Care sunt efectele căldurii asupra creierului. Cum ne influențează gândirea și comportamentul

Publicat: 17 august 2024, 07:04

Dincolo de disconfortul pe care ni-l provoacă temperaturile crescute, cercetările arată că ele ne afectează performanțele cognitive și comportamentul. În zilele caniculare, tindem să fim mai irascibili, agresivi și impulsivi. Află mai multe despre efectele căldurii asupra creierului. 

Dacă nu te simți în cea mai bună formă în zilele călduroase de vară și nu dai randament la serviciu sau ai o stare de nervozitate, de vină ar putea fi temperaturile crescute. 

Care sunt efectele căldurii asupra creierului

Efectele pe care canicula le are asupra noastră nu se limitează la simptomele fizice. Acestea pot provoca și simptome mintale. Pericolele sale imediate sunt insolația, deshidratarea, problemele respiratorii, riscul mai mare de infarct miocardic și alte probleme cardiovasculare.

Totodată, expunerea constantă la căldură ne afectează gândirea și comportamentul. Iată care sunt efectele căldurii asupra creierului:

Performanțele cognitive scad în zilele caniculare

În iulie 2016, dr. Jose Guillermo Cedeño Laurent, cercetător la Harvard la acea vreme, a testat efectele temperaturilor ridicate asupra performanțelor cognitive ale unor tineri, scrie The New York Times. În perioada respectivă, un val de căldură a lovit orașul Boston, temperaturile diurne ajungând la circa 33°C, timp de cinci zile consecutiv. 

În cadrul unui experiment, 44 de studenți care locuiau în cămine cu aer condiționat sau fără au dat teste de matematică și autocontrol cu cinci zile înainte de creșterea temperaturii, în fiecare zi în timpul valului de căldură și două zile după.

În cele mai fierbinți zile, studenții din căminele fără aer condiționat, unde temperaturile nocturne ajungeau la aproximativ 26°C, au avut rezultate semnificativ mai slabe la teste, în comparație cu studenții cu aer condiționat, ale căror camere rămâneau la o temperatură plăcută de 22°C pe timpul nopții.

Numeroase studii realizate în laboratoare au ajuns la aceeași concluzie ca a dr. Cedeño. Scorurile la testele cognitive scădeau pe măsură ce oamenii de știință ridicau temperatura în încăpere. Un studiu a constatat că o creștere de numai 4°C, până la o temperatură descrisă ca fiind totuși confortabilă, a dus la o scădere medie cu 10% a performanțelor la testele de memorie, viteză de reacție și funcții executive.

Agresivitatea crescută, unul dintre efectele căldurii asupra creierului

În zilele toride, oamenii sunt mai predispuși să folosească un limbaj care incită la ură în mediul online, arăta un studiu din 2022. Și claxoanele în trafic sunt mai multe în perioadele cu temperaturi ridicate, susține o altă cercetare. Dar efectele căldurii asupra creierului depășesc uneori starea de irascibilitate. 

Legătura dintre căldură și agresivitate a fost observată de cercetători analizând rata criminalității. Studiile arată că, în zilele caniculare, au loc mai multe crime, agresiuni și episoade de violență domestică. În cadrul unui experiment din 2019, oamenii au fost mai agresivi față de alții în timp ce jucau într-o cameră fierbinte un joc video special conceput, comparativ cu jocul într-o cameră răcoroasă.

Creșterea agresivității poate fi legată de efectul căldurii asupra cogniției, în special de scăderea autocontrolului, susține dr. Kimberly Meidenbauer, profesor asistent de psihologie la Washington State University. „Tendința ta de a acționa fără a gândi sau incapacitatea de a te opri din a acționa într-un anumit fel par să fie afectate de căldură”, a explicat pentru The New York Times.

Căldura agravează tulburările psihice

În zilele fierbinți de vară, se înregistrează, în medie, cu 8% mai multe vizite în secțiile de urgențe legate de sănătatea mintală, potrivit unui studiu publicat în 2022. Printre tulburările agravate de căldură s-au numărat:

  • tulburările de anxietate și stres;
  • depresia;
  • tulburarea bipolară;
  • schizofrenia;
  • autovătămarea. 

