Care este diferența dintre eczemă și psoriazis. Ce simptome le deosebesc

Publicat: 18 noiembrie 2023, 06:13

Atunci când pielea ta se inflamează și capătă un aspect uscat, care se menține pe termen lung, probabil că încerci să identifici cauza. Există multe afecțiuni ale pielii cu simptome asemănătoare, însă două dintre acestea sunt deseori confundate și diagnosticate greșit. Află care este diferența dintre eczemă și psoriazis.

Deși aceste afecțiuni pot părea similare, simptomele diferă în funcție de: debut, cauze, severitatea mâncărimilor și tratament. Poți învăța să le observi diferențele subtile și să le tratezi cu ajutorul unor metode inofensive.

Care este diferența dintre eczemă și psoriazis

Dermatita atopică, numită și eczemă, este o afecțiune care provoacă: piele uscată, mâncărime și inflamație. Se întâlnește frecvent la copiii mici, dar poate apărea la orice vârstă. Dermatita atopică este o afecțiune de lungă durată (cronică) și uneori tinde să reapară, după ce se vindecă. Poate fi iritantă și neplăcută, dar nu este contagioasă, confirm Mayo Clinic.

Psoriazisul este o boală a pielii care provoacă: erupții cutanate, mâncărimi și porțiuni cu aspect solzos. Cel mai frecvent apare pe: genunchi, coate, trunchi și scalp. Este o afecțiune de lungă durată (cronică). Poate fi dureroasă, poate interfera cu somnul și poate îngreuna concentrarea.

Eczema și psoriazul reprezintă două afecțiuni distincte, deși au o trăsătură comună. Ambele implică o reacție a sistemului imunitar.

Chiar dacă eczema și psoriazisul au manifestări similare, există modalități prin care le poți deosebi. Astfel, dacă nu știi care este diferența dintre eczemă și psoriazis, poți afla. În același timp, amintește-ți că doar un dermatolog poate pune un diagnostic exact, însoțit de un tratament corect.

Cum deosebești eczema

În cazul eczemei, poate fi mult mai dificil să identifici ce o cauzează. La declanșarea acesteia pot contribui o serie de factori, cum sunt: moștenirea genetică, mâncarea, produsele cosmetice și clima, potrivit The List.

Mâncărimea se manifestă într-un mod unic pentru fiecare afecțiune în parte. Psoriazisul tinde să cauzeze o mâncărime mai blândă, iar în unele cazuri mai rar întâlnite se poate prezenta sub forma unor arsuri. Pe de altă parte, eczema poate provoca mâncărimi intense. Când devine severă, unele persoane se pot scărpina prea mult, iar acest obicei poate cauza sângerări.

Când nu știi care este diferența dintre eczemă și psoriazis, amintește-ți că acestea afectează grupuri demografice diferite. Eczema apare mai des la copii și debutează mai devreme. Unii copii se pot vindeca complet, în timp ce alții o pot purta pentru tot restul vieții. În schimb, psoriazisul se manifestă mai târziu. De obicei, simptomele apar în ultima etapă a adolescenței și la adulții tineri, în perioada 15-25 de ani. Totodată, psoriazisul are câteva caracteristici distincte.

Cum diferențiezi psoriazisul

Psoriazisul este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul tău imunitar este disfuncțional și celulele pielii cresc prea repede. Acestea se adună deasupra pielii și formează coji albe. Celulele cutanate sănătoase se regenerează în 3-4 săptămâni. În cazul psoriazisului, regenerarea se întâmplă mult mai rapid: în numai 3-7 zile.

Dacă te întrebi care este diferența dintre eczemă și psoriazis, află că factorii de mediu pot declanșa apariția psoriazisului sau pot înrăutăți afecțiunea. Totodată, poate fi mult mai ușor să-i stabilești cauza și tratamentul.

Tratamentul pentru psoriasis reprezintă un alt aspect, care diferențiază cele două afecțiuni. Pentru majoritatea pacienților, razele ultraviolete B provenite de la soare, pot fi de ajutor. Lumina UVB poate încetini creșterea anormală a celulelor pielii și se folosește frecvent ca parted din tratament. În cazul eczemei, lumina UVB poate fi dăunătoare. Aceasta o poate declanșa sau agrava, din cauza căldurii care te face să transpiri.

În plus, fiecare afecțiune apare pe anumite suprafețe ale corpului. Eczema poate apărea oriunde, dar cel mai des se găsește pe coate și pe genunchi. Psoriazisul afectează mai mult pielea de pe: scalp, linia părului și pliurile articulare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI