Ce este insolația: metode de prevenție, cauze, simptome și tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 iulie 2024, 08:14

Insolația este o afecțiune care apare atunci când temperatura corpului depășește 40 °Celsius, ceea ce indică o urgență medicală. Aceasta poate fi prevenită dacă iei câteva măsuri, iar dacă se instalează ai nevoie să înveți să acorzi primul ajutor. Află ce este insolația.

Reclamă

Dacă o persoană suferă de insolație, are nevoie cât mai rapid de intervenția medicilor pentru a preveni complicațiile. Fără un tratament adecvat, poate afecta organele interne, iar în cazurile mai severe poate cauza decesul bolnavului.

Ce este insolația

Dacă temperatura corporală a unei persoane crește mult prea mult și pierde apă și sare, aceasta poate duce la stări de oboseală, senzație de slăbiciune și crampe musculare. Afecțiunea rezultată poartă denumirea de epuizare termică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Insolația apare atunci când temperatura corpului depășește 40° Celsius, ceea ce duce la pierderea capacității sale de a se răci. Unele categorii sunt mai predispuse să se confrunte cu această afecțiune, precum: persoanele aflate la o vârstă mai înaintată, oamenii care suferă de obezitate, bolnavii cronici sau copiii.

Insolația poate fi provocată de efortul fizic depus la temperaturi ridicate sau prin simpla expunere la soare în caniculă. Printre cele mai frecvente simptome ale acesteia se regăsesc: dureri de cap, respirație rapidă, senzație de greață, puls alert, temperatură foarte ridicată a corpului, înroșirea pielii, stări de confuzie sau piele uscată care nu poate elimina transpirația.

Reclamă

Simptomele insolației pot varia în funcție de tipul de insolație de care suferi, conform Health. În cazul insolației obișnuite, pielea poate părea mai fierbinte și mai uscată, în timp ce insolația de efort poate cauza transpirație prelungită după oprirea exercițiului.

Care sunt cauzele insolației și cum o poți preveni

Dacă te întrebi ce este insolația, gândește-te că de obicei, poate avea două cauze majore: efortul fizic și expunerea la temperaturi foarte ridicate. Insolația de efort se referă la insolația cauzată de o activitate intensă într-un mediu cald, cum ar fi exercițiile fizice sau munca în grădină. Insolația de căldură apare după expunerea la temperaturi foarte ridicate în condiții de umiditate pentru perioade mai lungi.

Insolația este o afecțiune care poate pune viața în pericol, dar poate fi evitată dacă te hidratezi constant și menții o temperatură optimă a corpului. Prevenția poate fi obținută prin câteva sfaturi simple.

Reclamă
  • Poartă haine largi și ușoare;
  • Folosește cremă de protecție solară și poartă pălărie pentru a evita arsurile solare;
  • Evită expunerea la soare între orele 10:30-18;
  • Hidratează-te constant prin consumul mai multor lichide;
  • Nu lăsa niciodată copiii și animalele în mașină când este caniculă. Temperaturile rezultate pot provoca decesul.

Cum se tratează insolația

După ce afli ce este insolația, ia în considerare că scopul principal al tratării sale este de a scădea temperatura bolnavului și de a preveni complicațiile ulterioare. Dacă o persoană prezintă simptome, este necesar să suni pentru a chema o ambulanță. Până la sosirea echipajului poți oferi primul ajutor.

Poți scădea temperatura corpului dacă aplici comprese cu apă rece sau gheață pe spate, gât, axile sau zonă inghinală. În același timp, bolnavul are nevoie să fie adăpostit într-un loc cu o temperatură scăzută. Îi poți oferi lichide pe care le poate consuma cu înghițituri mici, potrivit Medical News Today.

Medicii pot recomanda medicamente, precum benzodiazepinele, care pot fi administrate dacă temperatura organismului se menține ridicată. Acestea împiedică tremorul ca răspuns la tratamentele care răcesc corpul.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alergia la ambrozie: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament
Alergia la ambrozie: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament
Alergia la ambrozie: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament
Ce este o alergie solară. Cauze, simptome și metode de tratament
Ce este o alergie solară. Cauze, simptome și metode de tratament
Ce este o alergie solară. Cauze, simptome și metode de tratament
De ce apare vederea dublă. Ce probleme de sănătate poate indica
De ce apare vederea dublă. Ce probleme de sănătate poate indica
De ce apare vederea dublă. Ce probleme de sănătate poate indica
Reclamă
PARTENERI
icon