Cât de sănătos este consumul de jeleuri. Care sunt beneficiile și efectele adverse ale acestor dulciuri

Publicat: 26 decembrie 2024, 07:33

Jeleul este o substanță transparentă care se prepară de obicei din suc de fructe, zahăr și pectină. Chiar dacă nu are un conținut foarte nutritiv, multe persoane îl consumă ca desert. Descoperă cât de sănătos este consumul de jeleuri.

O parte dintre oameni confundă jeleul cu dulceața. O modalitate de a face diferența între cele două este că dulceața se prepară folosind bucăți de fructe în loc de suc. Astfel, pregătirea sa îi oferă o textură mai consistentă decât cea a jeleului.

Cât de sănătos este consumul de jeleuri

Jeleul este destul de bogat în zahăr și include puține vitamine și minerale în compoziția sa. De cele mai multe ori, conține câțiva nutrienți, precum: calciu, potasiu, colină, sodiu, fibre și alți carbohidrați.

În general, dacă sunt consumate în cantități reduse, jeleurile nu pot afecta sănătatea organismului. În același timp, pot reduce riscul de a te confrunta cu unele efecte adverse.

Pot reduce factorii de risc cardiometabolici

Consumul de jeleuri ar putea reduce colesterolul din sânge, lipoproteinele cu densitate joasă (colesterolul LDL, denumit și colesterol rău) și inflamația. De exemplu, consumul de jeleuri din dude bogate în antociani, alături de o masă bogată în grăsimi poate reduce factorii de risc cardiometabolici. Antocianina din dude poate fi responsabilă pentru acest beneficiu, oferit parțial de proprietăților sale antioxidante.

Pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Dacă jeleul se prepară din fructoză, nivelul zahărului din sânge nu crește la fel de mult, deoarece fructoza are un indice glicemic scăzut, conform VeryWellFit. Acest aspect poate contribui la menținerea unui echilibru al zahărului din sânge, chiar dacă este o gustare dulce.

Pot oferi niveluri ridicate de energie

Dacă te întrebi cât de sănătos este consumul de jeleuri, gândește-te că jeleul adaugă carbohidrați în alimentație, iar carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului. Această energie poate contribui la menținerea funcțiilor de bază ale corpului și a altor mișcări suplimentare ale sale, cum ar fi exercițiile fizice.

Pot diminua riscul de boli cardiace

În general, jeleul de struguri se pregătește din struguri Concord. Acești struguri de culoare violet închis au coji și semințe care conțin polifenoli, substanțe chimice vegetale asociate cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Acestea pot scădea riscul de a suferi de boli de inimă.

Pot susține sănătatea intestinală

Pectina are efecte prebiotice, ceea ce înseamnă că poate hrăni bacteriile bune prezente în intestine, ceea ce le poate stimula dezvoltarea. Astfel, poate îmbunătăți sănătatea intestinală și, în același timp, poate preveni mai multe boli, potrivit Healthline.

Pot cauza reacții alergice

Când vrei să afli cât de sănătos este consumul de jeleuri, reține că persoanele care au alergie alimentară la polen ar trebui să evite jeleul, deoarece fructele sunt un declanșator frecvent. Cei cu alergii la polenul de mesteacăn sunt deseori afectați de consumul de: cireșe, mere, kiwi, piersici, pere și prune.

Pot provoca inflamație

Deoarece tipul de acid citric folosit de producători diferă de cel din fructe și legume, poate cauza unele efecte adverse. Acesta poate provoca inflamații la persoanele care prezintă unele predispoziții genetice. În plus, ar putea avea unele efecte potențial dăunătoare asupra sănătății ficatului și țesutului creierului. De asemenea, din cauza nivelurilor ridicate de zahăr, consumul de jeleuri poate slăbi sistemului imunitar.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Riscurile consumului excesiv de ciocolată. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare
Riscurile consumului excesiv de ciocolată. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare
Apa alcalină: caracteristici, beneficii și efecte adverse
Apa alcalină: caracteristici, beneficii și efecte adverse
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
PARTENERI