Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze sănătatea? Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe scaun

Publicat: 5 februarie 2025, 07:46

Orele multe petrecute stând jos sunt periculoase pentru sănătate chiar dacă faci mișcare conform recomandărilor, susține un nou studiu. Sedentarismul predispune la boli cardiovasculare și crește riscul de deces. Află ce se întâmplă dacă stai prea mult pe scaun și cât timp este prea mult. 

Majoritatea populației nu atinge nivelul minim de activitate fizică recomandat. Statisticile arată că doar 30% dintre persoanele cu vârsta peste 15 ani respectă recomandările OMS. 

Ghidurile medicale sunt foarte clare cu privire la durata minimă de activitate fizică recomandată pentru menținerea sănătății. Adulții ar trebui să facă săptămânal cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobică de intensitate moderată sau cel puțin 75-150 de minute de intensitate crescută (sau o combinație între cele două), conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Cu toate acestea, nu specifică exact unde este limita periculoasă a sedentarismului, mai exact numărul de ore de stat jos pe zi care afectează sănătatea. Un studiu publicat recent în Journal of the American College of Cardiology a încercat să identifice mai clar cât de mult afectează lipsa mișcării sănătatea cardiovasculară și care este pragul periculos. 

Câte ore pe zi ești sedentar

Cercetătorii de la Mass General Brigham, un sistem integrat de sănătate, au analizat activitatea fizică a aproape 90.000 de persoane. Acestea au purtat dispozitive de monitorizare timp de o săptămână. Analiza a urmărit:

  • timpul total de exerciții fizice;
  • intensitatea exercițiilor;
  • perioada de sedentarism.

Sedentarismul a fost definit ca orice perioadă de veghe petrecută stând jos, întins sau în poziție relaxată. Somnul și statul în picioare nu au fost considerate comportamente sedentare.

Studiul a arătat că media timpului sedentar a fost de 9,4 ore/zi. Participanții au fost împărțiți în 4 grupuri, în funcție de nivelul de activitate fizică:

  • Cel mai sedentar grup: peste 10,6 ore de sedentarism pe zi;
  • Al doilea grup: între 9,5 și 10,6 ore/zi;
  • Al treilea grup: între 8,2 și 9,4 ore/zi;
  • Cel mai activ grup: sub 8,2 ore/zi.

„10,6 ore poate părea mult, dar, dacă luăm în considerare un loc de muncă la birou și câteva ore de TV seara, se adună rapid”, spune dr. Shaan Khurshid, unul dintre autorii studiului, specialist în electrofiziologie cardiacă la Massachusetts General Hospital.

Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe scaun

Participanții la studiu au fost monitorizați timp de 8 ani, iar cercetătorii au urmărit câți dintre ei au dezvoltat afecțiuni cardiovasculare. Cercetarea a arătat că persoanele din grupul cel mai sedentar (peste 10,6 ore pe zi) aveau un risc mai mare de a suferi de:

  • Fibrilație atrială, un tip de aritmie care poate duce la formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații;
  • Insuficiență cardiacă, o afecțiune în care inima nu mai pompează sângele eficient;
  • Infarct miocardic, o urgență medicală cauzată de blocarea fluxului de sânge către inimă.

Cecetătorii au înregistrat și decesele de cauze cardiace survenite pe durata studiului.

Persoanele din grupul cel mai sedentar au avut un risc cu 40% mai mare de insuficiență cardiacă și cu 60% mai mare de deces cardiovascular. Cu cât pragul de 10,6 ore de sedentarism pe zi era depășit mai des, cu atât riscurile cardiovasculare erau mai mari. 

Exercițiile fizice nu anulează complet efectele sedentarismului

O altă observație surprinzătoare a studiului a fost că statul jos îndelungat a crescut riscul de boli cardiovasculare chiar și la persoanele care făceau exerciții fizice conform recomandărilor.

„Activitatea fizică este benefică, dar nu elimină complet riscurile asociate comportamentului sedentar excesiv. Chiar dacă faci sport, reducerea timpului de inactivitate rămâne importantă”, subliniază dr. Khurshid.

Totuși, limitarea sedentarismului aduce unele beneficii cardiovasculare. Tranziția de la sedentarism la activități ușoare a fost asociată cu un risc mai mic de insuficiență cardiacă și deces cardiovascular. Orice tip de mișcare ușoară este benefică, inclusiv mersul pe jos și statul în picioare, susțin cercetătorii.

„Dacă poți integra în ziua ta orice activitate care diminuează timpul sedentar, studiul nostru sugerează că acest lucru îți va îmbunătăți sănătatea cardiovasculară”, concluzionează dr. Khurshid. Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor motiva oamenii să facă schimbări oricât de mici pentru a se bucura de o viață sănătoasă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentele esențiale care pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce rol pot avea în dieta ta
Alimentele esențiale care pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce rol pot avea în dieta ta
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: prin ce se deosebesc cele două afecțiuni
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: prin ce se deosebesc cele două afecțiuni
PARTENERI