau sIgE.
Printre cei mai întâlniți alergeni care pot provoca astm alergic se numără: polenul, acarienii de praf, mucegaiul și părul de animale, mai ales de rozătoare, pisici sau câini, conform Healthline.
Cum se tratează astmul alergic
Astmul alergic nu se poate vindeca, dar se poate gestiona cu ajutorul unor schimbări în stilul de viață și prin administrarea unor medicamente specifice. În general, se recomandă să eviți să inhalezi alergeni. Poți face acest lucru dacă urmezi câteva sfaturi:
- Controlează umiditatea interioară cu un dezumidificator;
- Stai în casă când nivelurile de polen se mențin ridicate;
- Evită să respiri acarieni de praf;
- Păstrează-ți bucătăria și baia curate;
- Alege filtrele de aer cu atenție;
- Poartă o mască cu filtru HEPA dacă desfășori activități în aer liber.
Odată ce ți se spune ce este astmul alergic, poți cere mai multe detalii despre medicamentele care se administrează pentru a gestiona această afecțiune. Chiar dacă adopți câteva schimbări în stilul de viață, când dezvolți astm alergic de obicei ai nevoie de un tratament prescris de medic.
Printre cele mai frecvent utilizate medicamente se pot regăsi: spray-uri nazale decongestionante, spray-uri nazale cu steroizi, antihistamice, corticosteroizii inhalatori și bronhodilatatoare, potrivit WebMD.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.