Ce alimente să incluzi într-o dietă fără gluten. Cum le poți consuma

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 iunie 2024, 08:08

Boala celiacă, intoleranțele sau alergiile la gluten, te pot împinge să cauți constant modalități de a exclude această substanță din dietă. Poate fi o sarcină foarte dificilă deoarece poate fi prezent în compoziția multor produse. Află ce alimente să incluzi într-o dietă fără gluten.

Reclamă

Există multe alimente, care nu conțin gluten, în mod natural. În această categorie intră: legumele, fructele, carnea de pasăre, produsele lactate, peștele, fructele de mare, leguminoasele și nucile. Iarba de grâu și iarba de orz pure nu au gluten, dar dacă nu sunt recoltate și procesate corect, poate apărea un risc al contaminării cu gluten.

Ce alimente să incluzi într-o dietă fără gluten

Glutenul este termenul dat unui grup de proteine ​​care se găsesc în unele cereale. La coacere, glutenul conferă aluatului elasticitatea și creează o textură specifică, asemănătoare cu cea a firimiturilor din pâine și prăjituri, potrivit BBC Good Food.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele leguminoase, cereale, semințe și alte alimente bogate în amidon nu conțin gluten. Printre acestea se numără: fasolea, semințele de chia, ovăzul fără gluten, meiul, semințele de in, cartoful, quinoa, orezul, sorgul, făina de nuci și soia.

Totuși, unele cereale care în mod natural nu conțin gluten, pot căpăta gluten din cauza contactului încrucișat cu cerealele care conțin gluten. Această situație se poate întâmpla în timpul recoltării și procesării în fabrici.

Reclamă

Alimentele proaspete minim procesate sunt o parte esențială a unei diete sănătoase fără gluten. Este foarte important să-ți bazezi alimentația pe: fructe, legume, carne și alte grupuri de alimente sănătoase.

De asemenea, fii atent ca pe etichetele produselor să scrie: fără gluten. Multe produse par să nu-l aibă în compoziție, de aceea este indicat să verifici ce scrie pe lista cu ingrediente.

Legume și fructe proaspete

Dacă vrei să afli ce alimente să incluzi într-o dietă fără gluten, începe cu fructele și legumele proaspete și congelate, care nu conțin gluten. Cu toate acestea, este important să citești etichetele de pe orice fructe și legume procesate, inclusiv de pe fructele uscate și smoothie-urile semi-preparate. De exemplu, cartofii congelați și ambalați nu sunt întotdeauna fără gluten.

Reclamă

Cereale fără gluten

Multe cereale conțin gluten sau ingrediente pe bază de grâu. Poți verifica eticheta pentru a vedea ce se menționează în compoziție. Fulgii de porumb și cerealele de orez expandat pot conține aromă sau extract de malț, care conține gluten.

De asemenea, poți încerca să consumi ovăz pur. Deseori, acesta este recoltat și procesat cu același echipament care se folosește pentru grâu și, prin urmare, se poate contamina ușor. Majoritatea persoanelor tolerează ovăzul pur și necontaminat, dacă se consumă cu moderație, conform Celiac Disease Foundation.

Unii oameni cu boala celiacă au o reacție imună la avenina din ovăz, o proteină asemănătoare glutenului. În acest caz, ar trebui să evite orice soi de ovăz, chiar și pe cel etichetat ca fiind fără gluten.

Băuturi

Dacă nu știi ce alimente să incluzi într-o dietă fără gluten, poți opta pentru diferite băuturi. Majoritatea băuturilor nu au în compoziție gluten, cum ar fi o parte dintre sucurile naturale. În schimb, băuturile alcoolice necesită mai multă atenție. O parte dintre acestea pot conține gluten și pot fi ușor confundate cu celelalte.

Supe și sosuri fără gluten

Supele și sosurile sunt una dintre cele mai mari surse de gluten ascuns, deoarece mulți producători folosesc grâul ca agent de îngroșare. Se recomandă să citești eticheta oricărei supe semi-preparate sau conservate, acordând o atenție deosebită celor care au la bază smântână.

De asemenea, poți consuma alimente antiinflamatoare care previn bolile cronice: ulei de măsline, avocado, roșii, ciuperci, struguri, ceai verde sau fructe de pădure.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
Reclamă
PARTENERI
icon