„Ne uităm doar la vizitele la secțiile de urgență, așa că vedem doar cele mai puternice manifestări. Ar putea exista mulți alți oameni care merg la medicul de familie sau la un specialist în sănătate mintală. Sau ar putea fi multe persoane care prezintă simptome, dar care nu vor ajunge niciodată să ia contact cu sistemul medical”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Amruta Nori-Sarma, specialist în sănătate publică și profesor asistent de sănătate ambientală la Boston University School of Public Health, citată de American Psychological Association.

Ce se întâmplă în creier

Cercetătorii au emis mai multe ipoteze care explică efectele căldurii asupra creierului. Un studiu susține că, la temperaturi ridicate, activitatea sistemului nervos parasimpatic și saturația de oxigen din sânge pot fi mai scăzute. Scăderea performanțelor cognitive este efectul acestor fenomene. 

O teorie vehiculată de cercetători este că, în condiții de căldură, resursele creierului sunt redirecționate pentru răcorirea corpului, lăsând mai puțină energie pentru alte funcții. „Dacă direcționezi tot sângele și toată glucoza către zonele cerebrale care se concentrează pe termoreglare, pare foarte probabil să nu ai suficientă energie pentru funcțiile cognitive mai avansate”, explică dr. Kimberly Meidenbauer.

O altă explicație pentru aceste efecte ale căldurii poate fi senzația de disconfort care ne distrage și ne face irascibili. Aceste stări sunt, de fapt, reacții de adaptare ale creierului. Dacă nu te poți răcori, creierul te va face să te simți și mai inconfortabil, astfel încât găsirea unei soluții pentru a supraviețui să devină o prioritate absolută, explică Shaun Morrison, profesor neurochirurg la Oregon Health and Science University, din Statele Unite. 

Problemele de somn cauzate de căldură ar putea juca, de asemenea, un rol. În studiul din Boston, pe măsură ce temperatura creștea, somnul studenților era tot mai perturbat, iar performanțele lor la teste scădeau. Căldura afectează durata și calitatea somnului, iar odihna insuficientă sau de slabă calitate poate să scadă concentrarea.

Cum putem preveni efectele căldurii asupra creierului

Cea mai bună modalitate de a contracara efectele caniculei este să stai cât mai mult timp în spații cu aer condiționat pentru a menține o temperatură corporală confortabilă. Dacă trebuie să ieși în căldură, încearcă să te răcorești cât mai repede posibil ulterior.

Iată ce alte măsuri poți lua:

  • Menține-te hidratat pe tot parcursul zilei. Apa ajută la reglarea temperaturii corpului și previne deshidratarea, care poate afecta funcțiile cognitive;
  • Evită expunerea directă la soare. Cel mai periculos interval este 10.00-16.00;
  • Poartă haine ușoare și largi. Alege materiale naturale cum sunt bumbacul, inul și mătasea, care ajută la evaporarea transpirației și permit pielii să respire;
  • Poartă pălărie de soare. Zona capului este mai predispusă la absorbția căldurii. Pălăriile mențin o temperatură mai scăzută și reduc riscul de supraîncălzire și insolație;
  • Redu efortul fizic intens în zilele caniculare, mai ales la mijlocul zilei;
  • Dacă trebuie să muncești în condiții de căldură, ia pauze regulate pentru hidratare și răcorire;
  • Asigură-ți un somn odihnitor. Menține dormitorul bine ventilat pe timpul nopții. Folosește lenjerie de pat din materiale naturale, care nu se supraîncălzesc. Cumpără o pernă specială pentru vară. Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea creierului. 

Aplicând aceste măsuri, îți poți menține o bună funcționare cognitivă și emoțională chiar și în condiții de temperaturi ridicate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Cum poți dormi când este caniculă. Poți avea un somn odihnitor
Cum poți dormi când este caniculă. Poți avea un somn odihnitor
Ce este insolația: metode de prevenție, cauze, simptome și tratament
Ce este insolația: metode de prevenție, cauze, simptome și tratament
PARTENERI