Beneficiile laserului în stomatologie. În ce tip de proceduri se poate utiliza

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 octombrie 2023, 07:52

Noile inovații din tehnologie pot simplifica munca medicului în cadrul procedurilor executate în cabinet. Traian Comănescu, medic stomatolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov în a șaptea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află care sunt beneficiile laserului în stomatologie.

Reclamă

Traian Comănescu a simulat pe un dinte real cum se efectuează o intervenție stomatologică cu ajutorul laserului, a menționat cu ce tipuri de laser lucrează în cabinet, a precizat ce afecțiuni se pot trata cu fiecare dintre acestea și ce fel de anestezie se folosește.

Beneficiile laserului în stomatologie

Pentru a folosi un laser în stomatologie, se poartă ochelari speciali pentru a-ți proteja vederea de lumina emanată. Prin intermediul acestuia se pot face intervenții relativ ușoare în cabinet. Laserul se utilizează în majoritatea domeniilor din stomatologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Traian Comănescu lucrează cu două tipuri de laser: laserul denumit diodă, de intensitate mai joasă, și un alt laser foarte puternic. Paleta de aplicabilitate este foarte largă în stomatologie, aproape în orice ramură. Spre exemplu, pe cel de joasă intensitate îl folosește pentru țesuturi moi și albire dentară deoarece este mult mai puțin agresiv pentru smalț decât albirea clasică cu lampă. Pe cel de o intensitate și o putere mult mai mare, îl poate aplica inclusiv pe țesuturile dure, mai exact pe os sau smalț.

Pentru a vedea cum acționează laserul asupra unor țesuturi moi, este necesară purtarea ochelarilor. Acest lucru se poate simula pe o vânătă deoarece are un contrast foarte bun. Se stabilește o presetare, se calibrează aparatul și se simulează o incizie. Bisturiul se înlocuiește cu o undă. Nu implică nicio lamă, doar un fascicul de lumină puternică, care poate tăia gingia.

Reclamă

Printre beneficiile laserului în stomatologie este faptul că profunzimea se stabilește din setări. Spre deosebire de bisturiu, nu determină sângerare și face coagularea simultan. De exemplu, dacă stomatologul face o remodelare gingivală, poate crea orice formă, fără sângerare și cu durere absolut minimă.

Cât de sigur este laserul în stomatologie

Procedurile cu laser se realizează cu anestezie în gingie. În cazul tratamentului unei carii, deoarece nu există frecare, implicit freză, când creează cavitatea în smalț, crește temperatura. Freza frezează în smalț și crește temperatura dintelui, însă laserul poate fi utilizat în siguranță.

,,Mi-a tremurat puțin mâna pe el, dar vă dați seama cât de precis este. Practic, am scris în câteva secunde MediCOOL și exact acolo unde indici. Îmi place că are și acel fascicul verde, care îți arată exact unde te duci.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Fasciculul verde al aparatului funcționează ca o țintă, fiind printre beneficiile laserului în stomatologie. Înainte să faci incizia propriu-zisă, te poți orienta în zona respectivă. Deoarece nu are contact cu mucoasa, nu există niciun pericol de infecție. În același timp, se poate face hemostază, deci nu există sângerare. De asemenea, pacientul, în urma unei discuții cu stomatologul, poate alege în cazul anumitor intervenții ca acesta să folosească laserul.

,,Vindecare postoperatorie este infinit mai mare. De exemplu, în cazul plăgilor, neavând sângerare, nu mai ai nevoie de sutură. Are o mulțime de avantaje. Aduce o plusvaloare reală în folosirea axului versus bisturiu clasic.”

– Traian Comănescu, medic stomatolog

Dacă laserul se aplică pe un țesut dur, cum ar fi în tratamentul cariei dentare, poate fi util pentru copii. Când stomatologul le tratează caria cu laserul nu există această frecare. Astfel, nu simt nimic și nu doare. Aceștia aud doar zgomotul aparatului. Totodată, o parte dintre aceștia acceptă mai ușor ideea că-i operează doctorul cu laserul.

Dacă laserul se utilizează pentru a trata un dinte, acesta acționează pe un țesut dur și are nevoie de o altă setare. Pentru a trata o carie, acesta scobește exact ca o freză. Stratul de smalț este cel mai dur țesut din organism. De aceea, forează, iar în momentul în care se apropie de profunzimea cavității, se poate modifica setarea ca fasciculul să fie mai puțin agresiv.

Singurul disconfort pe care îl poți simți este mirosul de arsură, fiind printre beneficiile laserului în stomatologie. Aparatul nu încinge suprafața absolut deloc, fără ca medicul să aibă contact cu acesta. În același timp, acesta încălzește și răcește locul.

Rezecția apicală

Una dintre cele mai comune operații în cabinet este rezecția apicală. Când ai o infecție la vârful rădăcinii, denumit și apex, nu poate fi tratată pe cale endodontică. În acel moment, se face o cavitate în os și se taie treimea apicală a rădăcinii. Freza se poate înlocui cu laserul. Laserul produce un miros ca o freză, dar nu provoacă vibrații și creșterea temperaturii. Tăierea rădăcinii unui dinte poate dura câteva secunde, fără încălzirea dintelui și fără sângerare.

Operarea frenului la copii

Tehnologia, roboții și laserele evoluează în fiecare ramura medicală. Acestea reprezintă un instrument în plus, în mâna specialistului. De exemplu, în pedodonție, mulți copii au o problemă cu frenul lingual sau frenul labial. Acesta reprezintă pielița de sub limbă. În cazul multor copii este foarte prinsă, spre vârful limbii. Din acest motiv, nu pot să articuleze cuvinte, nu pot să înghită foarte bine sau se confruntă cu probleme de deglutiție. Atunci au nevoie de o frenotomie. Este indicat să se realizeze cu acest laser pentru că țesutul din care se formează frenul, nu este foarte vascularizat.

Când se lucrează cu laserul, nu apare sângerare, nu există pericol de infecție și vindecarea are loc foarte repede. Intervenția se face cu anestezie minimă locală. Recuperarea durează câteva zile, ceea ce are o mare importanță pentru copii, fiind printre beneficiile laserului în stomatologie.

Tratamente în endodonție și parodontologie

-Unde mai este indicat acest laser?
-Putem să-l folosim în endodonție, după ce facem tratamentul mecanic al canalelor, putem să sterilizăm acele canale recurgând la laser. Are un efect antibacteriostatic fantastic. În parodontologie, se face sterilizarea pungilor parodontale. În tot ce ține de estetică, se poate aplica în albire și alungire coronară.

Tratamente de albire

Laserul de joasă intensitate poate fi util pentru a face tratamente de albire. În zona estetică, sunt pacienți care au gummy smile. În momentul în care zâmbesc se vede o porțiune foarte mare de gingie și dinți foarte mici. Stomatologii pot ajusta gingia, pot tăia puțin din aceasta pentru a crea o estetică superioară. Astfel, alungesc dinții, iar țesutul roșu, gingia, devine mai puțin vizibilă.

,,Sunt foarte multe avantaje. Pentru mine este o sculă foarte utilă în cabinet.”

– Traian Comănescu, medic stomatolog

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Reclamă
PARTENERI
icon